Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η Χεζμπολάχ σκόπευε να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις πληροφοριών και βάσεις τη Μοσάντ στο κεντρικό Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Στις ανακοινώσεις που είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα οι εκπρόσωποι των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων (IDF) είχαν κάνει λόγο για προληπτικά χτυπήματα στον Λίβανο, που είχαν στόχο να σταματήσουν επιδιωκόμενη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης σε Ισραηλινούς αμάχους.

Την τελευταία ώρα περίπου, υπήρξαν δύο ακόμη πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό: Ένα με στόχο ένα αυτοκίνητο στο συνοριακό χωριό Khiam και ακόμη ένα σε επιλεγμένο στόχο.

Ήταν μόνο η αρχή…

Η Χεζμπολάχ λέει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των υποσχεθέντων αντιποίνων της. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη που να υποδηλώνει ότι επίκειται μια «δεύτερη φάση» μέσα στην ημέρα.

Μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ ενεργούσε με μικρή αυτοσυγκράτηση στον Λίβανο, με πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ, είτε πρόκειται για κρίσιμες υποδομές, είτε για στελέχη της, όχι μόνο κατά μήκος των συνόρων αλλά βαθιά μέσα στον Λίβανο στα ανατολικά της χώρας.

Αλλά το μήνυμα από το Ισραήλ από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Χεζμπολάχ, Το ίδιο δεν θα επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε θα χτυπήσει εκ νέου η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οργάνωση στον κόσμο. Ίσως να λάβουμε απαντήσεις από το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα στις 18:00. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η δεύτερη φάση δεν έρθει στο άμεσο μέλλον και επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δούμε και την επίσημη αντίδραση του Ιράν στις εξελίξεις.

Συνεχής ενημέρωση από το liveblog της Ναυτεμπορικής. 

Πηγή