Τα νέα του ΕΣΠΑ

Χρήση των ευρωπαϊκών προτύπων και κανονισμών για στρατηγική περιβαλλοντική διαχείριση – Μετάβαση της EUSAIR προς την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

7/2/2022

Το δεύτερο από τη σειρά τριών διαδικτυακών εργαστηρίων με τίτλο «Περιβαλλοντικά ζητήματα και οι δράσεις της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το 2050», που διοργανώνει το Forum των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής-Ιονίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της Ιταλίας, έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2021.

Το εργαστήριο ασχολήθηκε με τη χρήση των ευρωπαϊκών προτύπων και κανονισμών για τη στρατηγική περιβαλλοντική διαχείριση. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η δομή των περιβαλλοντικών προτύπων καθώς και η χρησιμότητα τους / πιθανή εφαρμογή στις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (Green Public Procurement-GPP).

Επιπλέον, το εργαστήριο παρείχε στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη βέλτιστη κατανόηση των διαδικασιών, των προτύπων της περιβαλλοντικής διαχείρισης και των περιβαλλοντικών σχεδίων της ΕΕ, όπως είναι οι κανονισμοί του κοινοτικού συστήματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS).

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενθάρρυνση της κοινότητας της EUSAIR για συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Μεγάλοι αγοραστές για το κλίμα και το περιβάλλον», η οποία διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ των αγοραστών που έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων.

Ειδικότερα, ο Alessandro Manzardo, Καθηγητής Στρατηγικής περιβαλλοντικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, παρουσίασε το ρόλο των προτύπων στο πλαίσιο των διαδικασιών των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων και ανέλυσε τις επιλογές για βιώσιμες συμβάσεις. Ακόμη, ο Simon Clement, Ανώτερος Συντονιστής Βιώσιμης Οικονομίας και Προμηθειών του ICLEI Europe – Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την Αειφορία, ανέλυσε τους «Μεγάλους αγοραστές για το κλίμα και το περιβάλλον» για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων αγοραστών με στόχο την εφαρμογή στρατηγικών δημοσίων συμβάσεων για βιώσιμες λύσεις. Τέλος, η Guilia Tambato, Υπεύθυνη αγορών του τμήματος αγορών της Περιφέρειας Βένετο της Ιταλίας, παρουσίασε τη στρατηγική της Περιφέρειας Βένετο για την προώθηση και διάδοση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων.

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 7/2/2022

Πηγή