Μπορεί ο κλάδος των Κατασκευών να χρειάζεται… γερό στομάχι, αλλά ο Χρήστος Ιωάννου της ιστορικής ΑΒΑΞ φαίνεται ότι έχει την ικανότητα όχι μόνο να αντέχει, αλλά και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες, όπου και όποτε αυτές παρουσιάζονται.
Μια ματιά στα οικονομικά μεγέθη, στο «πλούσιο» χαρτοφυλάκιο, αλλά και στην πορεία της μετοχής μπορεί να αποδείξει του λόγου το αληθές, με τον Κύπριο επιχειρηματία να αναδεικνύεται σ’ έναν από τους «πρωταγωνιστές» των πρώτων ημερών του ’25.
Ξεκινώντας από τα… νούμερα, η τελευταία επίσημη ενημέρωση, η οποία αφορούσε το α’ εξάμηνο του 2024, καταδεικνύει μια σημαντική βελτίωση, με τα λειτουργικά κέρδη να εκτοξεύονται κατά 97% (έφθασαν στα 54,1 εκατ. ευρώ) και τον τζίρο να γιγαντώνεται κατά 50% (ανήλθε σε 289,1 εκατ. ευρώ).
Το σημαντικότερο είναι όμως, ότι ο Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος κατέχει τα «ηνία» του Ομίλου από το 2013, προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση στα επόμενα τρίμηνα, χάρη στο υψηλό ανεκτέλεστο αξίας 3,2 δισ. ευρώ (3o μεγαλύτερο στον κλάδο), αλλά και στην υψηλή ποιότητα των συμβάσεων της τελευταίας 2ετίας.
Μην ξεχνάμε ότι στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου συγκαταλέγονται projects, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό, τα νοσοκομεία του «Σταύρος Νιάρχος», τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, ο οδικό άξονα Άμφισσα – Μπράλλος, καθώς και ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά. Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, τα ενεργειακά έργα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Ιράκ.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ιωάννου, ο οποίος ελέγχει το 23,5% του μετοχικού κεφαλαίου (16,3% κατέχει ο Κ. Μιτζάλης και 15% ο Στ. Χριστοδούλου), τίθεται και ο κλάδος των Παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ. Μετά την απώλεια της Αττικής Οδού αλλά και την αύξηση της συμμετοχής στην Ολυμπία Οδό, η στόχευση της διοίκησης έχει εστιάσει σε περισσότερους από 25 νέους διαγωνισμούς, αξίας 4 δισ. ευρώ.
Η ελκυστική μετοχή
Όλα τα παραπάνω αρχίζουν να αποτυπώνονται με ευκρίνεια και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου η αποτίμηση του ΑΒΑΞ ξεπερνά πλέον τα 261 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις 50 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες.
Μέσα στο 2025, η μετοχή ήδη κερδίζει +15,6%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται άνω του 1,7 ευρώ, έχοντας προσεγγίσει τα πολυετή υψηλά του 1,8 ευρώ.
Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να θεωρείται «φθηνή», δεδομένου ότι αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10 φορές τα εκτιμώμενα ετήσια κέρδη.
Καθ’ όλου άσχημα για τον Χρήστο Ιωάννου, ο οποίος πέραν του ΑΒΑΞ δραστηριοποιείται και στον κλάδο του τουρισμού, μέσω της Donkey Hotels αλλά και της Aegean, όπου διατελεί μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και κατέχει μερίδιο μετοχών 1,3%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
You must be logged in to post a comment.