Ξεπέρασε το όριο το 870 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 4,5% στις 876 μονάδες. Στο επίκεντρο των συναλλαγών είναι οι τράπεζες (+2,06%) με την Πειραιώς να ξεχωρίζει, ενώ θετικό είναι το κλίμα στα μη τραπεζικά blue chips.

Ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.104,11 μονάδες.

Στο ταμπλό, πέραν της Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ενισχύονται άνω του 2%, με τη Eurobank να ακολουθεί στο +1,4%. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται ΟΠΑΠ +2,8%, ΟΤΕ +2,4%, Jumbo +2%, Μυτιληναίος +2%. Ελλάκτωρ και Σαράντης υποχωρούν, αμετάβλητες ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν από την ευρεία υποχώρηση στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,6% στις αρχές του εμπορίου, με τους βασικούς πόρους να αυξάνονται κατά 1,7% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,37%, το Λονδίνο βρίσκεται στο +0,65%

Ο δείκτης PMI για την ευρωζώνη τον Μάιο να ανέρχεται στο 55,8, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, καθώς η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε όλη την ήπειρο επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε ανθεκτική. Ωστόσο, οι παγκόσμιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη επικρατούν και συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχίζεται στο Νταβός την Τετάρτη με την εκδήλωση να συγκεντρώνει πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η φετινή σύνοδος κορυφής έρχεται μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 και εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Πηγή