Οι πιέσεις επέδρασαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 843 μονάδες και το -1,54%, συνεχίζοντας το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων της εβδομάδας. Η Eurobank υποχώρησε -2,86% ενώ μεγάλες απώλειες είχε και η Coca Cola -2,88%.

Συνεχίζεται το ράλι στην αγορά ομολόγων, ράλι σημειώνει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 4,21%, με το ιταλικό στο 3,93%.

Θετικό τελικό αποτέλεσμα παρουσίασε ο Όμιλος Ελλάκτωρ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, με την κατασκευή να εισέρχεται σε break even σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EDITDA). 

Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. Στη ζώνη του ευρώ o πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο.

Οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 38,3% (έναντι ανόδου 39,6% τον Ιούλιο), ενώ σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,6% από 9,8 τον Ιούλιο. Το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε 5% (έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και των υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 3,8% (έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα). 

«Κόκκινο» και σε Ευρώπη-Wall Street

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν αρνητικά τον νέο μήνα , αφού έκλεισαν με απώλειες τον Αύγουστο, καθώς οι traders αντιμετωπίζουν φόβους για υψηλότερα επιτόκια και επικείμενη οικονομική ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,74%, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο. Ο DAX υποχωρεί 1,72%, ενώ απώλειες -1.43% καταγράφει και ο δείκτης CAC του Παρισιού.

Η λίρα Αγγλίας υποχώρησε 4,5% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα και συνέχισε την πτώση της την Πέμπτη, διαπραγματευόμενη λίγο κάτω από τα 1,16 δολάρια. Η λίρα υποχώρησε επίσης σχεδόν 3% έναντι του ευρώ τον περασμένο μήνα.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελική ανάγνωση του τελικού PMI της S&P Global (δείκτης διαχειριστών αγορών) την Πέμπτη. Ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 49,6 τον Αύγουστο από 49,8 τον Ιούλιο και έπεσε κάτω από την αρχική ένδειξη του 49,7. Το όριο 50 διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πτωτικά άνοιξαν οι αμερικανικές μετοχές, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς και ασιατικούς δείκτες. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι S&P 500, Nasdaq και Dow ξεκίνησαν όλοι τον νέο μήνα, τον τελευταίο του τρίτου τριμήνου, στο κόκκινο.

Το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά για νέο υψηλό 20 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα μιας ιδιωτικής έρευνας για τη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος διολισθαίνει σε συρρίκνωση αυτόν τον μήνα.

naftemporiki.gr

Πηγή