Αρνητική η εικόνα σήμερα Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 789 μονάδες και το -1,57%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση, ενώ η Fitch δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, κρατώντας ωστόσο σταθερό το outlook.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,73%. Μεμονωμένα τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -6% και ακολούθησαν Eurobank -5%,  Alpha Bank -5% και Εθνική -4%/ Στα με τραπεζικά blue chips σημαντικές απώλειες κατέγραψε η ΔΕΗ -5%,. Πιέσεις και για Viohalco -3%, Τέρνα Ενεργειακή -2%.

Από τις 7 το πρωί σήμερα  δεν ρέει φυσικό αέριο πλέον μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία, θεωρητικά για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης. Η Δύση ωστόσο φοβάται την πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών, κάτι που εκφράστηκε και την Κυριακή από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Στην επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” με θετικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή. Στον σχολιασμό του, ο Fitch σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, που υπερβαίνει πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση “BB” και “BBB”, και ότι οι επιδόσεις στη διακυβέρνηση και οι δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των άλλων χωρών χωρίς επενδυτική διαβάθμιση.

Τα ισχυρά αυτά σημεία αντιπαραβάλλονται με τα ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και του πολύ μεγάλου όγκου του δημόσιου και του εξωτερικού χρέους.

Το βλέμμα της Ευρώπης στις ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται πτωτικαά, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,6% χαμηλότερα με όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος εκτός από τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης. Απώλειες 1,32% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, -0,86% για τον γαλλικό CAC.

Η χειρότερη απόδοση στον δείκτη ήταν η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper, η μετοχή της σημείωσε βουτιά κατά 8,5% μετά τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας σχετικά με το κόστος διάσωσης του εισαγωγέα φυσικού αερίου. Η εταιρεία ζήτησε διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αλλά η φινλανδική Fortum, κύριος μέτοχος, απέρριψε εκκλήσεις για περισσότερη βοήθεια για την άρρωστη εταιρεία.

Το χαμηλότερο άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται αφότου οι αγορές της ηπείρου έκλεισαν υψηλότερα την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η οικονομική ύφεση που ανησυχεί τους επενδυτές δεν έχει φτάσει ακόμη.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας, αν και καλή για την οικονομία, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Οι αγορές θα δοκιμαστούν τόσο από την εβδομάδα δημοσίευσης των εταιρικών κερδών, όσο και από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

naftemporiki.gr

Πηγή