Στασιμότητα επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,22% στις 794 μονάδες και τις τράπεζες να χάνουν 0,82%.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank σημείωσαν απώλειες άνω του 1%. Ακολούθησε η Εθνική -0,70%. Άνοδος για την Πειραιώς. Στα μη τραπεζικά blue chips, με ισχυρά κέρδη άνω του 2,5% έκλεισαν ΕΛΧΑ και Lamda. Ήπιες πιέσεις για τα ΕΛΠΕ.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα και οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, με το ΑΕΠ να βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Στο +2% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο +1,45% ο CAC του Παρισιού.

Οι μετοχές της γερμανικής Uniper σημείωσαν άλμα 7,7% αφού η Fortum, ο κύριος ιδιοκτήτης της Uniper στη Φινλανδία, φέρεται να είπε ότι αναγκάστηκε να εξετάσει όλες τις επιλογές για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.

Η Uniper ήταν η πρώτη γερμανική ενεργειακή εταιρεία που σήμανε κώδωνα του κινδύνου για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας λόγω των μειωμένων προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση πρόγραμμα διάσωσης την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ασία, οι αγορές κινήθηκαν με απώλειες αφού τα στοιχεία για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Πεκίνου ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το β’ τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, χάνοντας τις προσδοκίες καθώς η οικονομία αγωνιζόταν να αποτινάξει τον αντίκτυπο των αυστηρών lockdown για τον Covid.

Wall Street: Άνοδος μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν άνοδο αφού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις και οι επενδυτές εξετάζουν τη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2% το πρωί της Παρασκευής, με τον γενικό δείκτη της αγοράς να ετοιμάζεται να κλείσει χαμηλότερα για την εβδομάδα. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κέρδισε 1,1% και ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 1,4%.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς οι αξιωματούχοι θα εξισορροπήσουν την ανάγκη να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με τις ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση. Ο πληθωρισμός καταναλωτών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, ρυθμός που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αναγκάζοντας ορισμένους εμπόρους να αναμένουν πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να τον δαμάσουν. Ταυτόχρονα, η αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη.

Πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ συνδέεται με τις δαπάνες των νοικοκυριών. Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι δαπάνες των Αμερικανών στο λιαμεμπόριο αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

naftemporiki.gr

Πηγή