«Φρένο» στο πενθήμερο πτωτικό σερί έβαλε σήμερα (29/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές ανέκτησαν τα «ηνία», επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να επιστρέψει άνω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (1.396 μονάδες) αλλά και των 1.400 μονάδων.
Βέβαια, η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να κλείσει κοντά στα υψηλά ημέρας, χάνοντας ένα μέρος της ενδοσυνεδριακής δυναμικής, λόγω και της στασιμότητας που επικρατεί στο εξωτερικό. Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι υπήρξε αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών, με το βελτιωμένο κλίμα στις τράπεζες να διαδραματίζει καίριο ρόλο.
Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το μείζον αφορά κατά πόσο αυτό το comeback θα έχει και συνέχεια, δεδομένου ότι η Αθήνα εξακολουθεί να απέχει τουλάχιστον 100 μονάδες από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες). Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από τα εταιρικά μεγέθη του 9μήνου, τα οποία αρχίζουν μονοπωλούν την ατζέντα.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια αύξηση κατά 0,79% και διαμορφώθηκε στις 1.401,18 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.390,25 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.397,45 έως 1.409,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στην προμετωπίδα των αγοραστικών κινήσεων, με τις Εθνική και Eurobank να διευρύνονται έως και +3%. ΔΕΗ – ΟΤΕ – Jumbo ακολούθησαν άνω του +1%, ενώ ράλι κατά 4% πέτυχε ο ΔΑΑ εν όψει των αυριανών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Παΐζη: Η γυναίκα των… malls – Από τη McArthurGlen στα 4+2 εμπορικά της Lamda
Κέρδη έως 3% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος δέχθηκε σημαντικές πιέσεις το προηγούμενο πενθήμερο (-7,1%), κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά 9μήνου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί στο +1,96% και τις 1.171 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής εκτινάχθηκε στο +2,98% και τα 7,264 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +2,55% και το 1,928 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύτηκε στο +1,54% και το 1,422 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε στο +0,62% και τα 3,572 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,99% και 3.384 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνθηκε κατά +1,1% και προσέγγισε ξανά τα 16 ευρώ. Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Titan Cement και Jumbo κέρδισαν τουλάχιστον +1%, ενώ η μετοχή της Cenergy ενισχύθηκε στο +2,5% και τα 8,7 ευρώ, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα 9 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά 22 μηνών, επιστρέφοντας άνω των 20 ευρώ, χάρη στο σημερινό +1,1%. Στο +4% πέταξε, παράλληλα, η μετοχή του ΔΑΑ, η οποία «γύρισε» στα 7,8 ευρώ, εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης των τριμηνιαίων μεγεθών. Στον αντίποδα, η δεικτοβαρής Coca – Cola αναδιπλώθηκε στο -1,5% και τα 32,6 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο -1,1% και τα 5,3 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,09% και 2.292 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχώρισε στο +1,4% και απογειώθηκε άνω των 14 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο ιστορικό υψηλό. ΕΥΑΘ, ΑΒΑΞ, Lavipharm και Ideal αυξήθηκαν άνω του +1%, με τη μετοχή της Intrakat να βελτιώνεται στο +1% και τα 5,07 ευρώ, εν αναμονή των αποψινών ανακοινώσεων για το rebranding αλλά και για πιθανές εξαγορές. Fourlis και Τεχνική Ολυμπιακή, δε, διευρύνθηκαν κατά τουλάχιστον 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Austriacard οπισθοχώρησε στο -1,2% και τα 5,50 ευρώ, η μετοχή της Optima συρρικνώθηκε στο -1,4% και τα 12,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intralot ακολούθησε στο -0,9% και το 1,07 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 75 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 120,1 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Η καλύτερη συνεδρίαση του μήνα για την Εθνική
Το ενδιαφέρον στα εταιρικά μεγέθη
Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ανακάμπτει από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 μηνών, η προσοχή όλων στρέφεται στην επόμενη ημέρα και στο κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια πειστική ανοδική αντίδραση.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις του δεικτοβαρή τραπεζικού κλάδου, η πρόσφατη αναδίπλωση του οποίου ευθύνεται για την οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα του Αυγούστου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τράπεζες απώλεσαν τουλάχιστον 7,1%, κάτι το οποίο οδήγησε τις αθροιστικές απώλειες του Χρηματιστηρίου στο -3,6%, με τον βασικό δείκτη της αγοράς να «πέφτει» πρόσκαιρα κάτω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (1.396 μονάδες).
Οι λόγοι της τραπεζικής κάμψης (χαμηλό 9μήνου για τον ΔΤΡ), αν και μη επακριβώς σαφείς, έχουν ήδη τεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Χαμηλότερες τιμές – στόχοι από την Goldman Sachs, επικείμενη κόπωση στα έσοδα από τόκους, αφομοίωση του μεγάλου ράλι κ.α.
Αυτήν την εβδομάδα, όμως, ο κλάδος έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών, δεδομένου ότι ξεκινά η δημοσίευση των κρίσιμων οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου και του 9μήνου.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι μια ουσιαστική υπέρβαση των στόχων μπορεί να δώσει το σύνθημα για νέες αγορές εκ μέρους των ξένων, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το μεγάλο discount (μονοψήφιο P/E).
Υπενθυμίζεται ότι την αυλαία ανοίγει η Πειραιώς την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, ενώ στις 7 του μήνα ακολουθούν οι Εθνική – Eurobank και στις 8 του μήνα είναι η σειρά της Alpha Bank.
Χρηματιστήριο: Οι εισηγμένες με… top τζίρο και το ρεκόρ 14ετίας
Μέχρι να γίνουμε σοφότεροι επί των τραπεζικών μεγεθών, ωστόσο, δεν αποκλείεται η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, με τις 1.400 μονάδες και τον ΚΜΟ-200 να συνιστούν τα ορόσημα αυτής της διακύμανσης.
Τις επόμενες ώρες, στο μεταξύ, αναμένονται και οι εταιρικές ανακοινώσεις εκ μέρους της διοίκησης της Intrakat, η οποία θα αποκαλύψει το νέο όνομα του Ομίλου, αλλά και ορισμένες εξαγορές – έκπληξη, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου.
Αύριο, επίσης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα γνωστοποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου και του γ’ τριμήνου, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας.
Στάση αναμονής σε Ευρώπη, Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή εστιάζει στα εταιρικά κέρδη των Big-Techs, δηλαδή των τεχνολογικών κολοσσών, τα οποία θα επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,4% και τις 518 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις.
Αθανασίου: Tα mega-deals του 2024 που έχουν φέρει «φρέσκα» κεφάλαια σχεδόν 300 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)