Σε τουλάχιστον 5% εξακολουθεί να ανέρχεται η απόσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα προ sell off επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Μια απόσταση, η οποία διατηρεί τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.400 μονάδων, παρά την αξιοσημείωτη άνοδο των τελευταίων δύο ημέρων.

Ο Γενικός Δείκτης, αντιδρώντας στο sell off της Δευτέρας, κατάφερε την Τρίτη και την Τετάρτη να ανακτήσει το 4% των απωλειών, επιστρέφοντας άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200) και προσεγγίζοντας εκ νέου τα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως 41%

Ωστόσο, αυτή η ανοδική αντίδραση φαίνεται ότι αρχίζει να αντιμετωπίζει τα πρώτα… προβλήματα, καθώς η εικόνα στο εξωτερικό καταδεικνύει τα πρώτα σημάδια «ξεθωριάσματος» και οπισθοχώρησης, επιτρέποντας στους πωλητές να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση, η γενικευμένη μεταβλητότητα και η εκτεταμένη αστάθεια φαίνεται ότι εξακολουθούν να κυριαρχούν, ναρκοθετώντας την προσπάθεια περαιτέρω ανάκαμψης όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία μην ξεχνάμε ότι υπέστη μια αιμορραγία αξίας 6,4 τρισ. δολαρίων.

Αυτήν την στιγμή, οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον ΚΜΟ-200, αποτελούν το βασικό στήριγμα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι 1.400 μονάδες ισοδυναμούν με τις επόμενες αντιστάσεις, τυχόν διάσπαση των οποίων θα επαναφέρει μια σχετική ηρεμία στην επενδυτική κοινότητα.

Καραβίας: Μια… σταθερά αξίας 7 δισ. ευρώ και το περιθώριο για ράλι +36%

Στο μεταξύ, το σημερινό ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει η καθοδική αναθεώρηση του guidance της Jumbo, με τον -σχεδόν μόνιμα απαισιόδοξο- Απόστολο Βακάκη να «ρίχνει» μόλις στο +3% την πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση των πωλήσεων (+8% η αρχική εκτίμηση).

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στους άγνωστους «Χ» της τρέχουσας περιόδου, δηλαδή τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, τον κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, αλλά και την πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα εύθραυστο ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον Stoxx 600 να παραμένει κοντά στα χαμηλά 6μήνου. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street, όπου τα futures της Wall Street είναι σχεδόν αμετάβλητα, μετά το χθεσινοβραδινό αρνητικό «γύρισμα» της αγοράς.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ριμπάουντ 5% στις τράπεζες, το διήμερο +9% της Motor Oil και ο… ακάθεκτος ΟΛΠ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή