Πτωτική τροχιά για 4η διαδοχική ημέρα διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές «σβήνουν» τα πρωινά κέρδη και παρατείνουν το σκηνικό της παρατεταμένης εσωστρέφειας.

Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά να διατηρείται κάτω των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.450 μονάδων, με τους επενδυτές να λάμπουν δια της απουσίας τους και να καθηλώνουν την αξία των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα.

Κι όλα αυτά, ενόσω η προσοχή στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύονται άκρως ενθαρρυντικά για τη συνέχεια, ενώ μην ξεχνάμε ότι αύριο έχουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την Παρασκευή ακολουθεί η ετυμηγορία του Moody’s.

Κάπως έτσι, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,49% και διαμορφώνεται στις 1.419,11 μονάδες, χάνοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.427,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.416,80 έως 1.429,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ευρώ αγορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δίνουν συνέχεια στην αδύναμη πορεία των τελευταίων ημερών, με τις Πειραιώς και Eurobank να χάνουν τουλάχιστον 1%. Επίσης, οι μετοχές των Viohalco, Aegean, Lamda και Ελλάκτωρ οπισθοχωρούν άνω του 1%.

Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται αισθητά να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται περαιτέρω στο -0,82% και τις 1.221 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 10% από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -1,15% και τα 3,853 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,29% και το 1,9545 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,58% και τα 7,51 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha «αντέχει» στο -0,10% και το 1,5185 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 3.440 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola, η οποία χθες βρέθηκε στα υψηλά 4,5 ετών, αναδιπλώνεται στο -1,1% και τα 33,7 ευρώ. Aegean και Lamda, παράλληλα, χάνουν τουλάχιστον 1,5%, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Viohalco, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ακολουθούν άνω του -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΔΑΑ αυξάνεται κατά 0,5% και προσεγγίζει τα 7,8 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Άνοδο κατά 0,6% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ και Metlen.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,52% και 2.292 μονάδες), η μετοχή της Trade Estates ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,3% και το 1,594 ευρώ, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να έπεται στο -2%. Fourlis, Intrakat, Lavipharm, Intracom και Intralot οπισθοχωρούν άνω του -1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Profile κερδίζει 0,8% και προσπαθεί να πλησιάσει τα ιστορικά υψηλά των 5,4 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 79 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,9 δισ. ευρώ.

Ντουκ: Το Χρηματιστήριο θέλει τον… Γερμανό του

Κολλημένο κάτω των 1.450 μονάδων

Σε μια επαόριστον στάση αναμονής έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει τον καταλύτη, προκειμένου να ξεκολλήσει από τα τρέχοντα επίπεδα -είτε ανοδικά, είτε καθοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης, εδώ και αρκετές εβδομάδες, κινείται στο στενό εύρος των 1.420 – 1.450 μονάδων, με τον ημερήσιο τζίρο πεισματικά κολλημένο κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ, παρά τα κατά καιρούς μεγάλα «πακέτα».

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει επιδοθεί σε μια πλάγια κίνηση, μην προσπαθώντας να κινηθεί προς τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους), αλλά και μην θέτοντας σε κίνδυνο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ειδησεογραφία είναι αρκετά ζωηρή τις τελευταίες ημέρες, δεδομένων των καθημερινών ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία παραμένουν άκρως ικανοποιητικά.

Χθες, για παράδειγμα, Autohellas και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών γνωστοποίησαν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, ενώ σήμερα είναι η σειρά των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean. Αύριο ακολουθούν οι Lamda Development και Ελλάκτωρ.

Και φυσικά η μεγάλη είδηση της εβδομάδας αφορά την ετυμηγορία του Moody’s, δηλαδή του τελευταίου οίκου αξιολόγησης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα σε μη επενδυτική βαθμίδα. Όλοι ευελπιστούν ότι αυτό πλέον θα αλλάξει και ο «αυστηρός» οίκος θα δώσει το πολυπόθητο upgrade.

Επιφυλακτικότητα σε Ευρώπη, Wall

Την ίδια στιγμή, όμως, στο εξωτερικό το επενδυτικό κλίμα διακρίνεται από μια παρατεταμένη νευρικότητα, η οποία δεν επιτρέπει στους αγοραστές να πάρουν μεγάλες ανάσες.

Ο φόβος για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ έχει περιορίσει αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, στρέφοντας το βλέμμα στα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις δρομολογούμενες μειώσεις επιτοκίων.

Μην ξεχνάμε ότι αύριο η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προβεί στο δεύτερο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ την επόμενη Τετάρτη τον χορό των επιτοκιακών μειώσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η Federal Reserve.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,39% και τις 509 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα futures καταγράφουν μικρές απώλειες έως 0,3%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η απώλεια της Eurobank, τα ρεκόρ της Coca Cola και ο κίνδυνος στην Jumbo

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή