Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Συνεδρίαση με χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακή υποχώρηση κάτω από τις 1.300 μονάδες και κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με τους ίδιους χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1298,56 μονάδες με υποχώρηση (-0,25%). Η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 58 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε (-0,5%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) (-0,1%). Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες υποχώρησαν (-0,96%) και συμπαρέσυραν το Γενικό Δείκτη. Ωστόσο η άνοδος από κάποια μη χρηματοοικονομικά blue chips, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Cenergy, λειτούργησαν ως αντίβαρο στην πτώση.

Ξένες αγορές: Ισορροπούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street

Η Wall Street ξεκίνησε ανοδικά σήμερα, μετά τη χθεσινή ‘τρικυμιώδη’ μεταβλητότητα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία τοποθετήσεων αλλά και επηρεάζοντας και τις ευρωπαϊκές αγορές που οδεύουν προς τη λήξη των συνεδριάσεων. Μετά όμως από τη χθεσινή εικόνα, οι επενδυτές δεν είναι διόλου βέβαιοι ότι οι αμερικανικοί δείκτες και μετοχές θα ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση με το ίδιο πρόσημο.

Κατά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones  αυξάνονταν 0,8%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,8%, ο Nasdaq αυξάνονταν 0,98%. Στην Ευρώπη, η θετική έναρξη των αμερικανικών αγορών, περιόρισε τις απώλειες. Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,3%), ο γαλλικός CAC (-0,28%), ο ιταλικός MIB (-0,38%) και ο Eurostoxx 50 (-0,29%). Και εδώ ενδεχομένως να υπάρξει ενδοσυνεδριακή μεταβολή μέχρι τη λήξη τους (στις 19.00 ώρα Ελλάδος).

Πηγή