Δυσκολίες στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.400 μονάδων παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές φοβούνται να κάνουν το βήμα παραπάνω για την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου.

Η απόφαση του MSCI να θέσει εκτός Standard Greece τη Motor Oil, αναμφίβολα, δεν βοηθά στη διατήρηση του αγοραστικού momentum, το οποίο εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον 5% από τις αρχές του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει κατά 4,5% από τα χαμηλά της περασμένης Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 1.395,60 μονάδες, χάνοντας 2,6 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.398,20 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.394,62 έως 1.401,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Motor Oil βουλιάζει κατά 4% και αναδιπλώνεται κάτω των 21 ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 μηνών. Ελλάκτωρ και ΔΕΗ χάνουν από τουλάχιστον 1%, ενώ η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται κατά 1%.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να διατηρήσει «ανοιχτή» την πορεία ανάκαμψης από τα πρόσφατα χαμηλά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,50% και τις 1.238 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,02% και τα 3,869 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +0,67% και τα 7,56 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 2,01 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,26% και το 1,554 ευρώ.

Ο Ελληνοσουηδός που δεν σταματά τα deals ούτε το καλοκαίρι – Από τη Μπουτάρης και τον Αντεντοκούνμπο στο «ΙΟΛΗ» και τη Nordic Leisure

Εκτός MSCI η Motor Oil

Μια αρνητική έκπληξη έκρυβε η χθεσινοβραδινή αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, καθώς η μετοχή της Motor Oil τέθηκε εκτός του Standard Greece, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στον μικρότερο δείκτη Small Cap.

H απρόσμενη απόφαση, η οποία αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο τη μετοχή της εισηγμένης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών της 30ης Αυγούστου.

Με την αφαίρεση της Motor Oil, η οποία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει σημαντικές εκροές κεφαλαίων, στον δείκτη Standard Greece θα απομείνουν οι εξής εννέα μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Metlen.

Ανάκτηση δυνάμεων

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα ενόσω ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο δίνει τη δική του «μάχη» για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει αυξηθεί κατά +4,5% από τα χαμηλά της περασμένης Δευτέρας (1.341 μονάδες). Ωστόσο, εξακολουθεί να χάνει -5,4% από τις αρχές του Αυγούστου, κάτι το οποίο έχει «ψαλιδίσει» στο +8% την απόδοση του 2024.

Σίγουρα, ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.400 μονάδων θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την επενδυτική ψυχολογία, η οποία εδράζεται και στις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Άγνωστος «Χ» η κατάσταση στο εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και ασταθές, με την τρέχουσα κατάσταση να ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους.

Η εν αναμονή σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι συνιστά τον μεγαλύτερο άγνωστο X, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κίνδυνο ύφεσης στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, δηλαδή την αμερικανική.

Σήμερα, μάλιστα, οι επενδυτές περιμένουν ορισμένα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού (τιμές παραγωγού), τα οποία θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών πριν τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου για το ύψος των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης -υπό τη δαμόκλειο σπάθη και της πιθανής ύφεσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,30% και ανακτά τις 500 μονάδες, ενώ νωρίς το πρωί ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε στο +3,4% και τις 36.232 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν μια θετική εκκίνηση στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να ετοιμάζεται για αύξηση περίπου 150 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 2 ευρώ της Eurobank, η επιστροφή της Titan και η… μόδα της Unibios

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή