Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση «χαμογέλασαν» οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να «οδηγούν» τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο σημείο της ημέρας.

Παρ’ όλα αυτά, η νίκη μόνο ως πύρρειος μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά διατήρησε την εικόνα στασιμότητας και διστακτικότητας των τελευταίων πολλών εβδομάδων, συνεχίζοντας τη σταθερή υποαπόδοση έναντι του εξωτερικού.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μ’ αυτό τον τρόπο, παρέμεινε σε απόσταση 70 μονάδων από τις πρόσφατες «κορυφές» των τελευταίων 13 ετών, εν αναμονή ενός καταλύτη, ο οποίος θα μπορέσει να δώσει νέα ώθηση και να φέρει «φρέσκα» επενδυτικά κεφάλαια.  

Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,45% και διαμορφώθηκε στις 1.430,09 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.423,74 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.420,69 έως 1.430,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Eurobank παρείχαν πολύτιμα στηρίγματα, καθώς ενισχύθηκαν δυναμικά άνω του 1,5%. Κατά 1,4% αυξήθηκε και η Motor Oil, η οποία, ωστόσο, παρέμεινε κοντά στα χαμηλά 22 μηνών. Από την πλευρά της, η Cenergy οπισθοχώρησε στα 9 ευρώ, λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Cenergy: Κάτω των 9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

Νέα κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +0,74% και τις 1.219 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1,60% και τα 3,81 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +1,56% και τα 2,016 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύτηκε στο +0,70% και το 1,5175 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε ελαφρώς στο -0,22% και τα 7,356 ευρώ.

Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή

Χωρίς διάθεση για «ουσιαστική» ανάκαμψη

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να… χαμογέλασε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά ουδείς μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία της αγοράς.

Την ώρα που ο γερμανικός DAX «τρυπά» συνεχώς τα ταβάνι του και οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, αδυνατώντας να προσεγγίσει τις κορυφές των 1.502 μονάδων.

Κάπως έτσι, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο βασικός δείκτης της Αθήνας «παίζει» μεταξύ των 1.400 και των 1.470 μονάδων, με τη στασιμότητα και τη διστακτικότητα να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου.

Η απουσία εισροής «φρέσκων» κεφαλαίων από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αντλήσεις χρημάτων από τις εισηγμένες, ενδεχομένως απαντούν στο ερώτημα του γιατί συμβαίνει αυτό.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εδώ και πέντε διαδοχικούς μήνες, οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει θέση πωλητή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται το φαινόμενο της «ανακύκλωσης» των υπάρχουσων κεφαλαιακών ροών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To «ρεύμα» στη ΔΕΗ, το 5×5 στην Coca – Cola και η βουτιά της Performance

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία χθες βράδυ ανακοίνωσε τη συμφωνία επένδυσης 12 εκατ. ευρώ από το καναδικό fund Fiera Capital.

Για το επόμενο τριήμερο, η μετοχή της τράπεζας θα βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ξεκινήσει το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ντεμπούτο έκαναν σήμερα το πρωί οι νέες μετοχές της Cenergy, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για μια εξέλιξη, η οποία πέραν όλων των άλλων βελτίωσε κατά 10 μονάδες τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης.

Στάσιμη η Ευρώπη, κέρδη η Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές προχωρούν σε αφομοίωση των πρόσφατων ρεκόρ, εν μέσω των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου αλλά και εν όψει των αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,13% και τις 519 μονάδες, με τον DAX στη Γερμανία να χάνει 0,11%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones επιχειρεί να ανακτήσει τις χθεσινές απώλειες (+0,31%) και να βρεθεί ξανά σε ιστορικά υψηλά.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή