Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
antok@naftemporiki.gr

Η χρονιά της πανδημίας, το 2020, επανέφερε τις ζημιές στην τελική εικόνα των αποτελεσμάτων για τις 135 εισηγμένες της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των ετήσιων ισολογισμών, αφού η τελευταία ημερομηνία είναι η ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής 30 Απριλίου) και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στις 18:00 αποτελέσματα, οι εισηγμένες εμφάνισαν συνολικές ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους 643,232 εκατ. ευρώ από ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,083 δισ. ευρώ το 2019.

Ταυτόχρονα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε στα 56,291 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 20,8% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των 71,091 δισ. ευρώ του οικονομικού έτους 2019. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) το 2020 ανήλθε στα 6,460 δισ. ευρώ από 9,158 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση 29,5%.Οι εισηγμένες, αφού έμαθαν να λειτουργούν το 2015 χωρίς τράπεζες, έμαθαν να λειτουργούν πλέον και χωρίς καταστήματα, περιορίζοντας έτσι το κόστος αδράνειας σε καταστάσεις όπου η αγορά ήταν κλειστή. Αυτό ίσως ήταν και το μεγάλο κέρδος της περσινήςπεριόδου που αφορούσε την ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρονικών εφαρμογών πώλησης και προσαρμογής των δικτύων διανομής σε αυξημένο φόρτο παραδόσεων. Οι νέες πρακτικές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο εμπόριο, χωρίς ωστόσο ο κλάδος των υπηρεσιών να πηγαίνει πίσω, αφού πολλές διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν.

 Τα μερίσματα

Η παρελθούσα χρήση απέδειξε ότι οι λίγες και καλές εισηγμένες επέδειξαν ανθεκτικότητα, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις, είναι όμως ικανοποιητικά για την εξασφάλιση μιας καλής συνέχειας. Και επειδή πλέον αποτελούν ιστορία θα ξεχαστούν γρήγορα. Εκτός από τα μερίσματα τα οποία δεν πήγαν και άσχημα. Για το 2020 τα μερίσματα θα διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από ορισμένες κερδοφόρες εταιρείες (Ιασώ, Καραμολέγκος, Πλαστικά Θράκης κ.λπ.) κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Υπερίσχυσαν οι κερδοφόρες

Με ύφεση 8,2% και μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις 3,4 δισ. ευρώ το 2020 αναμενόμενα έκλεισε στο κόκκινο. Η μάχη είχε κριθεί από πολύ νωρίς καθώς ήδη από το εξάμηνο οι ζημιές των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο… ημίχρονο της χρονιάς η άμυνα πήγε καλύτερα, με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν στα 643 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το ισοζύγιο των κερδισμένων υπερίσχυσε διαμορφώνοντας μια σχέση 60:40 υπέρ των κερδοφόρων εταιρειών.

Ρεκόρ κερδοφορίας

Με ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών έκλεισαν οι εξής εταιρείες: Ευρωπαϊκή Πίστη, Lavipharm, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κρι – Κρι, Entersoft, E-Net, Παπουτσάνης, Performance, Παίρης, Revoil, Πλαστικά Θράκης, Elton Χημικά, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Εβροφάρμα και Βιοτέρ με τη συνδρομή μη επαναλαμβανόμενων κερδών. Είναι προφανές ότι όσες εταιρείες είχαν κόστος πωληθέντων που αφορούσε πολυμερή βρέθηκαν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών υποχώρησαν αισθητά στο ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ η ζήτηση για συσκευασίες λόγω της πανδημίας εμφάνισε έντονη δυναμική σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, η πληροφορική λόγω αντικειμένου, εξαγορών και ανελαστικής ζήτησης εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις όπως και οι εταιρείες που σχετίζονται με καθαριστικά και απολυμαντικά.

Χαμηλές επιδόσεις

Στον αντίποδα με ιστορικό ρεκόρ χαμηλής επίδοσης στην τελική γραμμή βρέθηκαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, Αεροπορία Αιγαίου, Κυριακούλης, Λογισμός, ΓΕΚΕ και Ελλάκτωρ. Επισημαίνεται ότι πολλές από αυτές τις επιδόσεις αποδίδονται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, ωστόσο η μείωση του τουρισμού ήταν καταλυτική όχι μόνο σε όσες υστέρησαν εμφανίζοντας μεγάλες ζημιές αλλά και σε όσες είδαν την περίοδο της εποχικότητας των πωλήσεών τους να μειώνεται σημαντικά.

Ο δανεισμός

Η καλή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης οδήγησε στην υψηλή παραγωγή μετρητών (+4%) ενώ εξοικονομήσεις παρατηρήθηκαν και από τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους μέσω της μετατροπής του δανεισμού σε μακροπρόθεσμη διάρκεια. Οι δανειακές υποχρεώσεις εμφανίζουν αύξηση 4%, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μείωση κατά 3,7%. Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί των δανείων περιλαμβάνουν τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Πηγή