Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια έως και 125 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Μια αρχική αύξηση του Ιουλίου θα πρέπει να είναι 50 μονάδες βάσης και μια ακόμη μεγαλύτερη κίνηση θα πρέπει να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο για να κατευθύνει ενεργά την οικονομία προς πιο ήρεμα νερά, δήλωσε ο Χόλτσμαν στην εφημερίδα Kronen Zeitung σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί, μια αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες μπορεί τελικά να καταστεί αναγκαία», φέρεται να είπε. «Ήρθε η ώρα για ξεκάθαρα βήματα αύξηση του επιτοκίου, διαφορετικά ο πληθωρισμός θα στερεοποιηθεί».

Οι απόψεις του Χόλτσμαν έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ που υποδεικνύουν μια αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, ακολουθούμενη από ακόμα μια αύξηση τον Σεπτέμβριο. Το μέγεθος της δεύτερης κίνησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις του πληθωρισμού και μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πίεσαν επίσης για μια πιο απότομη αύξηση τον Ιούλιο τουλάχιστον για να ληφθεί υπόψη. Ωστόσο, η πρόταση Χόλτσμαν είναι μια απόκλιση από τα σχέδια για «σταδιακή» εξομάλυνση της πολιτικής. Περίπου 40 κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αύξησαν τα επιτόκια κατά τουλάχιστον αυτόν τον βαθμό.

Η επιστροφή στον στόχο του πληθωρισμού 2% της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ληφθούν και που ενδέχεται να ληφθούν έως το 2024, σύμφωνα με τον Χόλτσμαν.

naftemporiki.gr

Πηγή