Παραθέτουμε για τη διευκόλυνση των συναδέλφων μια σύνοψη των βασικών σημείων που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σχετικά με την Ψηφιακή Διακίνηση Αποθεμάτων, στο πλαίσιο της αναγκαίας εκπαίδευσης.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν:
– Κ.Νιφορόπουλος: Ορκωτός ελεγκτής – Λογιστής (ΩΡΙΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ).
– Α.Κοτζίνος: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ελεγκτικών διαδικασιών ΑΑΔΕ
Ψηφιακό δελτίο αποστολής
Χειρόγραφο Δ.Α
Δεν νοείται η έκδοση χειρόγραφου Δ.Α. από 1/12 που θα έρθει πλήρη εφαρμογή. Θα επιτραπεί ενδεχομένως με εγκύκλιο η έκδοση χειρόγραφου Δ.Α. μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δίκτυο ή ρεύμα γιατί χωρίς δίκτυο δεν θα μπορείς να εκδώσεις ούτε από το κινητό σου. Το χειρόγραφο θα μπορείς να το διαβιβάζει μετά. Φυσικά αυτές οι περιπτώσεις θα παρακολουθούνται ώστε να μην είναι ο κανόνας σε μια επιχείρηση (δείτε και ερωτήσεις απαντήσεις παρακάτω).
Παραλαβή από εγκατάσταση
Μέχρι να δοθεί τεχνικά η δυνατότητα για παραλαβή από τον παραγωγό των προϊόντων βάσει αυτών που περιγράφει η επιχειρησιακή ανάλυση της απόφασης Α.1123/2024 (όπως έχει κωδικοποιηθεί) θα πρέπει να εκδίδεται κανονικά Δ.Α.
Συγκεκριμένα στο σεμινάριο αναφέρθηκε σχετικά με τις απαλλαγές που καταργούνται :
– Κ. Νιφορόπουλος: Τώρα θα καταργηθούν από 1-2 τρεις απαλλαγές που αφορούν αγρότες ή και άλλους που λέγανε το εξής : Εγώ είμαι του κανονικού καθεστώτος αγρότης, δεν σου εκδίδω τίποτα. Έλα και πάρε το εσύ και κόψε ό,τι θέλεις. Αυτό ενώ το καταργήσατε έχετε βάλει μετά στην επιχειρησιακή ανάλυση και λέτε δύναται.
– Α.Κοτζίνος : Αυτό να το απαντήσω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν μπορεί να εφαρμοστεί και για τεχνικούς λόγους. Η πρόθεσή μας όμως είναι ε σε γενικές γραμμές να επανέλθει. Θα δούμε πώς θα επανέλθει γιατί αν θυμάστε η 1003 έκανε στο τέλος και μία γενικότερη αναφορά και λέει και σε όποιον άλλο άλλη περίπτωση… Δεν νομίζω ότι θα επανέλθει με αυτό τον τρόπο, Θα επανέλθει συγκεκριμένα. Μόλις είμαστε έτοιμοι και τεχνικά ανεξάρτητα από τις φάσεις. Και θα επανέλθει προς το παρόν μέσο των παραστατικών 10.1-10.2 ποσοτικής παραλαβής. Η γνώμη μου είναι γενικά ότι καλό θα ήταν τα παραστατικά 10.1 και 10.2 ποσοτικής παραλαβές να μην απεικονίζει διακίνηση γιατί είναι ποσοτική παραλαβή. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται, Δεν μπορεί να το κάνει δεν υπάρχει τρόπος δεν υπάρχει παραστατικό, θα δούμε μόλις έχουμε την τεχνική δυνατότητα
– Κ Νιφορόπουλος : Δηλαδή τώρα τι θα κάνει κάποιος θα πρέπει να εκδώσει αυτός.
– A. Κοτζίνος : Ναι αυτό ο αγρότης θα πρέπει να εκδώσει.
Διακίνηση Παγίων
Δεν υπάρχει υποχρέωση για έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής όταν διακινούνται πάγια (εκτός εάν ο σκοπός της διακίνησης είναι η πώληση). Υπάρχει μια σκέψη κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι ακριβώς πώληση αλλά έχουν την έννοια της αποξένωσης του παγίου από την επιχείρηση να ενταχθούν σε αυτή την περίπτωση (της υποχρέωσης δηλαδή για έκδοση Ψ.Δ.Α. Θα διευκρινιστεί αυτό στην Εγκύκλιο που θα εκδοθεί σύντομα.
Διακίνηση αναλωσίμων
Για τα αναλώσιμα έτσι όπως ισχύει το πλαίσιο πρέπει να εκδίδεται Ψ.Δ.Α. Με την εγκύκλιο θα διευκρινιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν κάποια αναλώσιμα. Θα οριοθετηθεί με κάποιου τρόπο. Δηλαδή αυτά που εξοδοποιούνται απευθείας …
Διακίνηση κατεστραμμένων
Και εδώ θα ρθει η εγκύκλιος να δώσει διευκρινίσεις. Πάντως σίγουρα εάν δοθεί κάποια περαιτέρω δυνατότητα απαλλαγής αυτών δεν πρέπει να έχει καμία αξία για την επιχείρηση.
Διακίνηση κενών συσκευασίας
Για την εγγυοδοσία θα έρθουν 2 τρόποι χειρισμού με τις διευκρινίσεις που θα δοθούν. Για την περίπτωση που τα κενά επιστρέφονται και για τις περιπτώσεις που ενσωματώνονται στην τιμή (πωλούνται) .
Διακίνηση με ένδειξη “προς ζύγιση”
Η αρχική σκέψη ήτανε να αλλάζουν οι τελικές λογιζόμενες ποσότητες, (αρχικά μια κατά προσέγγιση και μετά να διορθώνεται η ποσότητα με την τελική ζύγιση) αλλά αυτό αυτή τη στιγμή δεν είναι τεχνικά εφικτό και δεν είναι σίγουρο πότε θα υλοποιηθεί. Οπότε όποιος συμπληρώνει αυτό το πεδίο δηλώνει στην ΑΑΔΕ ότι οι ποσότητες που έχει βάλει είναι κατά προσέγγιση. Η τυχόν διόρθωση στην ποσότητα θα γίνεται από τον παραλήπτη με δελτίο ποσοτικής παραλαβής προς το παρόν. Δείτε και παρακάτω ερωτήσεις – απαντήσεις.
Ακύρωση διακίνησης
Οι ακυρώσεις αυτή τη στιγμή αφορούν τα ERP και μπορούν να γίνουν. Ο πάροχος αυτή τη στιγμή δεν ακυρώνει τίποτα Δεν μπορεί να ακυρώσει.(δείτε και παρακάτω στις ερωτήσεις απαντήσεις)
Απώλεια διασύνδεσης
Αν υπάρχει απώλεια διασύνδεσης διαβιβάζονται το αργότερο εντός μιας μέρας από την καταληκτική ημερομηνία. Ότι ισχύει γενικά για τα mydata.
Πρόστιμα για μη διαβίβαση
Δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ισχύει ότι με τα mydata. Δεν έχουν ενεργοποιηθεί και θα ενεργοποιηθούν με απόφαση του Υφυπουργού.
Πρόστιμα για μη έκδοση (άρθρο 57 του ΚΔΦ)
Τα πρόστιμα αυτά ισχύουν κανονικά. Το πρόστιμο είναι 500€ ανά φορολογικό έλεγχο αν τηρείται απλογραφικό και 1000 για τήρηση διπλογραφικού συστήματος.
Η ανακοίνωση του υπουργείου για πρόστιμα 5.000 και 10.000 ευρώ δεν έχει νομοθετηθεί.Υπάρχει σαν ανακοίνωση αλλά δεν έχει νομοθετηθεί.
Ερωτήσεις απαντήσει για το Ψηφιακό δελτίο αποστολής
ΕΡΏΤΗΜΑ: Συνεχίζουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις που ορίζονται στην ΠΟΛ.1003/2014:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από 01.12.2025 οι εξαιρέσεις από την έκδοση παραστατικού διακίνησης, που όριζε η ΠΟΛ.1003/2014, παύουν να υφίστανται συνολικά.
ΕΡΏΤΗΜΑ: Εφόσον ο εκδότης δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα του προϊόντος π θα συμπληρώσει στο σχετικό πεδίο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει στην πρώτη φάση προστεθεί σκοπός διακίνησης «προς ζύγιση· με συμπλήρωση της ποσότητας κατά προσέγγιση ενώ η τελική ζυγιζόμενη ποσότητα θα προστεθεί στη 2η φάση ως υποχρέωση του λήπτη κατά τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο.
ΕΡΏΤΗΜΑ: Τι υποχρεώσεις έχουν οι επιχειρήσεις κατά την Α’ φάση?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουν υποχρέωση να εκδίδουν παραστατικά διακίνησης σύμφωνα με το μορφότυπο της Α.1123/2024 και να διαβιβάζουν τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Εντάσσονται στο ψηφιακό δελτίο αποστολής οι αλιείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι εντάσσονται. Οι εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι δώδεκα (12) μέτρων μεταξύ καθέτων(ειδικό καθεστώς κατ’ αποκοπή καταβολής του φόρου) υποχρεούνται σε έκδοση στοιχείων.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Μια ενδοκοινοτική απόκτηση υπάγεται στο ψηφιακό δελτίο αποστολής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κανένας αλλοδαπός προμηθευτής δεν υπάγεται στο ψηφιακό δελτίο αποστολής. Ωστόσο η Ελληνική Επιχείρηση θα εκδώσει και διαβιβάσει δελτίο ποσοτικής παραλαβής κατά την παραλαβή των αγαθών (Β Φάση). Εάν η διακίνηση είναι μέχρι το τελωνείο μπορεί να εκδώσει ο εκτελωνιστής. Το θέμα είναι υπό συζήτηση καθώς δεν καλύπτεται η διακίνηση από το τελωνείο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Αν η επιχείρηση εκδώσει χειρόγραφο δελτίο αποστολής ενώ έχει υποχρέωση ψηφιακού δελτίου αποστολής διαπράττει παράβαση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επιχείρηση θεωρείται ότι δεν έχει εκδώσει παραστατικό διακίνησης (πρόστιμο 500,00 και 1000,00 ανάλογα το λογιστικό σύστημα).
ΕΡΩΤΗΜΑ: Αν η επιχείρηση εκδώσει μηχανογραφικό δελτίο αποστολής χωρίς να τηρήσει τον μορφότυπο που ορίζεται στην Α.1123/2024 ενώ έχει υποχρέωση ψηφιακού δελτίου αποστολής διαπράττει παράβαση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επιχείρηση θεωρείται ότι δεν έχει εκδώσει παραστατικό διακίνησης.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Τι κυρώσεις επιφέρουν οι σχετικές παραβάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε φορολογούμενο που διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χιλίων (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος (άρθρο 57 παρ.13 ν. 5104/2024).
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η αυστηροποίηση του πλέγματος κυρώσεων για την διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, με δεκαπλασιασμό των σχετικών προστίμων (δελτίο τύπου 29/11/2024)
Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
•πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
•δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Εάν η επιχείρηση δεν διαβιβάσει στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA δεδομένα της διακίνησης διαπράττει παράβαση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για παράλειψη διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, πρόστιμο εκατό (100) ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ σε ημερήσια βάση και τις είκοσι χιλιάδες ( (20.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος.(άρθρο 58 παρ.3δ ν. 5104/2024). Για την ενεργοποίηση των εν λόγω κυρώσεων απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης κατόπιν εισήγησης του Διοικητή ΑΑΔΕ (περ. α’ του άρθρου 83§48 με την οποία θα καθορίζεται η έναρξη, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους).
ΕΡΩΤΗΜΑ: Η διακίνηση πρώτων υλών από την αποθήκη στο χώρο παραγωγής και η διακίνηση προϊόντων από το χώρο παραγωγής στην Αποθήκη Ετοίμων Προϊόντων λαμβάνεται ως ενδοδιακίνηση υπαγόμενη στο ψηφιακό δελτίο αποστολής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ως ξεχωριστές εγκαταστάσεις από την επιχείρηση στο φορολογικό μητρώο και εφόσον απέχουν άνω των 10 km.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Το ψηφιακό δελτίο αποστολής αφορά τη λιανική πώληση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον έχει εκδοθεί η απόδειξη λιανικής πώλησης δεν είναι υποχρεωτική η διακίνηση πλην των περιπτώσεων διακίνησης μέσω οντότητας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων (καυσίμων).
ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα υπάρξει δυνατότητα ακύρωσης του δελτίου αποστολής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Έως την έναρξη της διακίνησης.
Σημείωση, στην συζήτηση της ερώτησης αυτής ο κος Α.Κοτζίνος ανέφερε επίσης :
«Λοιπόν η σκέψη μας είναι (και το γράφει τώρα μέσα απλά λέω η σκέψη μας είναι) ότι ανεξάρτητα του καναλιού διαβίβασης θα πρέπει να υπάρχει μια ομοιόμορφη αντιμετώπιση γιατί αυτή τη στιγμή αν εκδίδεις από ERP μπορείς να ακυρώνεις. Μιλάμε τώρα για παραστατικά αξίας εκδοθούν από πάροχο δεν μπορείς. Μάλιστα αν εκδώσεις από το timologio πάλι δεν μπορείς. Μέχρι την έναρξη της διακίνησης αυτή τη στιγμή το προβλέπουν οι διατάξεις μπορείς να ακυρώνεις. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που τις συζητάμε για μεταγενέστερο στάδιο δηλαδή όταν θα εμπλακούν και υπόλοιπες μεταφορτώσεις να δούμε μήπως μπορεί να επεκταθεί αυτή η δυνατότητα. Πάντως θα έρθει μία συνολική αντιμετώπιση των ακυρώσεων γιατί μας έχουνε δημιουργήσει πρόβλημα οι ακυρώσεις αξίας».
ΕΡΩΤΗΜΑ: Σε περίπτωση που η διακίνηση εκκινήσει από τόπο που δεν αποτελεί εγκατάσταση του λήπτη αλλά ούτε και έτερης εμπλεκόμενης οντότητας ή αντίστοιχα ολοκληρωθεί σε τόπο που δεν αποτελεί εγκατάσταση του τελικού παραλήπτη των αγαθών, τι ακριβώς θα πρέπει να δηλωθεί στο ΔΑ και σε ποια πεδία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περίπτωση που η διακίνηση διενεργείται από τον Αποστολέα αλλά εκκινεί από εξωτερική τοποθεσία που δεν ανήκει σε άλλη οντότητα π.χ. λιμάνι στα πεδία του μορφότυπου, συμπληρώνεται και το πεδίο ‘Διεύθυνση έναρξης διακίνησης εκτός α/α Εγκατάστασης Εκδότη· και δεν συμπληρώνεται το πεδίο ·Α/Α Εγκατάστασης Εκδότη». Αντίστοιχη διαδικασία διενεργείται από τον Εκδότη και για την τοποθεσία παράδοσης. Στα πεδία του μορφότυπου συμπληρώνεται και το πεδίο -Διεύθυνση ολοκλήρωσης διακίνησης εκτός α/α Εγκατάστασης Λήπτη- και δεν συμπληρώνεται το πεδίο Α/Α Εγκατάστασης Λήπτη.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι δυνατό μια επιχείρηση να εκδίδει ΨΔΑ νωρίτερα (πχ. για σκοπούς λειτουργίας του λογιστηρίου) και η ημερομηνία αποστολής να είναι η επόμενη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεδομένου ότι το ΨΔΑ θα φέρει δύο ημερομηνίες (έκδοσης και διακίνησης είναι δυνατό οι δύο ημερομηνίες να απέχουν κατά πέντε (5) ημέρες. Η ημερομηνία διακίνησης αναφέρεται στην ημερομηνία έναρξης της διακίνησης και όχι στην ολοκλήρωση αυτής.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Αναφορικά με τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή τις εισαγωγές, τι υποχρεώσεις έχει η επιχείρηση:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περίπτωση παραλαβής αποθεμάτων από Εκδότη αλλοδαπής, διαβίβαζε στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία ποσοτικής παραλαβής), εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία παραλαβής τους. Στην περίπτωση αυτή ως παραστατικό διακίνησης δύναται να χρησιμοποιείται το συνοδευτικό παραστατικό του αλλοδαπού αποστολέα (π.χ. τιμολόγιο, διεθνή φορτωτικά έγγραφα κ.λπ.).
ΕΡΩΤΗΜΑ: Σε ποιες περιπτώσεις αξιοποιείται το Invoice type 5.2 με σκοπό διακίνησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Τύπος Παραστατικού 5.2 Πιστωτικό Τιμολόγιο διακίνηση θα συσχετιστεί με Δελτίο Αποστολής με σκοπό διακίνηση την επιστροφή Αποθεμάτων.
ΕΡΩΤΗΜΑ: O έκδοτης ξεκινάει tη διακίνηση από την εγκατάσταση του με άδειο φορτηγό και φορτώνει στις εγκατασταθείς του ιδιώτη αποστολέα τρίτου ο οποίος είναι μη υπόχρεος προς διαβίβαση και έπειτα ξεκινάει τη φυσική διακίνηση των αγαθών (πχ καπνά, σιτηρά, γάλα).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έμπορος που με δικό του μεταφορικό μέσο συλλέγει τη σοδειά από αγρότες ειδικού καθεστώτος ή ιδιώτες (μη υπόχρεους σε έκδοση στοιχείων) θα εκδίδει είτε ψηφιακό δελτίο αποστολής είτε Τίτλος Κτήσης (μη υπόχρεος Τκδότης)_ διακίνηση Αποθεμάτων. Τόπος Φόρτωσης είναι περιοχή εκτός εγκ/σης του εμπόρου και τόπος προορισμού η εγκ/ση του εμπόρου;
ΕΡΩΤΗΜΑ: Tο ΑΦΜ Α έχει e-Shop. Όταν διακινεί με courier δεν υπάρχει πρόβλημα. Βάζει το courier ως Μεταφορέα εκδίδει η εταιρεία Α και έχει λήπτη τον πελάτη λιανικής. Σε περίπτωση όμως που έχει ζητήσει ο Πελάτης Παραλαβή από κατάστημα μπορεί το κατάστημα αυτό να ανήκει στο ΑΦΜ Α αλλά και σε άλλα ΑΦΜ (πχ franchise καταστήματα της εταιρείας). η διακίνηση γίνετε με ιδία μέσα. Τι Δελτία διακίνησης πρέπει να εκδοθούν σε κάθε περίπτωση; Η απόδειξη λιανικής πάντα την εκδίδει ο Α και είναι μέσα στην συσκευασία;
Σε όλες τις αναφερόμενες περιπτώσεις εκδίδεται Δ.Α.
1. α) Με εκδότη και Λήπτη την ίδια οντότητα στην πρώτη περίπτωση και σκοπό διακίνησης *Λοιπές_Διακινήσεις_πχ Παραλαβή από ιδιώτη).
2. β) Με εκδότη την οντότητα που έχει προβεί στην πώληση στον ιδιώτη και παραλήπτη την συνδεόμενη εμπορικά επιχείρηση (franchise) σκοπό διακίνησης *Λοιπές_Διακινήσεις_πχ Παραλαβή από ιδιώτη).
ΕΡΩΤΗΜΑ: Εταιρία με πωλήσεις χονδρικές λιανικές και υποκαταστήματα, για την διακίνηση των εμπορευμάτων σε ένα από τα υποκαταστήματα, χρησιμοποιεί εργαζόμενους και μεταφορικά που ενοικιάζει από εταιρεία (μεταφορών). Η αμοιβή των εργαζομένων γίνεται για των σύνολο των ωρών, που εργάσθηκαν οι εργαζόμενοι και για την ανάλογη χρήση των μεταφορικών μέσων. Σε αυτή την περίπτωση θα θεωρηθεί ότι η διακίνηση γίνεται με χρήση Εταιρίας Ταχυμεταφορών ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ταχυδρομικών ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων έχουν διακριτό ΚΑΔ (53) και σε καμία περίπτωση τα αναφερόμενα ανωτέρω δεν συνεπάγονται παρόμοια δραστηριότητα.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Ώρα Έναρξης Αποστολής. Θα είναι προαιρετική στην Α’ Φάση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ώρα έναρξης αποστολής είναι υποχρεωτική. Απλά στην πρώτη φάση θα συμπληρώνεται κατά προσέγγιση και όχι με κάποιο αυτόματο τρόπο πχ μέσω scanning του οδηγού του πρώτου μεταφορικού μέσου.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Εάν η διακίνηση γίνεται με φορτηγό τρίτου που δεν ανήκει σε εταιρεία ταχυμεταφορών, απαιτείται παραστατικό διακίνησης ή όχι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρκεί η απόδειξη λιανικής πώλησης στις περιπτώσεις που η διακίνηση δεν λαμβάνει χώρα μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Σε περίπτωση που τιμολόγιο πώλησης ή απόδειξης λιανικής με την ένδειξη διακίνησης αποθεμάτων περιλαμβάνει και συναλλαγές παροχής υπηρεσιών δεν περιλαμβάνονται για αυτές μονάδες μέτρησης και τεμάχια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λοιπόν δεν περιλαμβάνονται επειδή ακριβώς δεν υπάρχει διακίνηση με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και για να ξεπεράσουμε έτσι το τεχνικό κομμάτι θα συμπληρώνεται πάντα η ένδειξη στην υπηρεσία ένα τεμάχιο.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Για τους σκοπούς διακίνησης, έκθεση και Δειγματισμός υπάρχει χρονικός περιορισμός για την συσχέτιση τους με αξιακό παραστατικό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ως έλεγχος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οι βασικές λογιστικές αρχές.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Εταιρεία Ελληνικό ΑΦΜ , αγοράζει από παραγωγό (αγρότη). Η φόρτωση γίνεται είτε με αυτοκίνητο της εταιρίας (αγοραστή) από το χωράφι ή από αποθήκη του παραγωγού, θα αναγράφεται τυχαία μία ποσότητα, και θα γίνεται διόρθωση μετά τα ζυγίσματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον ο παραγωγός δεν είναι υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων τότε εκδίδει ΔΑ η εταιρεία που αγοράζει τα σχετικά προϊόντα από τον παραγωγό. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη η επιλογή «προς ζύγιση» και δεν θα υφίσταται μεταγενέστερη διόρθωση επί του παραστατικού. Η ποσότητα αναγράφεται κατά προσέγγιση και όχι στην τύχη. Η εταιρία δύναται να εκδώσει δελτίο ποσοτικής παραλαβής διορθώνοντας τις τελικές ποσότητες και συσχετίζοντας τα σχετικά παραστατικά.
Στο σεμινάριο αναφέρθηκαν επίσης συνοπτικά και τα ακόλουθα :
Mydata και ΦΠΑ
Σχετικά με τις αποκλίσεις λεπτών που της τάξης των 0,01€ μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην συμφωνία του ΦΠΑ
– Η ΑΑΔΕ εξετάζει τη δυνατότητα αποδοχής πολύ μικρών αποκλίσεων, της τάξης του 1-2 ευρώ, για την αποφυγή τεχνικών σφαλμάτων λόγω στρογγυλοποιήσεων.
Για τους τύπους παραστατικών 14.30 και 11.4
– Η χρήση αυτών των παραστατικών είναι προσωρινή και παρέχεται ως λύση, έως ότου επιλυθούν πλήρως τα ζητήματα διαβίβασης σε συγκεκριμένους κλάδους ή επιχειρήσεις.
– Τα παραστατικά αυτά πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς.
Mydata και Ε3
Για τη διαβίβαση της μισθοδοσίας
–Ο νόμος προβλέπει μηνιαία διαβίβαση, αλλά, προσωρινά, δεν υπάρχει ζήτημα αν διαβιβαστεί ετήσια, αφού ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα.
Για τα παραστατικά 14.30 και 11.30 θα πρέπει και εδώ όπως και στο ΦΠΑ να υπάρχει τεκμηρίωση
Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Από το 2025, τα κίνητρα καταργούνται, καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση οδηγείται στην υποχρεωτικότητα. Υπάρχει μια συζήτηση η ηλεκτρονική τιμολόγηση να ενεργοποιηθεί σε φάσεις και να δοθούν κίνητρα σε όσους ενταχθούν νωρίτερα από τη φάση τους.
Η έγκριση που πήραμε από την Ε.Ε. για την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ότι έχουμε το δικαίωμα από 1.7.2025 να θεσπίσουμε υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει από τότε.
Από το 2025, τα κίνητρα καταργούνται, καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση οδηγείται στην υποχρεωτικότητα. Υπάρχει μια συζήτηση η ηλεκτρονική τιμολόγηση να ενεργοποιηθεί σε φάσεις και να δοθούν κίνητρα σε όσους ενταχθούν νωρίτερα από τη φάση τους.
Έχουμε δεσμευτεί ως κράτος ότι όταν θα έρθει η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η εφαρμογή timologio θα πρέπει να μπορεί να καλύψει την δυνατότητα για ηλεκτρονική τιμολόγηση B2B συναλλαγών. Άρα θα γίνει και η ΑΑΔΕ πάροχος.
Υπάρχει συζήτηση η εφαρμογή timologio όταν θα γίνει πάροχος να καλύπτει και τις B2G συναλλαγές (ηλεκτρονική τιμολόγηση στο δημόσιο).
Ψηφιακό πελατολόγιο
Ο κος Κοτζίνος (προϊστάμενος Διεύθυνσης Ελεγκτικών διαδικασιών ΑΑΔΕ) ανέφερε :
«Με το ψηφιακό πελατολόγιο παλιά πήγαινε ο έλεγχος έβλεπε εκείνη τη στιγμή το πελατολόγιο και έφευγε. Δεν είχε εικόνα γενικότερα ούτε του κλάδου ούτε της επιχείρησης. Απλά έβλεπε αν είναι καταχωρημένα εκείνη τη στιγμή. Τώρα έχουμε σε θα έχουμε σε πραγματικό χρόνο και την κίνηση της επιχείρησης και την κίνηση του κλάδου και την κίνηση του κλάδου ανά περιοχή. Άρα καταλαβαίνετε ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο πλέον για μας που αλλάζει λίγο την εικόνα του «με βάζουν και κάνω άλλη μία καταχώρηση και εντάξει θα ρθει εδώ ο ελεγκτής να δει αν πέρασα σωστά το τιμολόγιο ή την απόδειξη».
Επίσης μπορούμε να κάνουμε και μία πολύ μικρή έτσι παρέμβαση πάνω σε αυτά που λέμε και να πούμε ότι σε ορισμένους κλάδους νομίζω ότι τους εξυπηρετεί και πάρα πολύ. Κάνουμε κάποιες συζητήσεις να ενσωματώσουμε στο ψηφιακό πελατολόγιο και κάποιες άλλες υποχρεώσεις που έχουν προς το υπουργείο π.χ.τουρισμού κ.λπ. Εντάξει θα κάνουμε κάποιες συζητήσεις δηλαδή να μη διπλώνουν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
Δεν θέλουμε λοιπόν να διπλώσουν οι υποχρεώσεις τους και μπορεί κάποιες υποχρεώσεις που τώρα τους δυσκολεύουν να έρθουν και να τους διευκολύνει η τήρηση του πελατολογίου.»