Αριθμ. απόφ. 2/1019/21.5.2024

(ΦΕΚ Β 3178/05.06.2024)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 4514/2018 «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» (Α’ 14).

2. Την υπ’ αρ. εισερχομένων εγγράφων Ε.Κ. 4675/ 16.04.2024 αίτηση της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» για την έγκριση των τροποποιήσεων του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών.

3. Το υπ’ αρ. 201 πρακτικό της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών της 15.04.2024.

4. Την υπ’ αρ. εισερχομένων εγγράφων Ε.Κ. 4836/ 18.4.2024 επιστολή της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», με την οποία τροποποιήθηκε το κείμενο του προς έγκριση Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και το Παράρτημα των τροποποιούμενων διατάξεων.

5. Την παρ. 4 του άρθρου 13 της υπό στοιχεία Γ.Δ.Ο.Π. 0000532 ΕΞ 2016/6.4.2016 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Διαμόρφωση των πόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» (Β’ 999).

6. Τις από 24.4.2024 και 17.5.2024 εισηγήσεις της Διεύθυνσης Φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

7. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), αποφασίζει ομόφωνα:

Άρθρο 1

Εγκρίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών όπως αυτές αποφασίστηκαν στην υπ’ αρ. 201/15.04.2024 συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών, ως ακολούθως:

1. Προστίθενται οι ακόλουθοι νέοι ορισμοί στην Ενότητα «Ορισμοί» του Κανονισμού κατά αλφαβητική σειρά:

«Βασικός Μέτοχος: Πρόσωπο που κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5 %) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου ενός Εκδότη ή των μετοχών εφόσον δεν ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, όπως ορισμένοι τύποι προνομιούχων μετοχών.

Εκδότρια ΟΕΕ: Η εταιρία διαχείρισης αν ο ΟΕΕ έχει τη μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου ή εν γένει συνόλου περιουσίας και ο ίδιος ο ΟΕΕ αν έχει τη μορφή εταιρείας.

Επαγγελματίας Επενδυτής: Ο πελάτης που διαθέτει την εμπειρία, τις γνώσεις και την εξειδίκευση ώστε να λαμβάνει τις δικές του επενδυτικές αποφάσεις και να εκτιμά δεόντως τον κίνδυνο που αναλαμβάνει και πρέπει να πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ του ν. 4514/2018.

Ημερομηνία καταγραφής: Η ημερομηνία, όπως καθορίζεται με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως με τον ν. 4548/2018 και την Οδηγία 2007/36/ΕΚ, κατά την οποία το κεντρικό αποθετήριο τίτλων στο οποίο είναι καταχωρημένα τα Αξιόγραφα του Εκδότη, προσδιορίζει τους δικαιούχους των Αξιογράφων, για την άσκηση των δικαιωμάτων τους έναντι του Εκδότη, με βάση τα στοιχεία εγγεγραμμένων ή ταυτοποιημένων δικαιούχων.

Μερίδια ΟΕΕ: Τα μερίδια, περιλαμβανομένων ως τέτοιων και των μετοχών, των ΟΕΕ ανοικτού τύπου, τα οποία επιδέχονται εισαγωγής και διατίθενται, σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο, και εισάγονται ή είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών της Αγοράς Αξιών του Χ.Α., σύμφωνα με τους όρους του παρόντος.

ΟΕΕ: Ο Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων ανοικτού τύπου του άρθρου 41 παρ. 1 ή του άρθρου 39 του ν. 4209/2013, περιλαμβανομένων ενός ή περισσότερων επενδυτικών τμημάτων αυτού, τα μερίδια του οποίου επιδέχονται εισαγωγής και διατίθενται, σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο, και εισάγονται ή είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.»

2. Οι ακόλουθοι ορισμοί της Ενότητας «Ορισμοί» του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίσταται στο σύνολό τους ως εξής:

«Αξιόγραφα: Οι Κινητές Αξίες, τα Δ.Α.Κ. ή τα ΟΕΕ ανάλογα με την περίπτωση.

Μηχανισμός Δανεισμού Τίτλων: Ο μηχανισμός που διαχειρίζεται το Χ.Α., ο οποίος εντάσσεται στην Αγορά Παραγώγων και μέσω του οποίου καταρτίζονται οι Συμβάσεις δανεισμού τίτλων κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 11 στοιχείο β του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2365, σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό και οι οποίες εκκαθαρίζονται από την ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων.

Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής Το φυσικό πρόσωπο που έχει πιστοποιηθεί από το Χ.Α. για την άσκηση σε Μέλος εργασιών διεξαγωγής συναλλαγών σε Αγορές του Χ.Α. Όπου στον παρόντα Κανονισμό γίνεται αναφορά σε Πιστοποιημένο Διαπραγματευτή Αξιών και Πιστοποιημένο Διαπραγματευτή Παραγώγων νοούνται οι Πιστοποιημένοι Διαπραγματευτές για την πρόσβαση στην Αγορά Αξιών και στην Αγορά Παραγώγων συμπεριλαμβανομένου του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων του Χ.Α.

Συγκεντρωτικές Εντολές Δανειοδοσίας Οι ποσότητες τίτλων που καθορίζονται από τον Αλγόριθμο Διάθεσης Ποσοτήτων και Επιτοκίων ως ποσότητες διατιθέμενες προς δανεισμό στον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων με βάση τις εισηγμένες στο Σύστημα που διαχειρίζεται η ΕΤ.ΕΚ. εντολές δανειοδοσίας, τα επιτόκια δανεισμού ως και κάθε άλλη παράμετρο που προβλέπεται σε σχετική απόφαση του Χ.Α.

Συμβάσεις δανεισμού τίτλων Οι Συμβάσεις δανειοδοσίας ή δανειοληψίας, οι Διμερείς δανειοδοσίες ή δανειοληψίες και οι συμβάσεις δανειοδοσίας και δανειοληψίας της Μεθόδου 4 που καταρτίζονται στον Μηχανισμό Δανεισμού τίτλων του Χ.Α. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό.

Σύστημα Το Ολοκληρωμένο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (Ο.Α.Σ.Η.Σ.) και κάθε άλλο ηλεκτρονικό σύστημα ή εφαρμογή που χρησιμοποιεί το Χ.Α. μέσω των οποίων διενεργούνται οι συναλλαγές στις Αγορές του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων του Χ.Α. σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Κανονισμού και τις σχετικές διαδικασίες του Χ.Α.»

3. Οι παρ. 7 και 8 της § 1.1.2 του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίστανται στο σύνολό τους ως εξής:

«7. Στον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων για τις Συμβάσεις δανειοληψίας ή δανειοδοσίας (Μέθοδοι 8-1, 8-2, 8-3-3), συμμετέχουν τα Μέλη Αγοράς Παραγώγων για το σκέλος της δανειοληψίας και οι Συμμετέχοντες ΕΛ.Κ.Α.Τ. των στοιχείων α, β, και δ του άρθρου 1.1 του Μέρους 1 της Ενότητας ΙΙ του Κανονισμού Λειτουργίας ΕΛ.Κ.Α.Τ. για το σκέλος των εντολών δανειοδοσίας στο Σύστημα που διαχειρίζεται η ΕΤ.ΕΚ σύμφωνα με τους παρακάτω ειδικούς όρους:

α) Κάθε Συμμετέχων δανειοληψίας οφείλει να ενεργεί ως Εκκαθαριστικό Μέλος ως προς τις συναλλαγές δανειοληψίας που διενεργεί ή να μεταθέτει την εκκαθάριση των συναλλαγών δανειοληψίας που διενεργεί σε Γενικά Εκκαθαριστικά Μέλη σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων.

β) Για την ενεργοποίηση της ιδιότητας του Συμμετέχοντος δανειοδοσίας ή δανειοληψίας το Μέλος Αγοράς Παραγώγων και ο Συμμετέχων ΕΛ.Κ.Α.Τ. οφείλει να συμπληρώνει τα έντυπα που χορηγεί προς τούτο το Χ.Α.

γ) Η ιδιότητα του Συμμετέχοντος δανειοδοσίας ή δανειοληψίας απόλλυται σε κάθε περίπτωση απώλειας της ιδιότητας του Μέλους Αγοράς Παραγώγων, κατά τους όρους του παρόντος Κανονισμού, ή της ιδιότητας του Συμμετέχοντα, κατά τους όρους του Κανονισμού Λειτουργίας ΕΛ.Κ.Α.Τ. κατά περίπτωση.

8. Στις συναλλαγές Διμερούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας (Μέθοδοι 8-3-1,8-3-2) καθώς και των συμβάσεων δανειοδοσίας και δανειοληψίας Μεθόδου 4 ισχύουν οι παρακάτω όροι συμμετοχής:

α) Στη δανειοδοσία ή δανειοληψία ενεργούν μόνο Μέλη της Αγοράς Παραγώγων.

β) Το Μέλος Αγοράς Παραγώγων για τις συναλλαγές δανειοδοσίας ή δανειοληψίας οφείλει να ενεργεί ως Εκκαθαριστικό Μέλος ή να μεταθέτει την εκκαθάριση των συναλλαγών δανειοδοσίας ή δανειοληψίας που διενεργεί σε Γενικά Εκκαθαριστικά Μέλη σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων.»

4. Η παρ. 1 της § 1.2.8 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Για τη συμμετοχή στις Αγορές συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων τα Μέλη Αγοράς Παραγώγων, ή οι Συμμετέχοντες ΕΛ.Κ.Α.Τ. ως Συμμετέχοντες δανειοδοσίας, καταβάλλουν τις χρεώσεις που καθορίζονται με απόφαση του Χ.Α.»

5. Η παρ. 4 της § 1.5.6 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«4. Πιστωτικό όριο δεν απαιτείται εάν πρόκειται για προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα) στην Αγορά Αξιών που δεν υπόκειται σε εκκαθάριση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2.3.1 παρ. 5 του παρόντος Κανονισμού.».

6. Οι παρ. 1 και 9 της § 2.1.1 του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίστανται στο σύνολό τους ως εξής:

«1. Το Χ.Α. έχει υπό τη διαχείρισή του την Αγορά Αξιών, και την Αγορά Παραγώγων συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων που λειτουργούν ως ηλεκτρονικές αγορές. Τη διαχείριση αυτών το Χ.Α. διενεργεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις τηρουμένων των ειδικότερων υποχρεώσεων βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/566 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/584.».

«9. Την εκκαθάριση των συναλλαγών που καταρτίζονται στην Αγορά Αξιών, και στην Αγορά Παραγώγων συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων διενεργεί η ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό και στους Κανονισμούς της ΕΤ.ΕΚ.».

7. Η παρ. 1 της § 2.1.2 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Στην Αγορά Αξιών του Χ.Α. μπορούν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μετοχές, δικαιώματα μετοχών, τίτλοι σταθερού εισοδήματος, ΕΛ.ΠΙΣ. και εν γένει τίτλοι παραστατικοί μετοχών, Μερίδια Δ.Α.Κ., Μερίδια ΟΕΕ, Σ.Χ.Π., ως και κάθε άλλο Αξιόγραφο, σύμφωνα με τις Μεθόδους της παρούσας Ενότητας και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα σε σχετική απόφαση του Χ.Α. Οι Μέθοδοι αυτές μπορούν να εφαρμόζονται σε όλες τις Κατηγορίες Αξιογράφων που προβλέπονται στην Ενότητα 3. Επίσης μπορούν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης Κινητές Αξίες που εκκαθαρίζονται με παραστατικά δικαιώματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.»

8. Το στοιχείο νι της περ. α της παρ. 1 της § 2.2.1 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό του ως εξής:

«νι Αξία: Προκύπτει αυτόματα από το Σύστημα. Για τις αξίες σταθερού εισοδήματος το Σύστημα υπολογίζει και την καθαρή και την μικτή αξία (αξία συν δεδουλευμένοι τόκοι) της εντολής. Στην Αγορά Παραγώγων συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων δεν χρησιμοποιείται το στοιχείο αυτό.».

9. Η παρ. 7 της § 2.2.4.1 του Κανονισμού διαγράφεται.

10. Η § 2.2.6.1 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται μόνο στην Αγορά Παραγώγων εξαιρουμένου του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων.».

11. Οι παρ. 5 και 8 της § 2.3.1 του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίστανται στο σύνολό τους ως εξής:

«5. Ως προσυμφωνημένη συναλλαγή νοείται η κατ’ ιδίαν συναλλαγή που διενεργείται μέσω του Συστήματος, εκτός Βιβλίου Εντολών, μετά από προηγούμενη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Κάθε προσυμφωνημένη συναλλαγή καταχωρείται στο Σύστημα κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη δημοσιότητα ως προς εκείνους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της σχετικής Αγοράς, στην οποία διενεργείται, συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές εκκαθαρίζονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΤ.ΕΚ. Δεν υπόκεινται σε εκκαθάριση: (α) οι προσυμφωνημένες συναλλαγές της Μεθόδου 6.2 ως ορίζονται στο άρθρο 2.3.7.3 καθώς και (β) προσυμφωνημένες συναλλαγές της Μεθόδου 6.1 του άρθρου 2.3.7.2, οι οποίες διακανονίζονται αυθημερόν και ακυρώνονται εφόσον δεν διεκπεραιωθεί ο διακανονισμός τους σύμφωνα με τους χρονισμούς της ΕΤ.ΕΚ., όπως εξειδικεύονται με απόφασή του Χ.Α. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμου διακανονισμού των προσυμφωνημένων συναλλαγών του προηγουμένου εδαφίου επιβάλλονται τα μέτρα του άρθρου 6.2.4.».

«8 Με απόφαση του Χ.Α. καθορίζονται για τις Αγορές του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων του Χ.Α., οι μέθοδοι διαπραγμάτευσης που επιλέγονται κάθε φορά από τις οριζόμενες στην παρούσα § 2.3, οι περίοδοι κάθε μεθόδου, οι πίνακες διαπραγμάτευσης, όπου συντρέχει περίπτωση, ή και τα είδη των εντολών που αντιστοιχούν σε κάθε Πίνακα ως και κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.»

12. Η παρ. 1 της § 2.3.2.3 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται μόνο στην Αγορά Παραγώγων εξαιρουμένου του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων.».

13. Η παρ. 1 της § 2.3.5 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Εκτός εάν άλλως οριστεί με απόφαση του Χ.Α. η παρούσα Μέθοδος 4 εφαρμόζεται μόνο στην Αγορά Αξιών και στον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων και ορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επόμενες παραγράφους.».

14. Η § 2.3.8.1 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εφαρμόζονται μόνο στην Αγορά Παραγώγων εξαιρουμένου του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων.».

15. Η § 2.3.9.1 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«Οι Συμβάσεις δανεισμού τίτλων δύναται να διενεργούνται επί Αξιογράφων μέσω του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων σύμφωνα με τη Μέθοδο 8-1, τη Μέθοδο 8-2 ή και με τις δύο Μεθόδους σε συνδυασμό, με τη Μέθοδο 8-3 καθώς και με τη Μέθοδο 4 σύμφωνα με τους όρους των παρακάτω υποπαραγράφων, του άρθρου 2.3.5, και τα ειδικότερα προβλεπόμενα σε απόφαση του Χ.Α.».

16. Οι παρ. 2, 3 και 8 της § 2.3.9.2 του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίστανται στο σύνολό τους ως εξής:

«2. Πριν την έναρξη της παρούσας Μεθόδου και σε φάση που καθορίζεται με απόφαση του Χ.Α. εισάγονται στο Σύστημα που διαχειρίζεται η ΕΤ.ΕΚ. εντολές δανειοδοσίας από τους Συμμετέχοντες δανειοδοσίας και καταχωρούνται σε αυτό κατά χρονική προτεραιότητα.

3. Κατά την έναρξη της παρούσας Μεθόδου και με βάση τις εντολές δανειοδοσίας, καθορίζονται από το Σύστημα της παρ. 2, οι Συγκεντρωτικές Εντολές Δανειοδοσίας. Για τον καθορισμό των Συγκεντρωτικών Εντολών Δανειοδοσίας ο Αλγόριθμος Διάθεσης Ποσοτήτων και Επιτοκίων λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους και τα κριτήρια ως και τους τυχόν ειδικότερους περιορισμούς που τίθενται από το Χ.Α. ή και την ΕΤ.ΕΚ., ενδεικτικά σε σχέση με τα τυχόν όρια θέσης δανειοδοσίας ή δανειοληψίας ανά επενδυτή ή για την αγορά ως σύνολο, τα ελάχιστα ή μέγιστα επιτόκια δανεισμού και την κατανομή ποσοτήτων σε επιτόκια.».

«8. Ειδικοί όροι εκτέλεσης και καταχώρησης: Κατά τη διάρκεια διενέργειας συναλλαγών με την παρούσα Μέθοδο δεν επιτρέπεται η εισαγωγή στο Σύστημα της παρ. 2 νέων εντολών δανειοδοσίας ή δανειοληψίας.

α) Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, οι ανεκτέλεστες Συγκεντρωτικές Εντολές Δανειοδοσίας και εντολές δανειοληψίας που πληρούν τα προαναφερθέντα ως προς την τιμή κριτήρια ταύτισης, καθώς και το τυχόν ανεκτέλεστο μέρος αυτών παραμένουν, στο Βιβλίο Εντολών με τιμή την τιμή δημοπρασίας και διατηρώντας τη σήμανση του χρόνου τους.

β) Το Χ.Α. με απόφασή του ορίζει κάθε αναγκαίο θέμα σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχει στους συμμετέχοντες να γνωρίζουν κατά την διάρκεια της παρούσας Μεθόδου μια εκτιμώμενη τιμή και όγκο δημοπρασίας (projected auction price-volume) πριν οριστικοποιηθεί η τελική τιμή και όγκος της δημοπρασίας. Με τη σχετική απόφαση μπορεί επίσης να ορίζεται ένα διάστημα εντός της παρούσας Μεθόδου κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα επιτρέπεται η ακύρωση ή απενεργοποίηση εντολών δανειοληψίας, η τροποποίηση της τιμής των εντολών ως και η αλλαγή των ανακοινώσιμων τεμαχίων εντολών (black out period). Αντίθετα, κατά την περίοδο αυτή επιτρέπεται η εισαγωγή εντολών και η τροποποίηση του συνολικού όγκου τους.

γ) Η παρούσα Μέθοδος μπορεί να λήξει σε τυχαίο χρόνο (RTP: Random time period), το διάστημα του οποίου ορίζεται με απόφαση του Χ.Α. Ο προσδιορισμός της τιμής της δημοπρασίας δεν μπορεί να γίνει πριν της έναρξη και μετά το τέλος της RTP.».

17. Οι παρ. 2 και 3 της § 2.3.9.3 του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίστανται στο σύνολό τους ως εξής:

«2. Πριν την έναρξη της παρούσας Μεθόδου και σε φάση που καθορίζεται με απόφαση του Χ.Α. εισάγονται στο Σύστημα που διαχειρίζεται η ΕΤ.ΕΚ. εντολές δανειοδοσίας και καταχωρούνται σε αυτό κατά χρονική προτεραιότητα.

3. Κατά την έναρξη της παρούσας Μεθόδου και με βάση τις εντολές δανειοδοσίας, καθορίζονται από το Σύστημα της παρ. 2 οι Συγκεντρωτικές Εντολές Δανειοδοσίας. Για τον καθορισμό των Συγκεντρωτικών Εντολών Δανειοδοσίας ο Αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους και τα κριτήρια ως και τους τυχόν ειδικότερους περιορισμούς που τίθενται από το Χ.Α. ή και την ΕΤ.ΕΚ., ενδεικτικά σε σχέση με τα τυχόν όρια θέσης δανειοδο-σίας ή δανειοληψίας ανά επενδυτή ή για την αγορά ως σύνολο, τα ελάχιστα ή μέγιστα επιτόκια δανεισμού και την κατανομή ποσοτήτων σε επιτόκια.».

18. Οι παρ. 1 και 4 § 2.3.11 του Κανονισμού τροποποιούνται και αντικαθίστανται στο σύνολό τους ως εξής:

«1. Στο Σύστημα δημιουργούνται για τις Αγορές συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων οι παρακάτω πίνακες με τους ακόλουθους ειδικότερους όρους:

α) Βασικός Πίνακας (Main Board). Στον Βασικό Πίνακα μπορούν να οριστούν η Μέθοδος 1, 2, 3, 8-1 και 8-2. Ο Βασικός Πίνακας λειτουργεί ως Βιβλίο Εντολών.

β) Πίνακας Ειδικών Όρων (Special Terms Board). Στον Πίνακα Ειδικών Όρων που ισχύει στην Αγορά Αξιών και τον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων μπορεί να οριστεί η Μέθοδος 4.

γ) Πίνακας Εκποιήσεων (Forced Sales Board) Στον Πίνακα Εκποιήσεων που ισχύει αποκλειστικώς και μόνο στην Αγορά Αξιών μπορούν να ορισθεί η Μέθοδος 4 και 5.

δ) Πίνακας Προσυμφωνημένων Συναλλαγών (Preagreed Trading Board). Στον Πίνακα προσυμφωνημένων συναλλαγών μπορούν να οριστούν όλες οι Μέθοδοι 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-1,83-1, 8-3-2 και 8-3-3.».

«4 Στον Πίνακα Ειδικών Όρων οι εντολές εμφανίζονται καθεμία ξεχωριστά, ενώ το Βάθος Εντολών είναι απεριόριστο. Τα είδη των εντολών που επιτρέπονται στον Πίνακα Ειδικών Όρων είναι τα εξής:

α) Τιμή εντολής: LMT.

β) Όγκος εντολής: σε πολλαπλάσιο της μονάδας διαπραγμάτευσης και ο ανακοινώσιμος αριθμός τεμαχίων να είναι ίσος με το συνολικό αριθμό τεμαχίων.

γ) Συνθήκη εντολής: AON, MF, MO.

δ) Διάρκεια εντολής: GFD, GTC, GTD.»

19. Η παρ. 1 της § 2.3.12.2 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται αποκλειστικώς και μόνο στην Αγορά Παραγώγων εξαιρουμένου του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων.».

20. Η παρ. 1 της § 2.3.12.3 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται αποκλειστικώς και μόνο στην Αγορά Αξιών και στην Αγορά Παραγώγων εξαιρουμένου του Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων.»

21. Η § 2.6.9 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«2.6.9 Αναστολή της διαπραγμάτευσης Χρηματοπιστωτικού Μέσου Ως αναστολή της διαπραγμάτευσης Χρηματοπιστωτικού Μέσου νοείται η προσωρινή παύση της διαπραγμάτευσης αυτού.

2.6.9.1 Αναστολή Αξιογράφων

1. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων περί αναστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χ.Α. δύναται να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση Αξιογράφου όταν δεν διασφαλίζεται ή απειλείται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της Αγοράς Αξιών ή όταν επιβάλλεται για λόγους προστασίας των επενδυτών, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 3371/2005 και όταν το Αξιόγραφο δεν πληροί πλέον τους κανόνες της Αγοράς Αξιών, εκτός αν η αναστολή ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα των επενδυτών ή την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Αξιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 52 του ν. 4514/2018 και ιδίως:

α) Όταν παρατηρούνται τεχνικής φύσης προβλήματα ή λάθη στα συστήματα του Χ.Α.,

β) όταν συντρέχει η περίπτωση της § 4.7 παρ. 5 του Κανονισμού,

γ) όταν τα Αξιόγραφα του Εκδότη έχουν ανασταλεί σε άλλους τόπους διαπραγμάτευσης,

δ) στις περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής όταν δεν πληρούνται οι υποχρεώσεις εισαγωγής από τον Εκδότη ή δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του Χ.Α. που προβλέπονται στον Κανονισμό, σύμφωνα με την § 3.1.14.3 παρ. 7,

ε) όταν αποφασιστεί από το αρμόδιο όργανο του Εκδότη η λύση του Εκδότη,

στ) όταν ο Εκδότης υποβάλει αίτηση υπαγωγής του σε πτώχευση.

2. Πλέον των ανωτέρω προβλεπόμενων στην παρ. 1, στην περίπτωση των μετοχών το Χ.Α. αναστέλλει τη διαπραγμάτευση τους και στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) ‘Όταν οι μετοχές του Εκδότη παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για περισσότερα από δύο (2) συνεχόμενα έτη,

β) όταν η κατανομή των μετοχών του Εκδότη στο κοινό κατέλθει του 10 %, σύμφωνα με την § 3.1.4.4 του Κανονισμού.

3. Πλέον των ανωτέρω προβλεπόμενων στην παρ. 1, στην περίπτωση των Μεριδίων Δ.Α.Κ., το Χ.Α. δύναται να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση Αξιογράφου και στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Όταν παρουσιάζεται αδυναμία προσδιορισμού ή διάχυσης στο επενδυτικό κοινό των τιμών των Μεριδίων Δ.Α.Κ., της καθαρής τιμής, της ενδεικτικής καθαρής τιμής του ενεργητικού του Δ.Α.Κ. ή των υποκείμενων στοιχείων του ή της τιμής του δείκτη που παρακολουθεί το Δ.Α.Κ. ή στον οποίο επενδύει Δ.Α.Κ. ή που αποτελεί δείκτη αναφοράς Δ.Α.Κ.,

β) σε περίπτωση μη ύπαρξης ενεργού Ειδικού Διαπραγματευτή κατά τη διαπραγμάτευση των Μεριδίων Δ.Α.Κ. σύμφωνα με την § 1.3.3,

γ) όταν αναστέλλεται η έκδοση ή εξαγορά μεριδίων μετά από αίτηση της Εκδότριας και άδεια Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 4 του 4099/2012.

4. Η διαπραγμάτευση Αξιογράφου αναστέλλεται υποχρεωτικά, εφόσον υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

5. Αρμόδιο όργανο για την αναστολή της διαπραγμάτευσης Αξιογράφου είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Χ.Α. ή άλλο εντεταλμένο προς τούτο όργανο του Χ.Α.

6. Το Χ.Α. μπορεί να εξειδικεύει περαιτέρω με απόφασή του τους όρους και τις προϋποθέσεις αναστολής Αξιογράφου.

2.6.9.2 Αναστολή Παραγώγων

1. Το Χ.Α. δύναται να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση Παραγώγου στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Όταν το Παράγωγο δεν πληροί πλέον τους κανόνες της Αγοράς Παραγώγων, εκτός αν η αναστολή ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα των επενδυτών ή την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Παραγώγων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 52 του ν. 4514/2018,

β) όταν ανασταλεί η διαπραγμάτευση ή η λειτουργία της υποκείμενης αξίας του Παραγώγου. Σε περίπτωση που η υποκείμενη αξία του Παραγώγου είναι δείκτης, ως αναστολή λειτουργίας του νοείται η προσωρινή διακοπή του υπολογισμού ή της δημοσίευσης του δείκτη.

2. Κατά τη διάρκεια της αναστολής δεν είναι δυνατή η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης ή άλλων δικαιωμάτων εκ του Παραγώγου.

3. Εάν αρθεί η αναστολή της διαπραγμάτευσης του Παραγώγου, οι σειρές που δεν υπόκεινται σε λήξη έως και τη δεύτερη (2η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα άρσης της αναστολής αυτού, συνεχίζουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κανονικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του Παραγώγου.

4. Σε περίπτωση σειρών που λήγουν πριν την άρση της αναστολής της διαπραγμάτευσης του Παραγώγου ή των οποίων η λήξη επέρχεται εντός των δύο (2) πρώτων εργασίμων ημερών από την ημέρα άρσης της αναστολής αυτού, η λήξη τους μετατίθεται αυτοδίκαια και οι σχετικές σειρές λήγουν αναγκαστικά κατά την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα άρσης αναστολής της διαπραγμάτευσης του Παραγώγου.

5. Εάν ως συνέπεια της μετάθεσης της λήξης σειράς Παραγώγου σύμφωνα με την προηγούμενη παρ. η λήξη της συμπέσει με τη λήξη χρονικά προγενέστερης σειράς αυτού, η λήξη της μεταγενέστερης σειράς μετατίθεται αυτοδίκαια κατά μία εργάσιμη ημέρα.

6. Οι ανοικτές θέσεις επί των ως άνω σειρών διακανονίζονται κανονικά σε τιμή που καθορίζεται ως τελική τιμή εκκαθάρισης του Παραγώγου σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του.

7. Σε περίπτωση διαγραφής του παραγώγου κατά την περίοδο που βρίσκεται σε αναστολή, εφαρμόζονται οι διατάξεις της § 2.6.12.

8. Αρμόδιο όργανο για την αναστολή της διαπραγμάτευσης Παραγώγου είναι ο Πρόεδρος του Χ.Α. ή άλλο εντεταλμένο προς τούτο όργανο του Χ.Α.

9. Το Χ.Α. μπορεί να εξειδικεύει με απόφασή του τους όρους και τις προϋποθέσεις αναστολής Παραγώγου ως και κάθε άλλο τεχνικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.»

22. Η § 2.6.12 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1 Ως διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου νοείται η λήξη της διαπραγμάτευσής του από την Αγορά του Χ.Α. στην οποία είναι εισηγμένο.

2. Το Χ.Α. δύναται να προβαίνει σε διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου όταν το Χρηματοπιστωτικό Μέσο δεν πληροί πλέον του κανόνες της ρυθμιζόμενης αγοράς και καθίσταται μη αναστρέψιμη η συνέχιση της δραστηριότητας του Εκδότη ή δεν διασφαλίζεται ή απειλείται οριστικά η ομαλή διαπραγμάτευση, εκτός αν η διαγραφή αυτή ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα των επενδυτών ή την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4514/ 2018.

3. Πέρα από τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 ανωτέρω για τα Χρηματοπιστωτικά Μέσα εν γένει, το Χ.Α. προβαίνει σε διαγραφή Κινητής Αξίας:

α) ‘Όταν η διαπραγμάτευσή της έχει ανασταλεί για διάστημα έξι (6) μηνών. Το Χ.Α. δύναται να παρατείνει την ανωτέρω προθεσμία για διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος από την έναρξη αναστολής, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη μέσω του οποίου υποδεικνύει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και που θα του επιτρέψουν την επαναδιαπραγμάτευση της Κινητής Αξίας,

β) όταν ο Εκδότης παύει να υφίσταται ως νομική οντότητα λόγω συγχώνευσης ή εξαγοράς ή άλλου παρεμφερούς εταιρικού γεγονότος βάσει του δικαίου που τον διέπει,

γ) όταν διαγράφονται τα χρηματοπιστωτικά μέσα στα οποία οι Κινητές Αξίες του Εκδότη είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμες ή ανταλλάξιμες.

δ) σε περίπτωση που έχουν τεθεί σε αναστολή οι μετοχές Εκδότη όταν το ποσοστό κατανομής τους στο κοινό έχει κατέλθει του δέκα τοις εκατό (10 %) κατ’ εφαρμογή της § 3.1.4.4 παρ. 7 και 10 του Κανονισμού.

4. Εναλλακτικά της διαγραφής, το Χ.Α. δύναται κατά την κρίση του να μεταφέρει, εφόσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, Κινητές Αξίες του Εκδότη που δεν πληρούν τους κανόνες της Αγοράς Αξιών σε άλλη ρυθμιζόμενη αγορά ή Π.Μ.Δ. που διαχειρίζεται, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Σε περίπτωση αναστολής μετοχών Εκδότη δυνάμει της περ. α της παρ. 2 της § 2.6.9.1, εφόσον οι μετοχές του είχαν μεταφερθεί στην Κατηγορία Επιτήρησης κατ’ εφαρμογή της περ. στ της παρ. 1 της § 3.1.6.3, ακόμα και πριν την παρέλευση της προθεσμίας της περ. α της παρ. 3 της § 2.6.12, ή

β) δυνάμει της περ. β της παρ. 2 της § 2.6.9.1.

5. Το Χ.Α. προβαίνει σε διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου εφόσον υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

6. Πέρα από τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 και 5 ανωτέρω για τα Χρηματοπιστωτικά Μέσα εν γένει, το Χ.Α. προβαίνει σε διαγραφή Παραγώγου:

α) Εάν η υποκείμενη αξία του Παραγώγου είναι Αξιόγραφο, σε περίπτωση διαγραφής της υποκείμενης αξίας από τη διαπραγμάτευση, ένταξής της σε Κατηγορία Διαπραγμάτευσης διαφορετική από αυτή που προβλέπεται στα χαρακτηριστικά εισαγωγής του Παραγώγου ή διαγραφής της από δείκτη στον οποίο μετείχε σύμφωνα με τα σχετικά χαρακτηριστικά εισαγωγής του,

β) εάν η υποκείμενη αξία του Παραγώγου είναι δείκτης, σε περίπτωση διακοπής του υπολογισμού ή της δημοσίευσης του δείκτη.

7. Σε περίπτωση διαγραφής Παραγώγου, οι σειρές του Παραγώγου, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες, λήγουν αναγκαστικά κατά τη σχετική ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο και το Παράγωγο διαγράφεται από τη διαπραγμάτευση.

8. Οι ανοικτές θέσεις επί του Παραγώγου που διαγράφεται, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες, λήγουν και αυτές αναγκαστικά κατά την ως άνω ημέρα διαγραφής και διακανονίζονται κανονικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του Παραγώγου.

9. Εάν πρόκειται για Δικαίωμα προαίρεσης, η άσκηση του δικαιώματος διενεργείται κανονικά κατά την ημέρα της διαγραφής εφαρμοζομένων των όρων της παραγράφου 3.2.3.2.3 του παρόντος.

10. Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών κατά τη φυσική παράδοση ή το χρηματικό διακανονισμό, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου ή η τελευταία δημοσιευμένη τιμή του δείκτη της υποκείμενης αξίας πριν από τη διακοπή υπολογισμού του ή τη διακοπή δημοσίευσης αυτού.

11. Κατά την περίοδο διακανονισμού των παραδόσεων Αξιογράφων των προηγουμένων υποπαραγράφων επιτρέπεται η διενέργεια προσυμφωνημένων συναλλαγών επί των σχετικών Αξιογράφων με τη Μέθοδο 6-2, ως ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό, προς διευκόλυνση και μόνο του διακανονισμού των σχετικών παραδόσεων.

12. Αρμόδιο όργανο για τη διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου είναι το Δ.Σ. του Χ.Α. ή άλλο εντεταλμένο προς τούτο όργανο του Χ.Α.

13. Το Χ.Α. μπορεί να εξειδικεύει με απόφασή του κάθε σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με τη διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου.».

23. Η § 2.6.14 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Τα μέτρα της αναστολής και διαγραφής της παρούσας § 2.6. μπορεί να αποφασίζονται μετά από σχετική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Χ.Α. Η εισήγηση αυτή και η διαδικασία της παρ. 2(α) κατωτέρω μπορεί να παραλείπεται σε έκτακτες και επείγουσες περιστάσεις που απαιτούν την άμεση λήψη της σχετικής απόφασης.

2. Ειδικά και προκειμένου για την περίπτωση διαγραφής ή αναστολής Αξιογράφου ισχύουν επιπλέον οι εξής ρυθμίσεις:

α) Πριν τη λήψη της περί διαγραφής απόφασης γνωστοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Χ.Α. στον εκδότη οι λόγοι της διαγραφής και καλείται αυτός μέσα σε προθεσμία επτά (7) εργασίμων ημερών που θέτει το Χ.Α. να διατυπώσει τις απόψεις του. Ταυτόχρονα με την παραπάνω γνωστοποίηση το Χ.Α. ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

β) Το Χ.Α., μπορεί κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη, να του παράσχει προθεσμία προκειμένου να άρει τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή ή τη διαγραφή των Αξιογράφων αυτού.».

24. Η παρ. 1 της § 2.6.16 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Το Χ.Α. δημοσιοποιεί τα μέτρα των περ. 1, 6, 7, 8 και 9 της § 2.6.1. που λαμβάνει σύμφωνα με τους όρους της παρούσας § 2.6., ως και την άρση αυτών, άμεσα στην ιστοσελίδα του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και στο Η.Δ.Τ. Σχετική ενημέρωση παρέχει το Χ.Α. στα Μέλη μέσω του Συστήματος ως προς κάθε μέτρο που λαμβάνει σύμφωνα με την §2.6.1.».

25. Μετά την § 2.6.16 του Κανονισμού προτίθεται νέα § 2.6.17 ως ακολούθως:

«2.6.17 Επαναδιαπράγματευση Αξιογράφων

1. Η άρση της αναστολής Αξιογράφου και η επαναδιαπραγμάτευσή του αποφασίζεται από το Δ.Σ. του Χ.Α. ή άλλο εντεταλμένο προς τούτο όργανο του Χ.Α., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα παράγραφο, εφόσον έχουν αρθεί οι λόγοι που επέβαλαν την αναστολή του ή έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2. Το Χ.Α. με απόφασή του εξειδικεύει τη διαδικασία, τα κριτήρια, το ελάχιστο περιεχόμενο της τυχόν ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού από τον Εκδότη και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με την άρση της αναστολής Αξιογράφου και επαναδιαπραγμάτευση του.

3. Το Χ.Α. μπορεί να εξαρτήσει την έγκριση του αιτήματος για την επαναδιαπραγμάτευση των Αξιογράφων του Εκδότη από οποιονδήποτε ειδικό όρο κατά την κρίση του, λαμβάνοντας υπόψη τον λόγο για τον οποίο ανεστάλη η διαπραγμάτευση των Αξιογράφων καθώς και τη διάρκεια της αναστολής.

4. Αν ο Εκδότης έχει προβεί κατά το διάστημα που τα Αξιόγραφά του βρίσκονταν σε αναστολή σε εταιρικές πράξεις για τις οποίες προβλέπεται η έκδοση και έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερωτικού δελτίου ή άλλου εντύπου που προβλέπεται στη κείμενη νομοθεσία, απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση των Αξιογράφων του είναι δημοσίευσή του.

2.6.17.1 Επαναδιαπράγματευση Μετοχών

1. Κατά την επαναδιαπραγμάτευση οι μετοχές του Εκδότη εντάσσονται στην κατηγορία διαπραγμάτευσης που διαπραγματεύονταν πριν την αναστολή τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ένταξης στην Κατηγορία Επιτήρησης σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 3.1.6.

2. Η τιμή έναρξης επαναδιαπραγμάτευσης είναι η τιμή της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση υλοποίησης εταιρικής πράξης κατά την διάρκεια που οι μετοχές τελούν σε αναστολή, η εν λόγω τιμή προσαρμόζεται αναλόγως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανανισμού και των αποφάσεων του Χ.Α. για τις εταιρικές πράξεις, εφόσον δεν έχει ήδη προσαρμοστεί.

3. Ειδικά για τις περιπτώσεις επαναδιαπραγμάτευσης μετοχών που τελούν υπό αναστολή για διάστημα άνω των έξι (6) μηνών, κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης δεν εφαρμόζονται τα όρια ημερήσιας διακύμανσης τιμής της § 2.6.3.1 κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες επαναδιαπραγμάτευσης. Το ΧΑ δύναται να θέτει οπουδήποτε άλλο όρο λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια και το λόγο αναστολής. 2.6.17.2 Επαναδιαπράγματευση Μεριδίων Δ.Α.Κ. υπό αναστολή

1. Για την επαναδιαπραγμάτευση Μεριδίων Δ.Α.Κ. που τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης για διάστημα άνω των έξι (6) μηνών, η Εκδότρια Δ.Α.Κ. υποβάλλει στο Χ.Α. σχετική αίτηση που αφορά το σύνολο των παραπάνω Μεριδίων, στην οποία τεκμηριώνει επαρκώς τους λόγους που δικαιολογούν την άρση της απαγόρευσης διαπραγμάτευσης.

2. Σε περίπτωση αποδοχής από το Χ.Α. του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης, η έναρξη επαναδιαπραγμάτευσης των Μεριδίων πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης από το Χ.Α. της επαναδιαπραγμάτευσης του συνόλου των Μεριδίων.

3. Το Χ.Α. μπορεί να εξαρτήσει την έγκριση του αιτήματος για την επαναδιαπραγμάτευση των Μεριδίων Δ.Α.Κ. από οποιονδήποτε ειδικό όρο που κατά την κρίση του επιβάλλεται για το συμφέρον των επενδυτών ή την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον οποίο ανακοινώνει στην Εκδότρια Δ.Α.Κ., λαμβάνοντας υπόψη τον λόγο για τον οποίο ανεστάλη η διαπραγμάτευση των Μεριδίων.

4. Ως τιμή έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης των Μεριδίων είναι η καθαρή τιμή του Μεριδίου της προηγούμενης ημέρας.

2. 6.17.3 Επαναδιαπράγματευση λοιπών Αξιογράφων Για την επαναδιαπραγμάτευση Αξιογράφου που βρίσκεται σε αναστολή, εκτός των μετοχών και των Μεριδίων Δ.Α.Κ., εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των παραπάνω άρθρων προσαρμοσμένες στη φύση του Αξιογράφου».

26. Η § 3.1 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«3. 1 Αγορά Αξιών

3.1.1 Γενικές Ρυθμίσεις – Κατηγορίες Διαπραγμάτευσης

1. Οι Κατηγορίες Διαπραγμάτευσης Αξιογράφων της Αγοράς Αξιών είναι: η Κατηγορία Κύριας Αγοράς, Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος, Κατηγορία Παραστατικών Τίτλων, Κατηγορία Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών, Κατηγορία Σ.Χ.Π., Κατηγορία Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών και η Κατηγορία Επιτήρησης.

2. Η εισαγωγή για διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά Κινητών Αξιών γίνεται με απόφαση του Χ.Α που λαμβάνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα § 3.1.1, κατόπιν αίτησης του Εκδότη, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τα στοιχεία που του γνωστοποιούνται στην αίτηση αυτή. Επίσης ο εκδότης υποβάλλει αίτηση και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση ενημερωτικού δελτίου και τη χορήγηση άδειας για διενέργεια δημόσιας εγγραφής, εφόσον απαιτείται. 3 Το Χ.Α. δύναται να εξειδικεύει με απόφασή του τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά εισαγωγής στην κάθε Κατηγορία και κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά την εισαγωγή, διαπραγμάτευση, τις υποχρεώσεις Εκδοτών στις περιπτώσεις αυτές, ανάλογα με το είδος του Αξιογράφου.

4. Σε περίπτωση εκδόσεως Κινητών Αξιών με δημόσια εγγραφή, η εισαγωγή τους πραγματοποιείται μετά τη λήξη της περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως συμμετοχής στη δημόσια εγγραφή. Εφόσον πρόκειται για ομολογίες, η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση συνεχούς εκδόσεως ομολογιών, όταν η ημερομηνία λήξεως της περιόδου εγγραφής δεν είναι καθορισμένη.

5. Οι προνομιούχες μετοχές εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τις κοινές μετοχές του Εκδότη.

6 Η αίτηση εισαγωγής πρέπει να αναφέρεται σε όλες τις Κινητές Αξίες της ίδιας κατηγορίας που έχουν ήδη εκδοθεί.

7. Σε κάθε περίπτωση η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση της κατηγορίας κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή άλλων κατηγοριών μετοχών.

8. Ο Εκδότης θα υποχρεούται να εισάγει συμπληρωματικές σειρές μετοχών της ίδιας κατηγορίας άμεσα με την έκδοσή τους εφόσον πρόκειται για δημόσια προσφορά. Σε περίπτωση ιδιωτικής τοποθέτησης, η εισαγωγή γίνεται εντός (1) μήνα το αργότερο από την σχετική πιστοποίηση του μετοχικού κεφαλαίου ή εφόσον απαιτείται έγκριση ενημερωτικού δελτίου, η εισαγωγή γίνεται άμεσα μετά την έγκρισή του τελευταίου.

9. Σε περίπτωση εισαγωγής στην Κύρια Αγορά μετοχών που διαπραγματεύονται σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής της § 3.1.2, σύμφωνα με τη διαδικασία που εξειδικεύεται σε σχετική απόφαση του Χ.Α.

10. Το Χ.Α. με απόφασή του μπορεί να δημιουργεί συγκεκριμένα τμήματα στην Κύρια Αγορά βάσει κριτηρίων κεφαλαιοποίησης ή άλλων κριτηρίων και να κατατάξει τις μετοχές σε αυτά τα διακριτά τμήματα. Η κατανομή θα επανεξετάζεται περιοδικά. Μετοχές που διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Επιτήρησης δεν θα περιλαμβάνονται στα τμήματα αυτά.

11. Μετοχές Εκδοτών, οι οποίοι δυνάμει των καταστατικών τους εγγράφων και του δικαίου του κράτους της έδρας τους, δύναται να εκδώσουν κατηγορία μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου, εισάγονται στο Χ.Α. υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Εισάγονται στο Χ.Α. οι κατηγορίες μετοχών που δεν ενσωματώνουν με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου,

β) η έκδοση μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου δε δύναται να λάβει χώρα μετά την εισαγωγή των κοινών μετοχών τους στο Χ.Α.,

γ) ο Εκδότης έχει ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό για την ύπαρξη μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου και εν γένει της διάρθρωσης του μετοχικού κεφαλαίου και των ιδιαιτεροτήτων αυτών περιλαμβάνοντας ρητή αναφορά για τα εν λόγω ζητήματα στο ενημερωτικό δελτίο που έχει εγκριθεί και δημοσιευθεί για την εισαγωγή μετοχών του.

3.1.2 Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Κατηγορία Κύριας Αγοράς

Για την πρωτογενή εισαγωγή μετοχών στην Αγορά Αξιών και την ένταξή τους στην Κατηγορία Κύριας Αγοράς πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις των § 3.1.3 – 3.1.5 που αφορούν τον Εκδότη και τις μετοχές που αποτελούν αντικείμενο αίτησης εισαγωγής. Επιπροσθέτως, το Χ.Α. με απόφασή του μπορεί να ζητά πρόσθετους όρους ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας του Εκδότη.

3.1.3 Προϋποθέσεις εισαγωγής σχετικά με τον Εκδότη μετοχών που αποτελούν αντικείμενο αίτησης εισαγωγής

3.1.3.1 Νομική κατάσταση Εκδότη

Η νομική κατάσταση της εταιρείας πρέπει να είναι σύμφωνη με τους νόμους και τους κανονισμούς στους οποίους υπόκειται, όσον αφορά την ίδρυσή της και την καταστατική της λειτουργία.

3.1.3.2 Ίδια Κεφάλαια και Κεφαλαιοποίηση

Τα ίδια Κεφάλαια του Εκδότη πρέπει να είναι κατά την υποβολή της αίτησης εισαγωγής τουλάχιστον ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, σε ενοποιημένη βάση ή, σε περίπτωση που δεν ενοποιούνται άλλες εταιρίες, σε ατομική βάση. Παράλληλα, η συνολική εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση του Εκδότη κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ, όπως διαμορφώνεται με βάση τη μικρότερη τιμή του εύρους τιμών της δημόσιας προσφοράς, ή την τιμή εισαγωγής σε κάθε άλλη περίπτωση. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν για την εισαγωγή συμπληρωματικής σειράς μετοχών της ίδιας κατηγορίας με τις ήδη εισηγμένες.

3.1.3.3 Οικονομικές καταστάσεις

1. Ο Εκδότης πρέπει να έχει δημοσιεύσει ή καταθέσει προς δημοσίευση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του για τις τρεις (3) τουλάχιστον οικονομικές χρήσεις που προηγούνται της αίτησης εισαγωγής σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Α. Για αλλοδαπούς εκδότες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε, η δημοσίευση μπορεί να διενεργείται και σύμφωνα με άλλα ισοδύναμα λογιστικά πρότυπα με τα ΔΛΠ/Δ.Π.Χ.Α. (όπως ενδεικτικά με τα US GAAP) κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή. Αν η εταιρεία καταρτίζει και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ισχύει το ίδιο και για τις καταστάσεις αυτές, αλλά και για τις καταστάσεις των εταιριών που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, με βάση τη μέθοδο της ολικής ενσωμάτωσης, της τελευταίας πριν την υποβολή της αίτησης δημοσιευμένης χρήσης.

3. Εκδότες που έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για λιγότερες των τριών οικονομικών χρήσεων εισάγονται μόνον ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

3.1.3.4 Δημιουργία Ομίλου

Για την έγκριση εισαγωγής μετοχών Εκδότη, το Χ.Α. μπορεί, αν κρίνει ότι η δραστηριότητα του Εκδότη που έχει υποβάλει αίτηση εισαγωγής των μετοχών του δεν παρουσιάζει συνοχή και πληρότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για το επενδυτικό κοινό, να ζητήσει από τον Εκδότη: (α) την εξαγορά συνδεδεμένων κατά την έννοια του ν. 4548/2018 εταιρειών ή και εταιρειών που έχουν την ίδια μετοχική με αυτόν σύνθεση, (β) την απορρόφηση συγκεκριμένων εταιρειών ή κλάδων ή (γ) πρόσθετες διασφαλίσεις που θεωρεί απαραίτητες για τη προστασία του συμφέροντος του επενδυτικού κοινού.

Για την πραγματοποίηση των ενεργειών αυτών, το Χ.Α. μπορεί να τάσσει εύλογη προθεσμία, μετά την άπρακτη πάροδο της οποίας θα απορρίπτεται η αίτηση εισαγωγής.

3.1.3.5 Εταιρική Διακυβέρνηση

Ο Εκδότης πρέπει να συμμορφώνεται προς τις εφαρμοστέες διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση. 3.1.4 Προϋποθέσεις εισαγωγής σχετικά με τις μετοχές

3.1.4.1 Νομική κατάσταση των μετοχών

Η νομική κατάσταση των μετοχών πρέπει να είναι σύμφωνη με τους νόμους και τους κανονισμούς στους οποίους υπόκεινται.

3.1.4.2 Ελεύθερη διαπραγματευσιμότητα

Οι μετοχές πρέπει να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες και πλήρως αποπληρωμένες. Η εισαγωγή μετοχών των οποίων η κτήση υπόκειται σε έγκριση επιτρέπεται μόνο αν η εφαρμογή της σχετικής για την έγκριση ρήτρας δεν είναι τέτοιας φύσεως, ώστε να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς. 3.1.4.3 Αρχική Επάρκεια Διασποράς

1. Ο Εκδότης πρέπει να έχει επαρκή διασπορά των μετοχών του στο κοινό, το αργότερο κατά το χρόνο λήψης της απόφασης του Χ.Α. περί έγκρισης της εισαγωγή τους. Η διασπορά θεωρείται επαρκής όταν οι μετοχές που πρόκειται να εισαχθούν:

α) Είναι κατανεμημένες στο ευρύ κοινό σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25 %) του συνόλου των μετοχών της ίδιας κατηγορίας και

β) κατανέμονται σε τουλάχιστον πεντακόσια (500) πρόσωπα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

2. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω το Χ.Α. δύναται να ορίζει την κατανομή:

α) Της παρ. 1α ανωτέρω σε ποσοστό τουλάχιστον δεκαπέντε τοις εκατό (15 %), εφόσον πρόκειται για εταιρίες με συνολική εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον διακοσίων (200) εκατομμυρίων ευρώ,

β) της παρ. 1β ανωτέρω σε τουλάχιστον τριακόσια (300) πρόσωπα, εφόσον διορισθούν δύο (2) τουλάχιστον ειδικοί διαπραγματευτές για ελάχιστη διάρκεια ενός (1) έτους από την εισαγωγή.

3. Για τη διαπίστωση της επάρκειας της διασποράς δεν προσμετρούνται οι δεσμευμένες μετοχές και οι μετοχές που κατέχουν τα ακόλουθα πρόσωπα:

α) Οι Βασικοί Μέτοχοι,

β) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντικά στελέχη του Εκδότη ή θυγατρικών του εταιρειών,

γ) συγγενείς πρώτου βαθμού και σύζυγοι ή σύντροφοι με σύμφωνο συμβίωσης των προσώπων που αναφέρονται στο υπό (α) έως (β) στοιχεία ανωτέρω και

δ) πρόσωπα που έχουν συνάψει συμφωνίες δέσμευσης επί των μετοχών του Εκδότη για όσο διάστημα διαρκεί η δέσμευση.

4. Εάν οι μετοχές του Εκδότη τυγχάνουν διαπραγμάτευσης ήδη σε άλλες, εκτός Ελλάδος, ρυθμιζόμενες αγορές κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών ή εισάγονται προς διαπραγμάτευση παράλληλα και σε άλλες τέτοιες αγορές, για την πλήρωση του κριτηρίου της διασποράς λαμβάνεται υπόψη η συνολική διασπορά (στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και αυτή που επιτυγχάνεται στις άλλες αγορές, αντίστοιχα). Το κριτήριο της διασποράς εξετάζεται σύμφωνα με τους κανόνες επάρκειας της διασποράς της πρωτογενούς αγοράς στην οποία οι μετοχές είναι εισηγμένες ή πρόκειται να εισαχθούν, αλλά το ποσοστό κατανομής των μετοχών της ίδιας κατηγορίας στο κοινό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10 %).

3.1.4.4 Διαρκής Επάρκεια Διασποράς

1. Ο Εκδότης πρέπει να έχει επαρκή διασπορά στο κοινό σε συνεχή βάση ως προς τις κοινές μετοχές ως εξής («διαρκής επάρκεια διασποράς»):

α) Για Εκδότες με συνολική κεφαλαιοποίηση κάτω των διακοσίων (200) εκατομμυρίων το ποσοστό κατανομής στο κοινό πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25 %) του συνόλου των μετοχών της ίδιας κατηγορίας,

β) για Εκδότες με συνολική κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον διακοσίων (200) εκατομμυρίων το ποσοστό κατανομής στο κοινό πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) του συνόλου των μετοχών της ίδιας κατηγορίας,

γ) για Εκδότες που είναι πρωτογενώς εισηγμένοι σε άλλη αγορά, σύμφωνα με την παρ. 4 της § 3.1.4.3, το Χ.Α. στηρίζεται στους μηχανισμούς ελέγχου επάρκειας της διασποράς της πρωτογενούς αγοράς, η οποία διέπεται από τους δικούς της κανόνες, με την επιφύλαξη των παρ. 3 και 10 κατωτέρω,

Για τον υπολογισμό της διαρκούς επάρκειας διασποράς δεν προσμετρούνται οι μετοχές που κατέχουν οι Βασικοί Μέτοχοι.

2. Κατά την εισαγωγή συμπληρωματικής σειράς κοινών μετοχών με ήδη εισηγμένες του Εκδότη, η διαπίστωση της διαρκούς επάρκειας διασποράς γίνεται επί του συνόλου των κοινών μετοχών κατά τον έλεγχο που διενεργείται σύμφωνα με την παρακάτω παρ. 4.

3. Ο έλεγχος από το Χ.Α. της διαρκούς επάρκειας διασποράς γίνεται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σημαντικών μεταβολών στα δικαιώματα ψήφου των Εκδοτών κατά την ισχύουσα νομοθεσία ή τις σχετικές γνωστοποιήσεις του Εκδότη προς το Χ.Α. στις περιπτώσεις μετοχών δευτερογενώς ή παράλληλα εισηγμένων στο Χ.Α.

4. Ο έλεγχος για τη διαπίστωση της υποχρέωσης διαρκούς επάρκειας διασποράς ανά εκδότη, πραγματοποιείται ανά ημερολογιακό εξάμηνο κάθε έτους και διενεργείται κατά την έκτη (6η) ημέρα διαπραγμάτευσης από τη λήξη του ημερολογιακού εξαμήνου με βάση τη μέση διασπορά του προηγούμενου εξαμήνου. Ο υπολογισμός του ποσοστού επαρκούς διασποράς βάσει της § 3.1.4.4 διενεργείται με βάση την κεφαλαιοποίηση της αρχικής εισαγωγής. Με απόφασή του το Χ.Α. ορίζει τις τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες διενέργειας του ελέγχου.

5. Το Χ.Α. δύναται να επανεξετάζει τη μείωση του ελάχιστου ποσοστού διαρκούς επάρκειας διασποράς που οφείλει κάθε Εκδότης να πληροί σύμφωνα με την § 3.1.4.4 παρ. 1α και 2α κατά περίπτωση με αίτημα του Εκδότη, εφόσον παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών από τον αρχικό προσδιορισμό επάρκειας ή τυχόν αναθεώρηση του ποσοστού αυτού. Η επανεξέταση θα έχει ως βάση το ύψος της ετήσιας μέσης κεφαλαιοποίησης του Εκδότη, κατά την διετία αναφοράς. Το Χ.Α. δύναται να εξειδικεύει με απόφαση του την ανωτέρω διαδικασία.

6. Με την επιφύλαξη της παρ. 7 και 10 κατωτέρω, σε περίπτωση που το Χ.Α. διαπιστώσει ότι Εκδότης δεν πληροί τη διαρκή επάρκεια διασποράς και η μετοχή του δεν υπάγεται στη διαβάθμιση της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας (ΜΥΣΔ), σύμφωνα με σχετική απόφαση του Χ.Α., κατά το χρόνο ελέγχου, του τάσσει προθεσμία έξι (6) μηνών για να λάβει μέτρα αποκατάστασης. Το Χ.Α. δύναται να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του Εκδότη, εφόσον ο Εκδότης αποδείξει ότι έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της διασποράς του. Αν ο Εκδότης δεν αποκαταστήσει τη διαρκή επάρκεια διασποράς εντός της ως άνω τασσόμενης προθεσμίας (αρχικής ή τυχόν παράτασης) και η μετοχή του δεν έχει υπαχθεί στη διαβάθμιση της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας (ΜΥΣΔ), σύμφωνα με σχετική απόφαση του Χ.Α., κατά το χρόνο ελέγχου, ή δε λάβει το μέτρο της παρ. 8, το Χ.Α. θα μεταφέρει τις μετοχές του στην Κατηγορία Επιτήρησης.

7. Σε περίπτωση που ο Εκδότης δεν πληροί τη διαρκή επάρκεια διασποράς και το ποσοστό κατανομής του στο κοινό κατέλθει του δέκα τοις εκατό (10 %) των κοινών μετοχών, το Χ.Α. του τάσσει προθεσμία έξι (6) μηνών από τη διαπίστωση αυτή για να λάβει μέτρα αποκατάστασης. Το Χ.Α. δύναται να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του Εκδότη, εφόσον ο Εκδότης αποδείξει ότι έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της διαρκούς επάρκειας της διασποράς του. Αν ο Εκδότης δεν ανέλθει τουλάχιστον σε ποσοστό κατανομής στο κοινό δέκα τοις εκατό (10 %) εντός της ως άνω τασσόμενης προθεσμίας (αρχικής ή τυχόν παράτασης), το Χ.Α. θα αναστέλλει άμεσα τη διαπραγμάτευση των μετοχών του και θα εφαρμόζει τις περί διαγραφής διατάξεις, ενώ αν ανέλθει τουλάχιστον στο ποσοστό αυτό, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί η διαρκής επάρκεια διασποράς και η μετοχή του δεν υπάγεται στη διαβάθμιση της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας (ΜΥΣΔ), σύμφωνα με σχετική απόφαση του Χ.Α., κατά το χρόνο ελέγχου, το ΧΑ θα μεταφέρει τις μετοχές του στην Κατηγορία Επιτήρησης.

8. Κατά την τασσόμενη προθεσμία, σύμφωνα με την παρ. 6, 7 ή 10, πέρα των λοιπών μέτρων που λαμβάνει ο Εκδότης για την αποκατάσταση της διαρκούς επάρκειας διασποράς υποχρεούται να διορίσει τουλάχιστον δύο (2) ειδικούς διαπραγματευτές εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη της αρχικής προθεσμίας αποκατάστασης και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους και μέχρι την αποκατάσταση της διαρκούς επάρκειας διασποράς. Σε περίπτωση που ο Εκδότης δε λάβει το μέτρο αυτό εντός του ανωτέρω τριμήνου, το Χ.Α. θα μεταφέρει τις μετοχές του στην Κατηγορία Επιτήρησης.

9. Σε περίπτωση που το Χ.Α. διαπιστώσει κατά τον έλεγχο του ότι η διαρκής επάρκεια διασποράς έχει αποκατασταθεί, η μετοχή του Εκδότη θα μεταφέρεται από την Κατηγορία Επιτήρησης στην Κατηγορία Κύριας Αγοράς κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τον έλεγχο του Χ.Α.

10. Σε περίπτωση που το ποσοστό κατανομής των κοινών μετοχών Εκδότη, οι μετοχές του οποίου τυγχάνουν διαπραγμάτευσης πρωτογενώς σε άλλες, εκτός Ελλάδος, ρυθμιζόμενες αγορές κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών, κατέλθει του δέκα τοις εκατό (10 %) το Χ.Α. του τάσσει προθεσμία έξι (6) μηνών για να λάβει μέτρα αποκατάστασης. Το Χ.Α. δύναται να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του Εκδότη, εφόσον ο Εκδότης αποδείξει ότι έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της διαρκούς επάρκειας της διασποράς του. Αν ο Εκδότης δεν ανέλθει τουλάχιστον σε ποσοστό κατανομής στο κοινό δέκα τοις εκατό (10 %) εντός της ως άνω τασσόμενης προθεσμίας (αρχικής ή παράτασης) το Χ.Α. θα αναστέλλει άμεσα την διαπραγμάτευση των μετοχών του και θα εφαρμόζει τις περί διαγραφής διατάξεις.

11. Η εξάμηνη προθεσμία που παρέχεται στον Εκδότη (αρχική ή παράταση), σύμφωνα με τις ανωτέρω περιπτώσεις, θα αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου ημερολογιακού εξαμήνου από την περίοδο που αφορά ο έλεγχος της διαρκούς επάρκειας διασποράς.

3.1.4.5 Απαγόρευση Μεταβίβασης Μετοχών

1. Βασικός Μέτοχος Εκδότη με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση μικρότερη των διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000) ευρώ, η οποία εμφανίζει ζημιές κατά την προηγούμενη της υποβολής της αίτησης οικονομική χρήση, απαγορεύεται να μεταβιβάσει κατά το πρώτο (1ο) εξάμηνο μετά την εισαγωγή, μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε (25 %) του συνόλου των μετοχών του.

2. Η μεταβίβαση μπορεί κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί από το Χ.Α. με αίτημα του μετόχου εφόσον:

α) Υπάρξει πλήρως αιτιολογημένος λόγος, ιδίως στις περιπτώσεις καθολικής διαδοχής/κληροδοσίας, συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή, μεταβίβασης σε ειδικό διαπραγματευτή/θεσμικούς επενδυτές, μεταβιβάσεων μεταξύ βασικών μετόχων και

β) οι μετοχές παραμείνουν δεσμευμένες για το υπόλοιπο του χρόνου δέσμευσης, εκτός αν πρόκειται για μεταβιβάσεις από ή προς θεσμικούς επενδυτές και προς ειδικούς διαπραγματευτές.

3. Η απαγόρευση μεταβίβασης δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εισαγωγής εταιρειών στο Χ.Α. που έχουν εισαχθεί πρωτογενώς σε άλλη ρυθμιζόμενη αγορά ή ενταχθεί σε Π.Μ.Δ. και έχουν ήδη οι βασικοί μέτοχοι υποβληθεί σε απαγόρευση μεταβίβασης στην άλλη αγορά.

4. Η απαγόρευση μεταβίβασης μετοχών της παρ. 1 εφαρμόζεται και αν οι μετοχές του Εκδότη μεταφέρονται σε άλλη κατηγορία της Αγοράς Αξιών.

5. Το Χ.Α. μπορεί να ορίζει με απόφασή του κάθε ειδικότερο θέμα σχετικό με την απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών, όπως ιδίως τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άρση της απαγόρευσης μεταβίβασης.

3.1.5 Επιπρόσθετη Αξιολόγηση του Εκδότη

Για την έγκριση αίτησης εισαγωγής, το Χ.Α. μπορεί να ζητά και να αξιολογεί πρόσθετα στοιχεία του Εκδότη, ιδίως ως προς την οικονομική του κατάσταση και, τη λειτουργική κερδοφορία (EBIT), τις τυχόν φορολογικές εκκρεμότητες, τον κλάδο δραστηριότητας και την πορεία του, τη διοίκηση και διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων.

3.1.6 Κατηγορία Επιτήρησης

3.1.6.1 Γενικές Αρχές

1. Με απόφασή του το Χ.Α. εντάσσει μετοχές Εκδότη στην Κατηγορία Επιτήρησης ή τις επαναφέρει στην Κατηγορία Κύριας Αγοράς για τους λόγους που προβλέπονται στο παρόν άρθρο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτό.

2. Κατά τη διαμόρφωση της κρίσης του για την ένταξη στην Κατηγορία Επιτήρησης ή την έξοδο από αυτή, το Χ.Α. μπορεί να συνεκτιμά στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί ή ανακοινωθεί από τον Εκδότη και τα οποία αιτιολογούν επαρκώς την πλήρωση ή μη των κριτηρίων ένταξης.

3. Για την ένταξη στην Κατηγορία Επιτήρησης ή έξοδο από αυτή μετοχών Εκδοτών, οι οποίοι υπόκεινται κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους σε ειδική εποπτεία από Αρμόδια Αρχή, λαμβάνονται επιπλέον υπόψη πληροφορίες ή απόψεις που έχουν γνωστοποιηθεί προς το Χ.Α. από την εν λόγω Αρχή. Σε περίπτωση παράλειψης της Αρμόδιας Αρχής να ανταποκριθεί σε αίτημα του Χ.Α. για γνωστοποίηση των ανωτέρω πληροφοριών ή απόψεων, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, το Χ.Α. μπορεί να εντάσσει τις μετοχές του Εκδότη στην Κατηγορία Επιτήρησης και χωρίς τη συνδρομή της εν λόγω Αρχής.

4. Η ένταξη μετοχών στην Κατηγορία Επιτήρησης ή έξοδος από αυτήν εφαρμόζεται στη συνεδρίαση της αγοράς του Χ.Α. που έπεται της λήψης της σχετικής απόφασης ένταξης στην ή εξόδου από την Κατηγορία Επιτήρησης αντιστοίχως, εκτός αν το Χ.Α. ορίσει διαφορετική ημερομηνία με σχετική ανακοίνωσή του ή με απόφασή του.

5. Σε περίπτωση ένταξης των κοινών μετοχών του Εκδότη στην Κατηγορία Επιτήρησης, εντάσσεται υποχρεωτικά σε αυτή και κάθε άλλη κατηγορία μετοχών του ιδίου Εκδότη, εφόσον υφίσταται. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση εξόδου από την Κατηγορία Επιτήρησης.

6. Η έξοδος από την Κατηγορία Επιτήρησης λαμβάνει χώρα, κατόπιν αίτησης του Εκδότη, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) έχουν αρθεί οι λόγοι ένταξης, (β) δε συντρέχει κατά το χρόνο εξέτασης του αιτήματος εξόδου κάποιος άλλος λόγος ένταξης και (γ) το πιστοποιητικό ελέγχου που συνοδεύει τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις του Εκδότη έχει εκδοθεί με σύμφωνη γνώμη.

7. Ειδικά για την περίπτωση της ένταξης στην Κατηγορία Επιτήρησης για τον λόγο της § 3.1.6.3 παρ. 1 περ. στ, η έξοδος από αυτήν δύναται να λάβει χώρα και κατά τον εξαμηνιαίο έλεγχο της § 3.1.4.4 παρ. 4 χωρίς αίτηση του Εκδότη. Κατ’ εξαίρεση εφόσον η επίτευξη της απαιτούμενης διασποράς έχει επιτευχθεί σε διάστημα ημερολογιακού τριμήνου, μετά από τον εκάστοτε έλεγχο της § 3.1.4.4 παρ. 4, η έξοδος από την Κατηγορία Επιτήρησης δύναται να λαμβάνει χώρα, κατόπιν αίτησης του Εκδότη. Η έξοδος από την Κατηγορία Επιτήρησης στην περίπτωση ένταξης βάσει των τακτικών λόγων ένταξης της παρ. 2 της § 3.1.6.2 πραγματοποιείται με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του ημερολογιακού εξαμήνου που προηγείται της αίτησης εξόδου. Ειδικά σε περίπτωση ένταξης στην κατηγορία Επιτήρησης λόγω μείωσης των ιδίων κεφαλαίων, η έξοδος επιτρέπεται και πριν τη δημοσίευση της οικονομικής κατάστασης του εξαμήνου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και ο Εκδότης και ο τακτικός ορκωτός ελεγκτής δηλώνουν ότι δεν συντρέχουν πλέον τα κριτήρια ένταξης στην Κατηγορία Επιτήρησης. Στην περίπτωση αυτή, η επανένταξη στην Κύρια Αγορά πραγματοποιείται κατά την εισαγωγή των νέων προερχόμενων από την αύξηση μετοχών.

8. Με την έξοδο από την Κατηγορία Επιτήρησης, οι μετοχές του Εκδότη μεταφέρονται ξανά στην Κατηγορία Κύριας Κατηγορίας.

9. Οι μετοχές του Εκδότη δύνανται να παραμείνουν στην Κατηγορία Επιτήρησης έως δύο (2) έτη.

10. Το Χ.Α. μπορεί να ζητά οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο αναφορικά με την αξιολόγηση του αιτήματος μη ένταξης ή εξόδου του Εκδότη από την Κατηγορία Επιτήρησης.

11. Με απόφαση του το Χ.Α. εξειδικεύει κάθε διαδικαστική λεπτομέρεια για την ένταξη Εκδότη στην Κατηγορία Επιτήρησης ή εξόδου του από αυτήν.

3.1.6.2 Τακτικός Έλεγχος

1. Το Χ.Α. διενεργεί ετησίως τακτικό έλεγχο για την ένταξη των μετοχών στην Κατηγορία Επιτήρησης για τους λόγους που προβλέπονται στην παρ. 2 εντός του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων εκτός εάν ορίζεται από το Χ.Α. διαφορετική ημερομηνία, μετά από σχετική ανακοίνωσή του.

2. Οι λόγοι ένταξης στην Κατηγορία Επιτήρησης κατά τον τακτικό έλεγχο είναι οι ακόλουθοι:

α) Ο Εκδότης έχει κατά την λήξη της εξεταζόμενης χρήσης αρνητικά ίδια κεφάλαια. Σε περίπτωση σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, ως ίδια κεφάλαια λαμβάνονται υπόψη τα ίδια κεφαλαία του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους του Εκδότη, χωρίς να προσμετράται η επίδραση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. Στα ίδια κεφάλαια θα προσμετρώνται και τυχόν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά που έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ της λήξης της εξεταζόμενης χρήσης και της διενέργειας του τακτικού ελέγχου ένταξης στην Κατηγορία. Σε περίπτωση που τα ίδια κεφάλαια είναι θετικά, αλλά μικρότερα του 1.000.000 ευρώ, οι μετοχές του Εκδότη θα μεταφέρονται επίσης στην Κατηγορία Επιτήρησης εφόσον ο Εκδότης δεν έχει δεσμευθεί (ενδεικτικά, με πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) ότι θα ολοκληρώσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης της επόμενης από την εξεταζόμενη οικονομικής χρήσης του Εκδότη, συγκεκριμένες ενέργειες από τις οποίες θα προκύπτει, με αιτιολογημένο από τον Εκδότη τρόπο, η αποκατάσταση του ελάχιστου ορίου ιδίων κεφαλαίων του άρθρου § 3.1.3.2.

β) Οι ζημίες του Εκδότη είναι μεγαλύτερες από το τριάντα τοις εκατό (30 %) των ιδίων κεφαλαίων του κατά την έναρξη της εξεταζόμενης χρήσης και ο Εκδότης δεν έχει δεσμευθεί (ενδεικτικά, με πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) ότι θα ολοκληρώσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης της επόμενης από την εξεταζόμενη οικονομικής χρήσης του Εκδότη, συγκεκριμένες ενέργειες από τις οποίες θα προκύπτει, με αιτιολογημένο από τον Εκδότη τρόπο, η μη πλήρωση ή η άρση του λόγου ένταξης. Στην περίπτωση που οι ενέργειες αυτές δεν υλοποιηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, και εφόσον εξακολουθεί να συντρέχει ο λόγος ένταξης, οι μετοχές εντάσσονται άμεσα στην Κατηγορία Επιτήρησης. Στα ίδια κεφάλαια θα προσμετρώνται και τυχόν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά που έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ της έναρξης της εξεταζόμενης χρήσης και της διενέργειας του τακτικού ελέγχου ένταξης στην Κατηγορία. Σε περίπτωση σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ως ίδια κεφάλαια λαμβάνονται υπόψη τα ίδια κεφαλαία του Ομίλου κατά την έναρξη της εξεταζόμενης χρήσης που αναλογούν στους μετόχους του Εκδότη, χωρίς να προσμετράται η επίδραση των δικαιωμάτων μειοψηφίας.

γ) Οι μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Εκδότη υπερβαίνουν το 50 % των συνολικών ιδίων κεφαλαίων του ή του Ομίλου, λαμβανομένου υπόψη και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, κατά την λήξη της εξεταζόμενης χρήσης.

3. Η εξέταση των περιπτώσεων της παρ. 2 ανωτέρω γίνεται βάσει των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και σε περίπτωση που δεν συντάσσονται, βάσει των μητρικών οικονομικών καταστάσεων.

4. Ως αποτελέσματα χρήσεως λαμβάνονται τα αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής ή σε περίπτωση μη σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, τα αποτελέσματα μετά από φόρους.

5. Μετά από αιτιολογημένη αίτηση του Εκδότη, από τα αποτελέσματα χρήσεως μπορεί να εξαιρούνται, για το σκοπό πλήρωσης του κριτηρίου της περίπτωσης (β) της παρ. 2, ζημίες που οφείλονται σε έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα

3.1.6.3 Έκτακτος Έλεγχος

1. Το Χ.Α. διενεργεί εκτάκτως έλεγχο για την ένταξη των μετοχών Εκδότη στην Κατηγορία Επιτήρησης εφόσον συντρέξει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:

α) Έχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή του Εκδότη σε διαδικασία εξυγίανσης του ν. 4738/2020 ή άλλη αντίστοιχη διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

β) Βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα ως προς το αν ο Εκδότης μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

γ) Εκδότης, ο οποίος έχει εισαχθεί δευτερογενώς στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., έχει ενταχθεί σε ανάλογο με την Κατηγορία Επιτήρησης καθεστώς στην πρωτογενή αγορά που είναι εισηγμένος.

δ) Σε περίπτωση έμμεσης εισαγωγής κατά την οποία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής σύμφωνα με την παρ. 3.1.14.

ε) Εκδότης, ο οποίος αποφασίζει τη δραστηριοποίηση του σε διαφορετική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η απόκτηση ειδικής, διοικητικής ή άλλης φύσης, άδειας, δεν έχει αποκτήσει τη σχετική άδεια.

στ) Ο Εκδότης δεν έχει αποκαταστήσει τη διαρκή επάρκεια διασποράς εντός της ορισθείσας προθεσμίας (αρχικής ή παράτασης) της § 3.Ι.4.4.

ζ) Ο Εκδότης δεν έχει τηρήσει τη δέσμευση της § 3.1.6.2 παρ. 2 περ. β.

2. Ειδικά για την περ. δ της παρ. 1 ανωτέρω περί έμμεσης εισαγωγής, οι μετοχές του Εκδότη μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης από τη δημοσιοποίηση της μη πλήρωσης των προϋποθέσεων εισαγωγής, σύμφωνα με την § 3.1.14.3 παρ. 6, μέχρι τη δημοσιοποίηση της λήψης απόφασης για την υλοποίηση της εταιρικής πράξης που επιφέρει την έμμεση εισαγωγή, από το αρμόδιο εταιρικό όργανο, ή της υλοποίησής της, εφόσον δεν απαιτείται άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου, κατά περίπτωση. Εφόσον μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, διαπιστωθεί ότι παραμένει η μη πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής, οι μετοχές του Εκδότη θα τίθενται σε αναστολή.

3.1.7 Μετοχές αλλοδαπών εκδοτών και εκδοτών με μετοχές εισηγμένες σε άλλο χρηματιστήριο

1. Οι διατάξεις των §§ 3.1.1 έως 3.1.6 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις εισαγωγής μετοχών αλλοδαπών εκδοτών, είτε είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά είτε όχι, ως και εισαγωγής μετοχών ημεδαπών εκδοτών με εισηγμένες Κινητές Αξίες σε άλλο χρηματιστήριο.

2. Για την εισαγωγή μετοχών αλλοδαπού Εκδότη χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα απαιτείται ο Εκδότης να έχει γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Χ.Α. στοιχεία αντικλήτου του που εδρεύει στην Αθήνα. Ο Εκδότης οφείλει επίσης να κοινοποιεί στο Χ.Α. την παραπάνω γνωστοποίηση στοιχείων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

3. Για την εισαγωγή κινητών αξιών που έχουν εκδοθεί από εκδότες που εδρεύουν σε άλλο κράτος-μέλος ή σε τρίτο κράτος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται προηγουμένως η αποϋλοποίηση των Κινητών Αξιών.

4. Αν οι μετοχές που έχουν εκδοθεί από μία εταιρεία με έδρα σε τρίτο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτος δεν έχουν εισαχθεί σε ρυθμιζόμενη αγορά, δύνανται να εισαχθούν στο ΧΑ μόνο αν αυτό κρίνει ότι η μη εισαγωγή των μετοχών στη χώρα προελεύσεως δεν οφείλεται σε λόγους προστασίας των επενδυτών. Αίτηση εισαγωγής μετοχών που έχουν εκδοθεί από εταιρεία με έδρα σε τρίτο κράτος μπορεί να απορρίπτεται, εφόσον κατά το έτος που προηγείται της αίτησης έχει απορριφθεί αίτηση εισαγωγής των παραπάνω μετοχών σε ρυθμιζόμενη αγορά του κράτους προέλευσης.

3.1.8 Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών

1. Στην Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο συναλλαγές μεταξύ Επαγγελματιών Επενδυτών ή και ιδιωτών πελατών που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 41 παρ. 1 στοιχείο δ) και ε) ν. 4209/2013 ως προς το ελάχιστο ποσό επένδυσης και τις γνώσεις, την εμπειρία και τον κίνδυνο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αναφορικά με την επένδυσή τους σε συγκεκριμένο ΟΕΕ.

2. Στην Κατηγορία αυτή εντάσσονται μόνο μερίδια: α) ΟΕΕ ανοικτού τύπου που έχουν τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των Δ.Α.Κ. και πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής των Δ.Α.Κ. της παραγράφου 3.1.12 του παρόντος και β) ευρωομόλογα ή άλλου είδους ομόλογα που ο Εκδότης ή ο Σύμβουλος εισαγωγής επιθυμεί να διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές και πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής της παρούσας § 3.1.8.

3. Τα Μέλη θα αποκτούν πρόσβαση στην Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών μόνο κατόπιν αίτησης του με την οποία θα δεσμεύεται να τηρεί τις υποχρεώσεις ελέγχου της καταλληλότητας των πελατών του σε σχέση με τις εντολές για συναλλαγές στην Κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

4. Ο έλεγχος της πλήρωσης των προϋποθέσεων της κείμενης νομοθεσίας για κάθε επενδυτή (π.χ. εξειδικευμένη γνώση, ελάχιστο ποσό επένδυσης) θα διενεργείται από το Μέλος που θα εκτελεί την εντολή με αποκλειστικά δική του ευθύνη. Το Μέλος οφείλει να διαθέτει τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας στις διαδικασίες και τα συστήματά του για να διασφαλίζεται η ορθότητα του ανωτέρω ελέγχου. Το Μέλος θα διασφαλίζει ότι οι επενδυτές – πελάτες τους που δίνουν εντολές για συναλλαγές στην Κατηγορία αυτή υπόκεινται στους ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Το Χ.Α. δεν θα επαληθεύει αν οι εντολείς των συναλλαγών που διενεργούνται στην Κατηγορία αυτή πληρούν τα κριτήρια του επαγγελματία Πελάτη ή ιδιώτη του άρθρου 41 παρ. 1 στοιχείο δ) και ε) ν. 4209/2013.

5. Για συναλλαγές που διενεργούνται στην Κατηγορία Επαγγελματιών Επενδυτών, τα Μέλη απαγορεύεται να διαβιβάζουν εντολές που δεν προέρχονται από Επαγγελματίες Επενδυτές ή ιδιώτες πελάτες που δεν πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 41 παρ. 1 στοιχείο δ) και ε) ν. 4209/2013. Τα Μέλη δύνανται να ακυρώνουν τις εντολές αν διαπιστώσουν ότι ο εντολέας τους δεν πληροί τα κριτήρια του επαγγελματία Πελάτη ή ιδιώτη του άρθρου 41 παρ. 1 στοιχείο δ) και ε) ν. 4209/2013, αλλά εάν η συναλλαγή εκτελεστεί, δεν θα ακυρώνεται, εκτός αν αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους που κρίνονται από το Χ.Α κατά περίπτωση.

6. Η παραβίαση από τα Μέλη των υποχρεώσεών τους για το έλεγχο της επιλεξιμότητας των πελατών τους, σύμφωνα με την ανωτέρω παρ. 4, θα επιφέρει τις κυρώσεις της Ενότητας 6 του Κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ιδιότητας Μέλους.

7. Τα χρηματοπιστωτικά μέσα της Κατηγορίας αυτής διαπραγματεύονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα Μερίδια Δ.Α.Κ. όσον αφορά τα μέσα της περ. α της παρ. 2 και τις Ομολογίες όσον αφορά τα μέσα της παρ. β της παρ. 2 της παρούσας ως προς όλες τις παραμέτρους διαπραγμάτευσης της Ενότητας 2, αναστολής διαπραγμάτευσης και διαγραφής. Το ίδιο ισχύει και για τις υποχρεώσεις του Εκδότη που προβλέπονται στην Ενότητα 4 και τις εταιρικές πράξεις της Ενότητας 5, αναλογικά εφαρμοζομένων.

8. Η ελάχιστη αξία εντολής θα είναι τουλάχιστον 100.000€, εκτός αν ορίζεται τυχόν μικρότερο ποσό από την κείμενη νομοθεσία για τη διάθεση Μεριδίων ΟΕΕ.

9. Το Χ.Α. δύναται να εξειδικεύει με απόφασή του τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά εισαγωγής στη εν λόγω Κατηγορία και κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά την εισαγωγή, διαπραγμάτευση, τις υποχρεώσεις, την αναστολή διαπραγμάτευσης και διαγραφή και εν γένει τη λειτουργία της Κατηγορίας αυτής.

3.1.9 Εισαγωγή Ομολογιών, και λοιπών τίτλων σταθερού εισοδήματος

1. Ομολογίες εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και εντάσσονται στην Κατηγορία Διαπραγμάτευσης Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος, με απόφασή του, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2 της παρούσας και έχει εγκριθεί και δημοσιευθεί ενημερωτικό δελτίο, όπου τούτο απαιτείται, κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Γ ια την εισαγωγή ομολογιών και λοιπών τίτλων σταθερού εισοδήματος πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Η νομική κατάσταση των ομολογιών και του Εκδότη πρέπει να είναι σύμφωνη προς τους νόμους και τους κανονισμούς στους οποίους υπόκεινται.

β) Τα Αξιόγραφα πρέπει να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα.

γ) Το ελάχιστο ύψος ομολογιακού δανείου ορίζεται στο ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση συνεχούς εκδόσεως ομολογιών, όταν το ποσό του δανείου δεν είναι ορισμένο.

3. Οι μετατρέψιμες ομολογίες, οι ανταλλάξιμες ομολογίες και οι ομολογίες με παραστατικά δικαιωμάτων προς κτήση άλλων κινητών αξιών δύνανται να εισαχθούν σε χρηματιστήριο, μόνο αν οι κινητές αξίες, στις οποίες αναφέρονται, έχουν εισαχθεί προηγουμένως στο Χ.Α. ή σε άλλη ρυθμιζόμενη αγορά ή ΠΜΔ ή εισάγονται ταυτόχρονα.

4. Ο Εκδότης πρέπει να συμμορφώνεται προς τις εφαρμοστέες διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση.

5. Το Χ.Α. μπορεί να θέτει ειδικότερους όρους εισαγωγής ή να ζητά επιπλέον δικαιολογητικά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ομολόγου.

3.1.10 Εισαγωγή Τίτλων Παραστατικών Μετοχών και Ομολόγων

1. Τίτλοι Παραστατικοί Μετοχών και Ομολόγων Ελλήνων Εκδοτών (Ελληνικά Πιστοποιητικά – ΕΛ.ΠΙΣ. του άρθρου 59 του ν. 2396/1996) και αλλοδαπών Εκδοτών εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χ.Α. με απόφασή του, εφόσον:

α) Έχει εγκριθεί και δημοσιευθεί ενημερωτικό δελτίο, όπου τούτο απαιτείται, κατά τις κείμενες διατάξεις,

β) πληρούνται από τον εκδότη των παριστώμενων κινητών αξιών οι προϋποθέσεις εισαγωγής της § 3.1.3 εφόσον πρόκειται για υποκείμενες μετοχές ή της § 3.1.9 αν πρόκειται για υποκείμενες ομολογίες και

γ) πληρούνται ως προς τους Παραστατικούς Τίτλους οι προϋποθέσεις εισαγωγής της § 3.1.4 αν πρόκειται για υποκείμενες μετοχές ή της § 3.1.9 αν πρόκειται για υποκείμενες ομολογίες.

2. Οι Τίτλοι Παραστατικοί Μετοχών και Ομολόγων εντάσσονται στην Κατηγορία Διαπραγμάτευσης Παραστατικών Τίτλων.

3.1.11 Εισαγωγή Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών Εκδότη (warrants) 1 Εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χ.Α. με απόφασή του και εντάσσονται στην Κατηγορία Διαπραγμάτευσης Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών, μετά από αίτηση του εκδότη του οποίου μετοχές παρι-στώνται με τους Παραστατικούς Τίτλους, εφόσον:

α) Έχει εγκριθεί και δημοσιευθεί ενημερωτικό δελτίο, όπου τούτο απαιτείται, κατά τις κείμενες διατάξεις,

β) πληρούνται από τον εκδότη οι προϋποθέσεις εισαγωγής της § 3.1.3 εφόσον πρόκειται για υποκείμενες μετοχές ή της § 3.1.9 αν πρόκειται για υποκείμενες ομολογίες και

γ) πληρούνται ως προς τους Παραστατικούς Τίτλους οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

i) Είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμοι,

ii) μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δίκαιης, ομαλής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης,

iii) οι όροι του τίτλου είναι σαφείς και ανεπίδεκτοι παρερμηνείας και επιτρέπουν το συσχετισμό της τιμής του τίτλου με την τιμή ή με άλλο μέτρο της αξίας του υποκείμενου μέσου,

iv) η τιμή ή άλλο μέτρο της αξίας του υποκείμενου μέσου είναι αξιόπιστη και διαθέσιμη στο κοινό,

ν) υπάρχουν επαρκείς δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες που επιτρέπουν την αποτίμηση του τίτλου,

vi) οι ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό της τιμής διακανονισμού του Αξιογράφου διασφαλίζουν ότι η τιμή αυτή αντικατοπτρίζει ορθά την τιμή ή άλλο μέτρο της αξίας του υποκείμενου μέσου, vii εάν ο διακανονισμός του τίτλου απαιτεί ή επιτρέπει την παράδοση υποκείμενου τίτλου ή περιουσιακού στοιχείου αντί του χρηματικού διακανονισμού, υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες διακανονισμού και παράδοσης του υποκείμενου μέσου, καθώς και κατάλληλες ρυθμίσεις για τη λήψη χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με το υποκείμενο μέσο.

3.1.12 Κατηγορία Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Κατηγορία Δ.Α.Κ.)

1. Επιτρέπεται η εισαγωγή Μεριδίων Δ.Α.Κ. στην Αγορά Αξιών υπό την Κατηγορία Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων μετά από αίτηση της Εκδότριας Δ.Α.Κ. σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των επόμενων υποπαραγράφων.

2. Για την εισαγωγή Μεριδίων Δ.Α.Κ. στην Αγορά Αξιών υπό την Κατηγορία Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων πρέπει να τηρούνται οι όροι της κείμενης νομοθεσίας, περιλαμβανομένων και των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/568, με βάση και τις ειδικότερες παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Το Δ.Α.Κ. και η Εκδότρια Δ.Α.Κ. πρέπει να έχουν λάβει τις απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία τους από τις Αρμόδιες Αρχές αυτών σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις και να πληρούν κάθε ειδικότερο όρο που αναφέρεται στη λειτουργία τους και την εισαγωγή τους σε ρυθμιζόμενη αγορά κατά τις κείμενες διατάξεις.

β) Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. πρέπει:

i) Να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου, περιοδικών οικονομικών καταστάσεων καθώς και οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ενημέρωσης των επενδυτών σε συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις περιλαμβανομένων και των εγγράφων «Βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές» ή και «Βασικές πληροφορίες που αφορούν συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές – PRIPs» όπου συντρέχει περίπτωση,

ii) να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις κοινοποίησης ή και αδειοδότησης όπου συντρέχει περίπτωση, για τη διάθεση των Μεριδίων του Δ.Α.Κ. στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

iii) να κοινοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Χ.Α. το ενημερωτικό δελτίο, ως και τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα έγγραφα σύμφωνα με την υποπερίπτωση (i) ως και κάθε άλλο έγγραφο, εφόσον τούτο απαιτείται,

iv) να συμμορφώνεται με κάθε ειδικό όρο όπως δύναται να καθορίζονται με σχετική απόφαση του Χ.Α. ανάλογα με το είδος του ΔΑΚ.

γ) Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. πρέπει να έχει διορίσει συμβατικά, κατά τους όρους του παρόντος, έναν (1) τουλάχιστον Ειδικό Διαπραγματευτή Δ.Α.Κ. για τη διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ., ως και να διασφαλίζει την ύπαρξη του Ειδικού Διαπραγματευτή Δ.Α.Κ. καθ’ όλη τη διάρκεια διαπραγμάτευσης των Μεριδίων Δ.Α.Κ. στην Αγορά του Χ.Α. τηρουμένων των όρων της § 1.3.3 του παρόντος.

δ) Τα Μερίδια Δ.Α.Κ. θα πρέπει να μην υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την ελεύθερη μεταβίβαση και διαπραγμάτευση αυτών και να τηρούνται σε λογιστική μορφή σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας ΕΛ.Κ.Α.Τ.

ε) Τα χαρακτηριστικά του Δ.Α.Κ πρέπει να επιτρέπουν τη δημοσίευση της ενδεικτικής καθαρής τιμής μεριδίου στο επενδυτικό κοινό.

στ) O δείκτης αναφοράς του Δ.Α.Κ ή τα υποκείμενα στοιχεία του ενεργητικού του Δ.Α.Κ. πρέπει να μπορούν να υπολογίζονται με διαφανή τρόπο

ζ) Η αίτηση εισαγωγής μεριδίων πρέπει να αφορά όλα τα Μερίδια Δ.Α.Κ. της ίδιας κατηγορίας που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν σύμφωνα και με τα ειδικότερα αναφερόμενα στο ενημερωτικό δελτίο.

η) Η Εκδότρια Δ.Α.Κ πρέπει να εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των μεριδιούχων της ίδιας κατηγορίας Μεριδίων που αφορά η αίτηση εισαγωγής.

3. Τηρουμένων των όρων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/568, για την εισαγωγή των Μεριδίων Δ.Α.Κ. στην Αγορά του Χ.Α., το Χ.Α. ελέγχει την επίτευξη όρων ομαλής, διαφανούς και δίκαιης διαπραγμάτευσης λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τη διάθεση των Μεριδίων στο κοινό που αξιολογείται από το Χ.Α. ιδίως με βάση τους όρους διάθεσης για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο, την τυχόν διαπραγμάτευση των Μεριδίων Δ.Α.Κ. σε άλλους τόπους διαπραγμάτευσης του ν. 4514/2018 ή της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ και τους όρους εξαγοράς των μεριδίων ΔΑΚ από την ίδια την Εκδότρια ΔΑΚ απευθείας σε περιπτώσεις όπου η χρηματιστηριακή τιμή των μεριδίων ΔΑΚ αποκλίνει σημαντικά από την καθαρή αξία του ενεργητικού.

4. Το Χ.Α. μπορεί με απόφασή του να θέτει ειδικότερους όρους εισαγωγής ανάλογα με τις κατηγορίες Δ.Α.Κ..

3.1.13 Κατηγορία Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων

3.1.13.1 Εισαγωγή Σ.Χ.Π.

1. Για την εισαγωγή κινητών αξιών του άρθρου 4 παρ. 44 του ν. 4514/2018, που αναφέρονται παρακάτω, στην Αγορά Αξιών και για την ένταξή τους στην Κατηγορία Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (Σ.Χ.Π.), πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και του ν. 4706/2020 ως προς τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου, οι προϋποθέσεις του άρθρου 51 του ν. 4514/2018 ως προς τις προϋποθέσεις εισαγωγής κινητών αξιών καθώς και οι ακόλουθες επιπλέον προϋποθέσεις:

2. Προϋποθέσεις σχετικές με τον Εκδότη Σ.Χ.Π.:

α) Ο Εκδότης των Σ.Χ.Π. πρέπει να έχει λάβει άδεια σύστασης και λειτουργίας από τις Αρμόδιες Αρχές της χώρας καταγωγής του.

β) Εκδότης Σ.Χ.Π. μπορεί να είναι μόνο πιστωτικό ίδρυμα ή άλλο νομικό πρόσωπο, εφόσον, στην περίπτωση αυτή, την έκδοση των Σ.Χ.Π. εγγυάται πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση αυτή, το πιστωτικό ίδρυμα ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα Κανονισμό, σύμφωνα με την μεταξύ αυτού και του Εκδότη συμβατική σχέση.

γ) Ο Εκδότης πρέπει να διαθέτει κατάλληλη οργανωτική και λειτουργική επάρκεια και εσωτερικό έλεγχο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ύπαρξη διαδικασίας επιλογής, έκδοσης και διαχείρισης των Σ.Χ.Π.

δ) Ο Εκδότης πρέπει να διαθέτει μηχανισμούς και διαδικασίες για τον καθορισμό, την αποτίμηση και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την έκδοση Σ.Χ.Π.

ε) Ο Εκδότης πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία μηχανισμών επαρκούς διαφάνειας και αποκάλυψης πληροφοριών για τα εισαγόμενα Σ.Χ.Π., ιδίως αυτών που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στην τιμή τους και για την ικανότητά του να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την εισαγωγή τους, ιδίως σύμφωνα με τις Ενότητες 4 και 5, καθώς και να γνωστοποιεί την ύπαρξη και διαθεσιμότητα αντίστοιχων μηχανισμών διαφάνειας και αποκάλυψης πληροφοριών σχετικά με τους υποκείμενους τίτλους.

στ) Ο Εκδότης πρέπει να διασφαλίζει ότι, εφόσον πραγματοποιούνται εταιρικές πράξεις επί των υποκείμενων τίτλων, αυτές θα ενσωματώνονται στην εισηγμένη αξία, σύμφωνα με συγκεκριμένους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που θα γνωστοποιεί ο Εκδότης στο Χ.Α.

3. Προϋποθέσεις σχετικές με τα Σ.Χ.Π.:

α) Τα προς εισαγωγή Σ.Χ.Π. πρέπει να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα.

β) Τα Σ.Χ.Π. πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δίκαιης, ομαλής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τους όρους του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/568.

γ) Τα Σ.Χ.Π. που γίνονται δεκτά προς εισαγωγή είναι τα εξής:

i) Καλυμμένος Τίτλος Επιλογής («covered warrant») [Κ.Τ.Ε.]: Ως Καλυμμένος Τίτλος Επιλογής ορίζεται το Σ.Χ.Π., εκτός του απλού Τίτλου Επιλογής (warrant), που παρέχει στον κάτοχό του το δικαίωμα αγοράς ή/και πώλησης, στην ή μέχρι την ημερομηνία λήξης, συγκεκριμένης ποσότητας του υποκείμενου τίτλου σε προκαθορισμένη τιμή ή, στην περίπτωση χρηματικού διακανονισμού, το δικαίωμα να λάβει χρηματικό ποσό καθοριζόμενο από τη διαφορά μεταξύ της τιμής άσκησης και της τιμής εκκαθάρισης του υποκείμενου τίτλου. Ο Κ.Τ.Ε. μπορεί να προβλέπει τη μεταβολή των όρων του όταν η τιμή του υποκείμενου τίτλου εξισωθεί με μία προκαθορισμένη τιμή.

ii) Πιστοποιητικό («Certificate»): Το Σ.Χ.Π. που η τιμή του βασίζεται σε υποκείμενο τίτλο και δεν είναι Κ.Τ.Ε. Το Πιστοποιητικό μπορεί να προβλέπει τη μεταβολή των όρων του όταν η τιμή του υποκείμενου τίτλου εξισωθεί με μία προκαθορισμένη τιμή.

δ) Αναλόγως των χαρακτηριστικών τους τα προαναφερθέντα Σ.Χ.Π. ανήκουν σε δύο γενικές ομάδες κινητών αξιών:

i) Σ.Χ.Π. Μόχλευσης: Ως Σ.Χ.Π. Μόχλευσης ορίζονται τα Σ.Χ.Π. με μεγάλη ευαισθησία τιμής σε σχέση με την τιμή του υποκείμενου τίτλου καθώς και τα Σ.Χ.Π. των οποίων η λήξη συνδέεται με την πλήρωση ειδικών συνθηκών. Τα Σ.Χ.Π. Μόχλευσης περιλαμβάνουν ενδεικτικά τους εξής τίτλους:

1. Απλοί Καλυμμένοι Τίτλοι Επιλογής: Αποτελούνται από ένα δικαίωμα αγοράς ή πώλησης.

2. Καλυμμένοι Τίτλοι Επιλογής με συνθήκες Knock-Out ή Knock-In: Αποτελούνται από ένα δικαίωμα αγοράς ή πώλησης που παύει να υφίσταται ή ενεργοποιείται όταν η τιμή του υποκείμενου τίτλου εξισωθεί με προκαθορισμένη τιμή.

3. Εξωτικοί Καλυμμένοι Τίτλοι Επιλογής: Αποτελούνται από συνδυασμό απλών ή εξωτικών δικαιωμάτων αγοράς και πώλησης.

4. Πιστοποιητικά που παρακολουθούν την απόδοση ενός υποκείμενου τίτλου και παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία τιμής σε σχέση με τη μεταβολή τιμής του υποκείμενο τίτλου.

ii) Επενδυτικά Σ.Χ.Π.: Επενδυτικά Σ.Χ.Π. θεωρούνται όσα Σ.Χ.Π. δεν είναι Σ.Χ.Π. Μόχλευσης. Τα Επενδυτικά Σ.Χ.Π. περιλαμβάνουν ενδεικτικά τους εξής τίτλους:

1. Πιστοποιητικά που παρέχουν ολική ή μερική εγγύηση του αρχικά επενδυμένου κεφαλαίου (capital protected).

2. Πιστοποιητικά που παρακολουθούν την απόδοση ενός υποκείμενου τίτλου χωρίς μόχλευση είτε ανάλογα είτε αντιστρόφως ανάλογα (trackers-reverse trackers).

3. Πιστοποιητικά που παρέχουν το δικαίωμα αγοράς του υποκείμενου τίτλου με προεξόφληση ενώ θέτουν άνω όριο στα πιθανά κέρδη (discount certificates).

4. Πιστοποιητικά που παρέχουν απόδοση υπό μορφή τοκομεριδίου ενώ παρέχουν στον Εκδότη το δικαίωμα επιστροφής του υποκείμενου τίτλου στον επενδυτή (reverse convertibles).

5. Πιστοποιητικά που παρέχουν αυξημένη απόδοση υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του υποκείμενου τίτλου δεν μεταβάλλεται σημαντικά (bonus certificates).

ε) Τα χρηματοπιστωτικά μέσα που μπορούν να αποτελέσουν υποκείμενη αξία των προς εισαγωγή Σ.Χ.Π. είναι τα ακόλουθα:

i) Μετοχές ή ομόλογα Εκδότη διαφορετικού αυτού των Σ.Χ.Π., που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά και χαρακτηρίζονται από επαρκή ρευστότητα.

ii) Χρεόγραφα κεντρικών κυβερνήσεων ή διεθνών οργανισμών που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά και χαρακτηρίζονται από επαρκή ρευστότητα.

iii) Επιτόκια κεντρικών τραπεζών ή άλλα επιτόκια που χρησιμοποιούνται ευρέως στις κεφαλαιαγορές και για τα οποία υπάρχει συνεχής και αξιόπιστη ροή πληροφοριών τιμών.

iv) Μετατρέψιμα νομίσματα για τα οποία υπάρχει συνεχής και αξιόπιστη ροή πληροφοριών της ισοτιμίας τους.

ν) Αγαθά ή εμπορεύματα για τα οποία υφίσταται αγορά που χαρακτηρίζεται από επαρκή διάχυση πληροφόρησης και ρευστότητα.

vi) Δείκτες ή ομαδοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ευρέως στις κεφαλαιαγορές και υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης και υπολογισμού τους και στην παροχή πληροφόρησης τιμών.

vii) Μεγέθη σχετιζόμενα με κλιματικές μεταβλητές, ναύλους, άδειες εκπομπής ρύπων, ή ποσοστά πληθωρισμού ή άλλες επίσημες οικονομικές στατιστικές.

viii) Παράγωγα προϊόντα στα προαναφερθέντα χρηματοπιστωτικά μέσα εφόσον διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά και χαρακτηρίζονται από επαρκή ρευστότητα.

ix) Άλλοι υποκείμενοι τίτλοι μπορούν να εισαχθούν μετά από αίτηση του Εκδότη εφόσον μπορεί να εξασφαλιστεί ομαλή διαπραγμάτευση και είναι προς το συμφέρον του επενδυτικού κοινού.

στ) Αν ο υποκείμενος τίτλος του Σ.Χ.Π. είναι μετοχή που τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χ.Α., το σύνολο των υποκείμενων μετοχών της έκδοσης του εκάστοτε Σ.Χ.Π. κατά την εισαγωγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει το δύο τοις εκατό (2 %) του συνόλου των εισηγμένων μετοχών. Το Χ.Α. διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει το εν λόγω ποσοστό ανάλογα με την υποκείμενη μετοχή.

3.1.13.2 Επιπρόσθετη Αξιολόγηση και ειδικές ρυθμίσεις

1. Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. αξιολογεί τον Εκδότη και τις κινητές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως, τα κριτήρια του Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/568, τους μηχανισμούς διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας του Σ.Χ.Π. εκ μέρους του Εκδότη, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τον Εκδότη, τη φύση της κινητής αξίας και τους ενδεχόμενους κινδύνους που αναλαμβάνονται ή δύνανται να επέλθουν σε σχέση με την κινητή αξία.

2. Το Χ.Α., με απόφασή του, μπορεί να εξειδικεύει τις προϋποθέσεις εισαγωγής των Σ.Χ.Π, ιδίως δε να ορίζει περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τα είδη των υποκείμενων τίτλων των Σ.Χ.Π., τη διάρκεια των Σ.Χ.Π., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία και τεχνική λεπτομέρεια που αφορά στην έκδοση, λειτουργία και διαπραγμάτευσή τους.

3. Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α., κατά την άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας περί αποδοχής ή μη των Σ.Χ.Π. προς διαπραγμάτευση, μπορεί:

α) Να εξαρτήσει την εισαγωγή Σ.Χ.Π. από οποιονδήποτε ειδικό όρο αναγκαίο για την προστασία των επενδυτών και την ομαλή λειτουργία της αγοράς τον οποίο θα ανακοινώνει έγκαιρα και κατά τρόπο σαφή στον Εκδότη ή σε πρόσωπο δεσμευόμενο από τον παρόντα Κανονισμό και

β) να απορρίψει αίτηση εισαγωγής Σ.Χ.Π. αν κρίνει ότι τίθεται σε αμφιβολία η ομαλή διαπραγμάτευση του Σ.Χ.Π., ή του εισηγμένου στο Χ.Α. υποκείμενου τίτλου ή η προστασία του επενδυτικού κοινού. 4 Σε περίπτωση που το Χ.Α. διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής των Σ.Χ.Π., θα θέτει στον Εκδότη προθεσμία εντός της οποίας υποχρεούται να διασφαλίσει την πλήρωση των προϋποθέσεων. Η τασσόμενη προθεσμία εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τη διάρκεια του Σ.Χ.Π., και η άπρακτη πάροδός της θα συνεπάγεται τη διαγραφή του Σ.Χ.Π.

3.1.14 Έμμεση Εισαγωγή

3. 1.14.1 Ορισμός

1. Ως έμμεση εισαγωγή ορίζεται η ουσιώδης μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή/και της διοίκησης ενός Εκδότη (ή του Ομίλου του) λόγω εταιρικών πράξεων ή μετασχηματισμών ή συναλλαγών του Εκδότη, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής ομολογιών ή άλλων τίτλων σε μετοχές της. Ενδεικτική περίπτωση έμμεσης εισαγωγής αποτελεί η απόκτηση από νέους μετόχους συνέπεια των ανωτέρω γεγονότων, μεγαλύτερο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο του Εκδότη σε σχέση με το αντίστοιχο των υφιστάμενων Βασικών Μετόχων του Εκδότη ή/και η απόκτηση του ελέγχου από τους νέους μετόχους του Εκδότη λόγω εταιρικών πράξεων ή μετασχηματισμών ή συναλλαγών του Εκδότη.

2. Η έμμεση εισαγωγή συνοδεύεται συνήθως από μεταβολή των υφιστάμενων δραστηριοτήτων ή την ένταξη νέων δραστηριοτήτων, ιδίως όταν τα μεγέθη της νέας δραστηριότητας είναι ή εκτιμάται ότι θα είναι, μεγαλύτερα από αυτά του Εκδότη ή του Ομίλου ή το αντίτιμο για την απόκτηση της νέας δραστηριότητας ή/και των περιουσιακών στοιχείων, είναι μεγαλύτερο από το πενήντα τοις εκατό (50 %) των ιδίων κεφαλαίων του Εκδότη ή του Ομίλου αντίστοιχα, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δραστηριοποίησή του, σε διαφορετική δραστηριότητα από την κύρια δραστηριότητα του Εκδότη ή του Ομίλου του.

3. 1.14.2 Προϋποθέσεις έμμεσης εισαγωγής – κυρώσεις

1. Σε περίπτωση έμμεσης εισαγωγής που κατά την εταιρική πράξη, μετασχηματισμό ή συναλλαγή υπεισέρχεται στον Εκδότη με οποιονδήποτε τρόπο μη εισηγμένη εταιρεία, η τελευταία θα πρέπει κατά τον χρόνο δημοσιοποίησης του γεγονότος που δύναται να επιφέρει έμμεση εισαγωγή, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις πρωτογενούς εισαγωγής, πλην της εταιρικής διακυβέρνησης της § 3.1.3.5 και της διασποράς της § 3.1.4.3.

2. Όλες οι προϋποθέσεις πρωτογενούς εισαγωγής πρέπει να υφίστανται και στο πρόσωπο του Εκδότη που θα προκύψει μετά την υλοποίηση της εταιρικής πράξης ή μετασχηματισμού ή συναλλαγής που συνεπάγεται την έμμεση εισαγωγή.

3. Σε περίπτωση μη πλήρωσης των παραπάνω υπό παρ. 1 και 2, προϋποθέσεων, θα εφαρμόζεται η § 3.1.6.3 περ. δ.

4. Με απόφαση του Χ.Α. εξειδικεύεται η εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων.

3. 1.14.3 Διαδικασία και ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού – κυρώσεις 1 Ο Εκδότης υποχρεούται σε σχετική ενημέρωση του Χ.Α. για την επικείμενη έμμεση εισαγωγή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν τη σχετική ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό, προκειμένου το Χ.Α. να εξετάζει αν πληρούνται οι υποχρεώσεις αρχικής εισαγωγής από τη μη εισηγμένη και το νέο εταιρικό σχήμα. Σε αντίθετη περίπτωση μη έγκαιρης ενημέρωσης, το Χ.Α. θα αναστέλλει τη μετοχή του Εκδότη.

2. Ο Εκδότης υποχρεούται να δημοσιοποιεί όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και ιδίως για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων εισαγωγής σύμφωνα με την § 3.1.14.2 παρ. 1 και 2..

3. Η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη δημοσιοποίηση του γεγονότος που δύναται να επιφέρει την έμμεση εισαγωγή και την δημοσιοποίηση (α) αναλυτικής ανακοίνωσης, σύμφωνα με πρότυπο κείμενο που ορίζει το Χ.Α. με απόφασή του και (β) Πληροφοριακού Σημειώματος, σύμφωνα με πρότυπο κείμενο που ορίζει το Χ.Α. με απόφασή του.

4. Η ενημέρωση της προηγούμενης υποπαραγράφου θα πρέπει να αποστέλλεται στο Χ.Α για δημοσιοποίηση, μετά την λήξη της συνεδρίασης ή τουλάχιστον δύο (2) ώρες πριν την έναρξή της.

5. Εφόσον η ενημέρωση του Εκδότη είναι πλήρης και δηλώνεται η πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής κατά τα ανωτέρω, οι μετοχές του Εκδότη παραμένουν στην κατηγορία στην οποία διαπραγματεύονται.

6. Εφόσον η ενημέρωση του Εκδότη είναι πλήρης και δηλώνεται η μη πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής κατά τα ανωτέρω, οι μετοχές του Εκδότη μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης σύμφωνα με τα εκεί οριζόμενα ενώ αν η σχετική ενημέρωση του Εκδότη δεν είναι πλήρης, οι μετοχές της εισηγμένης θα αναστέλλονται με απόφαση του Χ.Α. μέχρι την παροχή της απαιτούμενης πληροφόρησης.

7. Αν κατά το χρόνο δημοσιοποίησης της λήψης απόφασης για την υλοποίηση της εταιρικής πράξης που επιφέρει την έμμεση εισαγωγή από το αρμόδιο εταιρικό όργανο ή της υλοποίησής της, εφόσον δεν απαιτείται άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου, κατά περίπτωση, διαπιστωθεί ότι παραμένει η μη πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής, οι μετοχές του Εκδότη θα τίθενται σε αναστολή.

3.1.15 Διαδικασία Εισαγωγής Μετοχών

3.1.15.1 Γενικά

Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων εισαγωγής διενεργείται σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις της παρούσας § 3.1.15. Το Χ.Α. μπορεί με απόφασή του να ορίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια, όπως ιδίως τις προθεσμίες εξέτασης των αιτήσεων εισαγωγής, περιλαμβανομένων και των προθεσμιών για την εξέταση και την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων.

3.1.15.2 Διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής μετοχών με ή χωρίς δημόσια προσφορά

Ως προς τη διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής μετοχών εφαρμόζονται οι διατάξεις των επομένων παραγράφων. Εάν την εισαγωγή μετοχών αιτείται αντί του Εκδότη ο Προσφέρων (μέτοχος), την αίτηση και τα δικαιολογητικά για την εισαγωγή, όπως ορίζονται παρακάτω, υποβάλλονται από τον Προσφέροντα.

3.1.15.3 Πρώτο Στάδιο: Αξιολόγηση αίτησης εισαγωγής από το Χ.Α. και διαπίστωση της κατ’ αρχήν συνδρομής των προϋποθέσεων εισαγωγής

1. Ο Εκδότης ή ο Προσφέρων υποβάλλει από κοινού με τον Σύμβουλο αίτησης εισαγωγής των μετοχών του στο Χ.Α. υπό τους εξής όρους:

α) Ο Εκδότης επιτρέπεται να ζητήσει επικουρικώς την εισαγωγή των μετοχών του και σε άλλη Αγορά ή κατηγορία αυτής από εκείνη στην οποία αναφέρεται το κυρίως αίτημά του.

β) Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που ορίζονται από το Χ.Α. με απόφασή του. γ Αίτηση με ελλιπή δικαιολογητικά δεν γίνεται δεκτή. Συμπλήρωση του φακέλου επιτρέπεται μόνο με νέα αίτηση.

2. Στη συνέχεια, ελέγχεται από το Χ.Α. ο φάκελος και οι προϋποθέσεις εισαγωγής ενώ επίσης ελέγχονται και εκτιμώνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής και της επιπρόσθετης αξιολόγησης του Εκδότη. Η προϋπόθεση επαρκούς διασποράς της § 3.1.4.3 δύναται να επιτευχθεί και μετά τη διενέργεια της δημόσια προσφοράς.

3. Το Χ.Α. προβαίνει σε σχετική έγγραφη ενημέρωση του Συμβούλου ή/και του Κυρίου Αναδόχου και του Εκδότη ή του Προσφέροντος, και αν δεν υπάρχει Σύμβουλος, του Κυρίου Αναδόχου για τυχόν ειδικούς κατά περίπτωση όρους που τίθενται από το Χ.Α. προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αίτηση εισαγωγής.

4. Ο Σύμβουλος, και εάν δεν υπάρχει Σύμβουλος, ο Κύριος Ανάδοχος απαντά εγγράφως για τους όρους που τίθενται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

5. Το Χ.Α. αποφαίνεται επί της αποδοχής της αίτησης εισαγωγής και της κατ’ αρχήν συνδρομής των προϋποθέσεων εισαγωγής.

3.1.15.4 Δεύτερο Στάδιο: Έγκριση Εισαγωγής

1. Πριν τη διενέργεια δημόσιας προσφοράς ο Εκδότης, μέσω του Συμβούλου, πρέπει να υποβάλει στο Χ.Α. αντίγραφο του εγκεκριμένου ενημερωτικού δελτίου, όπου τούτο απαιτείται κατά τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α.

2. Μετά τη διενέργεια δημόσιας προσφοράς λαμβάνουν χώρα κατά σειρά τα εξής:

α) Ο Εκδότης, μέσω του Συμβούλου πρέπει να υποβάλει στο Χ.Α. τα δικαιολογητικά για την λήψη της απόφασης για την εισαγωγή όπως ορίζονται από το Χ.Α. με απόφασή του, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από το πέρας της δημόσιας προσφοράς.

β) Το Χ.Α. ελέγχει την πληρότητα των υποβαλλόμενων από τον Εκδότη δικαιολογητικών εισαγωγής και έναρξης διαπραγμάτευσης.

γ) Το Χ.Α. αποφαίνεται επί της εισαγωγής.

3. Το Χ.Α. δύναται να εγκρίνει την εισαγωγή παράλληλα με τη διαπίστωση της κατ’ αρχήν πλήρωσης των προϋποθέσεων εισαγωγής της § 3.1.15.3 παρ. 5 υπό την αίρεση επίτευξης επαρκούς διασποράς της § 3.1.4.3. και έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου.

4. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Εκδότη αρχίζει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Ενότητα 2, την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έγκρισης από το Χ.Α. της εισαγωγής των μετοχών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών.

5. Για την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Εκδότη στο Χ.Α. πρέπει να έχει διασφαλισθεί σύμφωνα με το νόμο η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των μετοχών και να έχουν καταβληθεί οι συνδρομές που ορίζει το Χ.Α. με απόφασή του για τις περιπτώσεις νέων εισαγωγών.

3.1.15.5. Απόρριψη της αίτησης

1. Η αίτηση εισαγωγής απορρίπτεται από το Χ.Α. αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής σύμφωνα με την παρούσα Ενότητα ή και οι τυχόν ad hoc προϋποθέσεις που έχει θέσει το Χ.Α. Για την απόρριψη της αίτησης, το Χ.Α. ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γνωστοποιεί την απόρριψη στον Εκδότη και τον Κύριο Ανάδοχο ή το Σύμβουλο. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο Εκδότης που είχε υποβάλει την αίτηση εισαγωγής μπορεί εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη γνωστοποίηση σε αυτήν της απόφασης του Χ.Α. να ζητήσει την ανάκλησή της απορριπτικής απόφασης του Χ.Α., εκθέτοντας τους λόγους στους οποίους θεμελιώνεται το αίτημά του. Αν το αίτημα γίνει δεκτό από το Χ.Α., η διαδικασία εισαγωγής συνεχίζεται από το στάδιο που βρίσκεται.

2. Η αίτηση εισαγωγής απορρίπτεται επίσης από το Χ.Α. αν δεν εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για την απόρριψη της αίτησης εισαγωγής ενημερώνεται σχετικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η απόρριψη γνωστοποιείται στον Εκδότη και τον Σύμβουλο ή Κύριο Ανάδοχο.

3. Το X.A. διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει αίτηση εισαγωγής Εκδότη, ακόμη και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εισαγωγής, εάν κρίνει ότι η εισαγωγή των Αξιογράφων του θα ήταν επιζήμια για τις Αγορές του.

3.1.16 Διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής Ομολογιών

1. Για τη διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής ομολογιών εφαρμόζεται αναλόγως οι διατάξεις της § 3.1.15 τηρουμένων των παρακάτω:

α) Τα δικαιολογητικά εισαγωγής διαφοροποιούνται ανάλογα με το εάν ο Εκδότης των ομολογιών έχει άλλες κινητές αξίες ήδη εισηγμένες στο ΧΑ σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε απόφαση του Χ.Α.

β) Όταν γίνεται χρήση της Υπηρεσίας ΗΒΙΠ, το Χ.Α. παράλληλα με τη διαπίστωση της κατ’ αρχήν πλήρωσης των προϋποθέσεων εισαγωγής δύναται να εγκρίνει την εισαγωγή των ομολογιών υπό αιρέσεις που θέτει, όπως η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η επιτυχής ολοκλήρωση της τυχόν Δημόσιας Προσφοράς.

3.1.17 Διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής μεριδίων ΔΑΚ με ή χωρίς δημόσια προσφορά

1. Για την εισαγωγή Μεριδίων Δ.Α.Κ. εφαρμόζονται αντίστοιχες διαδικασίες με αυτές της §

3.1.15 τηρουμένων των παρακάτω:

α) Το Χ.Α. προβαίνει σε αξιολόγηση της Εκδότριας Δ.Α.Κ. όπου κρίνει τούτο σκόπιμο για λόγους προστασίας της αγοράς, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την εμπειρία της Εκδότριας Δ.Α.Κ. με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία, το ύψος των κεφαλαίων, το πλήθος και το είδος των κεφαλαίων ή επενδυτικών τμημάτων αυτών, που διαχειρίζεται, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με το δείκτη που παρακολουθεί το Δ.Α.Κ. ή στον οποίο επενδύει Δ.Α.Κ. ή που αποτελεί δείκτη αναφοράς Δ.Α.Κ. ή που συνιστούν υποκείμενα στοιχεία του ενεργητικού του Δ.Α.Κ.

β) Η αίτηση εισαγωγής και η απόφαση για την εισαγωγή πρέπει να αφορά το σύνολο των Μεριδίων Δ.Α.Κ. που προβλέπονται ότι εκδίδονται από την Εκδότρια Δ.Α.Κ. κατά μέγιστο όριο στο ενημερωτικό δελτίο.

γ) Η αίτηση εισαγωγής Μεριδίων Δ.Α.Κ. πρέπει να αναφέρει αν παρόμοια αίτηση έχει ήδη υποβληθεί ή υποβάλλεται ταυτόχρονα ή πρόκειται να υποβληθεί στο άμεσο μέλλον για την εισαγωγή του Δ.Α.Κ. σε άλλο τόπο διαπραγμάτευσης κατά την έννοια του ν. 4514/2018 ή της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ.

δ) Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά την εισαγωγή Δ.Α.Κ. που παρακολουθεί δείκτη ή που επενδύει σε δείκτη ή χρησιμοποιεί δείκτη αναφοράς Δ.Α.Κ. και εφόσον ως προς τον ίδιο δείκτη υφίστανται άλλα Δ.Α.Κ., μερίδια των οποίων είναι εισηγμένα ήδη σε άλλο τόπο διαπραγμάτευσης κατά την έννοια του ν. 4514/2018 ή της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ το Χ.Α., κατά την εξέταση της σχετικής αίτησης, συνεκτιμά τον αριθμό των ως άνω Δ.Α.Κ. Τα κριτήρια για την εφαρμογή αυτής της διάταξης δύνανται να εξειδικεύονται με απόφαση του Χ.Α.

ε) Κατά την ημερομηνία έγκρισης της εισαγωγής του ΔΑΚ προς διαπραγμάτευση, θα πρέπει τα προς εισαγωγή Μερίδια Δ.Α.Κ. να μπορούν να τηρούνται στο Σ.Α.Τ. σε λογιστική μορφή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας ΕΛ.Κ.Α.Τ.

2. Με απόφαση του Χ.Α. καθορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να υποβληθούν στο Χ.Α. στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων και των δικαιολογητικών εισαγωγής και έναρξης διαπραγμάτευσης.

3.1.18 Διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής λοιπών Αξιογράφων, με ή χωρίς δημόσια προσφορά

Γ ια τη διαδικασία πρωτογενούς εισαγωγής τίτλων παραστατικών Κινητών Αξιών και των λοιπών Αξιογράφων, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της § 3.1.15.»

27. Η παρ. 1 της § 3.2.1 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη της § 3.3 για τον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων και τα προϊόντα δανεισμού τίτλων, με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων ορίζονται:

α) Η διαδικασία εισαγωγής προς διαπραγμάτευση Παραγώγων.

β) Οι γενικοί κανόνες ως προς τα χαρακτηριστικά εισαγωγής των Παραγώγων και ειδικότερα οι βασικές κατηγορίες των συμβάσεων Παραγώγων ως και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.»

28. Η § 3.3.2.2 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«3.3.2.2 Σύμβαση δανειοδοσίας ή δανειοληψίας της Μεθόδου 4 και Διμερής δανειοδοσία ή δανειοληψία της Μεθόδου 8-3-1 και 8-3-2

1. Είτε με τη Διμερή δανειοδοσία ή δανειοληψία που καταρτίζεται με τις Μεθόδους 8-3-1 και 8- 3-2 του παρόντος, είτε με την σύμβαση δανειοδοσίας ή δανειολήψίας της Μεθόδου 4, ο δανειοδότης μεταβιβάζει κατά κυριότητα τα υποκείμενα Αξιόγραφα μέσω της ΕΤ.ΕΚ. ως κεντρικού αντισυμβαλλομένου στον δανειολήπτη έναντι Ημερήσιου Τόκου Δανεισμού της παραγράφου 2 με τον όρο της επαναμεταβίβασης αυτών, ή ισοδυνάμων συνεπεία εταιρικών ή άλλων πράξεων που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά τους, κατά την άσκηση του δικαιώματος επιστροφής τους από τον δανειοδότη ή τον δανειολήπτη ή την ΕΤ.ΕΚ. σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων και τις σχετικές διαδικασίες εκκαθάρισης και διακανονισμού της ΕΤ.ΕΚ.

2. Με βάση την τιμή κατάρτισης είτε της Διμερούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας είτε της σύμβασης δανειοδοσίας ή δανειοληψίας της Μεθόδου 4, η ΕΤ.ΕΚ. υπολογίζει σε ημερήσια βάση τον Ημερήσιο Τόκο Δανεισμού ανά Αξιόγραφο που οφείλει ο δανειολήπτης και δικαιούται να εισπράξει ο δανειοδότης. Ως Ημερήσιος Τόκος Δανεισμού ορίζεται για τις ανάγκες του παρόντος ο τόκος τον οποίο οφείλει ο δανειολήπτης και δικαιούται να εισπράξει ο δανειοδότης μέσω της ΕΤ.ΕΚ., όπως υπολογίζεται από την ΕΤ.ΕΚ. σε ημερήσια βάση με βάση ιδίως τις αντίστοιχες θέσεις δανειοληψίας και δανειοδοσίας αυτών επί του σχετικού Αξιογράφου, την τιμή κατάρτισης της σχετικής συναλλαγής, την αξία του Αξιογράφου, ως και κάθε άλλη σχετική παράμετρο που τίθεται από την ΕΤ.ΕΚ

3. Η ΕΤ.ΕΚ. διενεργεί αναπροσαρμογές των θέσεων επί των συναλλαγών είτε Διμερούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας είτε συμβάσεων δανειοδοσίας ή δανειοληψίας της Μεθόδου 4 στις περιπτώσεις εταιρικών ή άλλων πράξεων που επηρεάζουν τα υποκείμενα Αξιόγραφα, για τις ανάγκες διατήρησης σταθερής της οικονομικής αξίας των σχετικών θέσεων, σύμφωνα με τις διαδικασίες της.

4. Ειδικότερα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις συναλλαγές είτε Διμερούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας είτε συμβάσεων δανειοδοσίας ή δανειοληψίας της Μεθόδου 4 έχουν ως εξής:

α) Με την κατάρτιση της σχετικής συναλλαγής, ο δανειοδότης υποχρεούται να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει τα υποκείμενα Αξιόγραφα στην ΕΤ.ΕΚ., ενώ ο δανειολήπτης δικαιούται να τα παραλάβει από την ΕΤ.ΕΚ. αντίστοιχα.

β) Σε ημερήσια ή άλλη περιοδική βάση που καθορίζεται από την ΕΤ.ΕΚ. ως και σε περίπτωση άσκησης από τον δανειοδότη ή τον δανειολήπτη ή την ΕΤ.ΕΚ. του δικαιώματος επιστροφής των υποκείμενων Αξιών, ο δανειολήπτης οφείλει να καταβάλλει τον Ημερήσιο Τόκο Δανεισμού στην ΕΤ.ΕΚ. και ο δανειοδότης δικαιούται να τον εισπράξει.

γ) Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι όροι των περιπτώσεων (δ) έως (στ) της υποπαραγράφου 6 της § 3.3.2.1.

5. Κάθε θέμα που αφορά στους όρους και τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών είτε Διμερούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας είτε συμβάσεων δανειοδοσίας ή δανειοληψίας της Μεθόδου 4 καθορίζεται από το Χ.Α. με απόφασή του. Κάθε θέμα που αφορά στον τρόπο και τις διαδικασίες εκκαθάρισης των συναλλαγών είτε Διμερούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας είτε συμβάσεων δανειοδοσίας ή δανειοληψίας της Μεθόδου 4, καθορίζεται από την ΕΤ.ΕΚ.».

29. Η Ενότητα 4 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«4 Υποχρεώσεις εκδοτών εισηγμένων Αξιογράφων

4.1 Υποχρεώσεις για εκδότες με εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές

4.1.1 Είδη υποχρεώσεων

Ο Εκδότης μετοχών υπέχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

1. Δημοσίευση των στοιχείων περιοδικής πληροφόρησης που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (ν. 3556/2007).

2. Δημοσίευση Οικονομικού Ημερολογίου.

3. Ενημέρωση για τη σύγκληση και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.

4. Ενημέρωση για καταβολή μερίσματος/προμερίσματος και λοιπών χρηματικών διανομών.

5. Ενημέρωση για εταιρικές πράξεις.

6. Δημοσίευση προνομιακών πληροφοριών σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, (MAR), του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1055 και του ν. 4443/2016.

7. Δημοσίευση πληροφοριών για αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν.

8. Ενημέρωση για την απόκτηση ή διάθεση σημαντικών συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο του Εκδότη με βάση τον ν. 3556/2007.

9. Γνωστοποίηση συναλλαγών προσώπων που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 (MAR).

10. Ενημέρωση αναλυτών.

11. Ενημέρωση για έμμεση εισαγωγή.

12. Ενημέρωση για εταιρικά γεγονότα που ασκούν σημαντική επίδραση στον Εκδότη χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (εξαγορές, απόσχιση κλάδου, μεταβολή δραστηριότητας).

13. Ενημέρωση στις περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, συγχώνευσης, αναδοχής κλάδου, εισφοράς περιουσίας.

14. Ενημέρωση για απόκτηση ή μεταβίβαση Ιδίων μετοχών.

15. Δημοσιοποίηση δελτίων τύπου για τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

16. Ενημέρωση για συναλλαγή μεταξύ του Εκδότη και των Συνδεδεμένων Μερών.

17. Ενημέρωση για θέση σε αναστολή ή σε καθεστώς ανάλογο με την Κατηγορία Επιτήρησης σε άλλη οργανωμένη αγορά η ΠΜΔ.

18. Ενημέρωση για τις ανάγκες τακτικού ελέγχου της ένταξης στην Κατηγορία Επιτήρησης.

19. Διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των μετόχων.

20. Διασφάλιση ότι όλες οι διευκολύνσεις και οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες ώστε να μπορούν οι μέτοχοι να ασκούν τα δικαιώματα τους, είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, καθώς και ότι διαφυλάσσεται η ακεραιότητα των στοιχείων. Η άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων μέσω πληρεξουσίου επιτρέπεται υπό την επιφύλαξη των οικείων διατάξεων του δικαίου της χώρας στην οποία έχει την καταστατική του έδρα ο Εκδότης.

21. Δημοσιοποίηση σε ετήσια βάση δήλωσης για συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και για συμμόρφωση ή απόκλιση από τον εφαρμοζόμενο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης με βάση την αρχή «συμμόρφωση ή εξήγηση». Η ανωτέρω δήλωση μπορεί να ενσωματώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση.

22. Δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και των Επιτροπών Ελέγχου και Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων του Εκδότη σχετικά με τη σύνθεση και τη θητεία των μελών τους, καθώς και για τον υπεύθυνο εσωτερικού ελέγχου.

4.1.2 Περιεχόμενο και Χρονισμοί Υποχρεώσεων Ενημέρωσης

1. Με απόφασή του το Χ.Α. εξειδικεύει τις ανωτέρω υποχρεώσεις ενημέρωσης, ιδίως ως προς το περιεχόμενο, τις σχετικές προθεσμίες και την περιοδικότητα της ενημέρωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη συμμόρφωση των Εκδοτών με αυτές.

2. Το Χ.Α. δύναται με απόφασή του να ζητά επιπρόσθετα στοιχεία από τους Εκδότες ιδίως για την τήρηση βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών ενοτήτων του Χ.Α.

4.1.3 Βασικοί όροι ενημέρωσης

1. Οι Εκδότες οφείλουν να μεριμνούν ώστε η δημοσιοποίηση από αυτούς των στοιχείων ενημέρωσης που αποστέλλουν στο Χ.Α. να μη γίνεται νωρίτερα από την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Χ.Α. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση από τους Εκδότες των παραπάνω στοιχείων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προθεσμίες που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία.

2. Ρυθμιζόμενες πληροφορίες κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 περ. (ιστ) του ν. 3556/2007, που το Χ.Α. συγκεντρώνει με βάση την παραπάνω ενημέρωση ως μηχανισμός κεντρικής αποθήκευσης σχετικών πληροφοριών, τηρούνται από τα συστήματά του για διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Για τις υπηρεσίες που το Χ.Α. παρέχει ως τέτοιος μηχανισμός το Χ.Α. μπορεί να επιβάλλει χρεώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική απόφασή του.

4.1.4 Γλώσσες ενημέρωσης

1. Οι ημεδαποί Εκδότες αποστέλλουν την προβλεπόμενη ενημέρωση στο Χ.Α. στην ελληνική γλώσσα. Το Χ.Α. δύναται με απόφαση του να επιβάλλει για συγκεκριμένες κατηγορίες ημεδαπών Εκδοτών την αποστολή της ανωτέρω ενημέρωσης και στην αγγλική γλώσσα.

2. Οι αλλοδαποί Εκδότες ή ημεδαποί Εκδότες με παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α. αποστέλλουν τη σχετική ενημέρωση τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα.

4.2 Υποχρεώσεις για εκδότες με εισηγμένες στο Χ.Α. ομολογίες

1. Για τις υποχρεώσεις ενημέρωσης επί ομολογιών ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις της § 4.1. Επιπλέον οι Εκδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν το Χ.Α. για:

α) Τυχόν τροποποιήσεις των όρων του ομολογιακού δανείου,

β) τον διορισμό ή την αντικατάσταση εκπροσώπου των ομολογιούχων,

γ) τη σύγκλιση και λήψη οποιασδήποτε απόφασης από τη συνέλευση των ομολογιούχων,

δ) την πληρωμή του τόκου, το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν από την λήξη της τοκοφόρου περιόδου. Η ανακοίνωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

i) Την ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων (record date) του τόκου,

ii) τον αριθμό των ομολογιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και τον αριθμό των ομολογιών που δικαιούνται τόκου (εφόσον διαφέρουν),

iii) τυχόν εξαιρέσεις τεμαχίων ομολογιών από την καταβολή τόκου (π.χ. ίδιες ομολογίες), με βάση την ισχύουσα νομοθεσία,

iv) το συνολικό ποσό των τόκων που οφείλονται, ν) το ποσό του τόκου ανά ομολογία και

vi) την ημερομηνία καταβολής του τόκου.

2. Στην περίπτωση που οι εισηγμένες ομολογίες είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, ο Εκδότης των ομολογιών υποχρεούται να αποστέλλει ανακοίνωση σχετικά με το νέο επιτόκιο της επόμενης τοκοφόρου περιόδου το αργότερο μία (1) εργάσιμη ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης τοκοφόρου περιόδου.

3. Οι υποχρεώσεις τακτικής ενημέρωσης βαρύνουν τον Εκδότη, ενώ οι υποχρεώσεις έκτακτης ενημέρωσης βαρύνουν είτε τον Εκδότη είτε τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων.

4. Ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων υποχρεούται να ανακοινώνει στο Χ.Α. δικαστικές ή εξώδικες πράξεις του, τις οποίες εκτελεί σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 5 του άρθρου 65 του ν. 4548/2018, καθώς και τις πληροφορίες που περιέρχονται σε αυτόν αναφορικά με τη φερεγγυότητα του Εκδότη ή την πορεία του ομολογιακού δανείου.

5. Σε περίπτωση άλλων Χρηματικών Διανομών εξ ομολογιών, ισχύουν αναλογικά οι παραπάνω παράγραφοι.

6. Με απόφασή του το Χ.Α. δύναται να εξειδικεύει περαιτέρω τις ανωτέρω υποχρεώσεις ενημέρωσης, ιδίως ως προς το περιεχόμενο, τις σχετικές προθεσμίες και την περιοδικότητα της ενημέρωσης, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη συμμόρφωση των Εκδοτών με αυτές καθώς και να ορίζει επιπλέον υποχρεώσεις ανάλογα με το είδος του ομολόγου κατά περίπτωση.

4.3 Υποχρεώσεις ενημέρωσης για Εκδότες με Τίτλους Παραστατικών Κινητών Αξιών ή Τίτλους Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών Εκδότη

1. Για τις υποχρεώσεις ενημέρωσης επί Τίτλων Παραστατικών Κινητών Αξιών ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις της § 4.1.

2. Η υποχρέωση αποστολής της παραπάνω ενημέρωσης βαρύνει από κοινού τον Εκδότη των παραστατικών τίτλων και τον Εκδότη των παριστάμενων τίτλων. Κάθε σχετικό έγγραφο προσυπογράφεται και από τα δύο αυτά πρόσωπα, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στην παρ. 19 του άρθρου 59 του ν. 2396/1996.

3. Για τις υποχρεώσεις ενημέρωσης επί Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Μετοχών) που εκδίδονται από Εκδότη ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις της § 4.1.

4. Με απόφασή του το Χ.Α. δύναται να εξειδικεύει περαιτέρω τις ανωτέρω υποχρεώσεις ενημέρωσης, ιδίως ως προς το περιεχόμενο, τις σχετικές προθεσμίες και την περιοδικότητα της ενημέρωσης, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη συμμόρφωση των Εκδοτών με αυτές καθώς και να ορίζει επιπλέον υποχρεώσεις ανάλογα με το είδος του τίτλου κατά περίπτωση.

4.4 Υποχρεώσεις ενημέρωσης για Εκδότριες Δ.Α.Κ.

Η Εκδότρια Δ.Α.Κ., τηρουμένων των διατάξεων της απόφασης 10/773/20.12.2016 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπέχει τις παρακάτω υποχρεώσεις τακτικής ενημέρωσης προς το Χ.Α.:

1. Μετά το κλείσιμο κάθε συνεδρίασης, η Εκδότρια Δ.Α.Κ. αποστέλλει στο Χ.Α. και δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της, το αργότερο δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της επόμενης ημέρας:

α) Την καθαρή τιμή του Μεριδίου Δ.Α.Κ (NAV/unit) και τη συνολική αξία του ενεργητικού (Net Asset Value),

β) τη σύνθεση του ενεργητικού του Δ.Α.Κ. εκτός αν πρόκειται για ενεργά διαχειριζόμενο Δ.Α.Κ. σύμφωνα με την παρ. 2,

γ) το Αρχείο Δημιουργίας/Εξαγοράς Δ.Α.Κ.,

δ) τον αριθμό των συνολικά διαπραγματευόμενων Μεριδίων Δ.Α.Κ.,

ε) τον αριθμό των Μεριδίων Δ.Α.Κ που δημιουργούνται και εξαγοράζονται.,

στ) τα μετρητά του ενεργητικού του Δ.Α.Κ.,

ζ) τον αριθμό και τα ISIN των χρηματοπιστωτικών μέσων που απαρτίζουν το ενεργητικό του Δ.Α.Κ ή που συνθέτουν το δείκτη που παρακολουθεί το Δ.Α.Κ. ή στον οποίο επενδύει Δ.Α.Κ. ή που αποτελεί δείκτη αναφοράς Δ.Α.Κ.,

η) το σύνολο των κεφαλαίων που έχει η Εκδότρια Δ.Α.Κ υπό διαχείριση,

θ) τις τιμές και τη σύνθεση του σχετικού χρηματοοικονομικού δείκτη εφόσον πρόκειται για Δ.Α.Κ. που παρακολουθούν δείκτη ή χρησιμοποιούν δείκτη αναφοράς Δ.Α.Κ.

2. Ειδικά αν πρόκειται για ενεργά διαχειριζόμενο Δ.Α.Κ. η Εκδότρια Δ.Α.Κ. αποστέλλει στο Χ.Α. και δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα το αργότερο τη σύνθεση του ενεργητικού του, όπως διαμορφώνεται κατά την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση δευτερογενούς εισαγωγής Δ.Α.Κ. στο Χ.Α. και ορίζεται άλλος χρόνος από τους κανόνες της αγοράς πρωτογενούς εισαγωγής.

3. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των Μεριδίων Δ.Α.Κ., η Εκδότρια Δ.Α.Κ. οφείλει με δική της ευθύνη, να υπολογίζει και να διαχέει η ίδια ή μέσω τρίτου παρόχου, σε συνεχή χρόνο καθημερινά όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται από τα Χ.Α., προς διεθνείς αναμεταδότες πληροφορίας και τουλάχιστον σε έναν με παγκόσμια εμβέλεια, την ενδεικτική καθαρή αξία ενεργητικού (indicative net asset value, iNAV) για κάθε Δ.Α.Κ., σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της iNAV που περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο του Δ.Α.Κ. Η ενδεικτική καθαρή αξία ενεργητικού πρέπει να διαχέεται πάντα σε πραγματικό χρόνο εάν τουλάχιστον ένα υποκείμενο χρηματοπιστωτικό μέσο διαπραγματεύεται κατά το ωράριο λειτουργίας του Χ.Α. Ο υπολογισμός και η διάχυση της iNAV μπορεί να διενεργείται με ευθύνη της Εκδότριας Δ.Α.Κ. και από το Χ.Α. σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που το Χ.Α. ορίζει με απόφασή του. Με την ίδια απόφαση το Χ.Α. καθορίζει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτείται να του παρέχει η Εκδότρια Δ.Α.Κ. για τον ως άνω υπολογισμό, ως και το χρόνο παροχής τους από αυτή. Η ενδεικτική καθαρή αξία ενεργητικού θα εκφράζεται στο νόμισμα διαπραγμάτευσης των Μεριδίων του Δ.Α.Κ. στο Χ.Α. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ θα υποχρεούται, μετά από αίτημα του Χ.Α, να δημοσιοποιεί στο Χ.Α τη μέθοδο και τις παραμέτρους υπολογισμού της iNAV και το Χ.Α δικαιούται να τη δημοσιεύσει στο ευρύ κοινό.

4. Καθ’ όλη τη διάρκεια διαπραγμάτευσης των Μεριδίων Δ.Α.Κ, η Εκδότρια Δ.Α.Κ. οφείλει να τηρεί το όριο της μέγιστης απόκλισης της τιμής του Μεριδίου Δ.Α.Κ. που διαμορφώνεται στην Αγορά Αξιών του Χ.Α. σε σχέση με την ενδεικτική καθαρή αξία ενεργητικού του Δ.Α.Κ., όπως αυτό έχει οριστεί στο ενημερωτικό δελτίο του Δ.Α.Κ. καθώς και να παρακολουθεί την τήρηση του.

5. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού και μη θιγομένων των όρων περί αναστολής της διαπραγμάτευσης του μεριδίου Δ.Α.Κ. του ν. 4514/2018 και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και τις ρυθμίσεις του παρόντος, η Εκδότρια Δ.Α.Κ. ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χ.Α. και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την επαναφορά της τιμής του μεριδίου ΔΑΚ σε επίπεδα εντός του επιτρεπόμενου ορίου. Η Εκδότρια ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑ για τα μέτρα που λήφθηκαν παρέχοντας κάθε αναγκαίο στοιχείο ή πληροφορία ως προς την ως άνω επαναφορά της τιμής. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ οφείλει να αναφέρει και να αιτιολογεί στην ετήσια και την εξαμηνιαία έκθεση του Δ.Α.Κ τις περιπτώσεις υπέρβασης του μέγιστου ποσοστού της ανωτέρω απόκλισης.

6. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ, εφόσον πρόκειται για Δ.Α.Κ. που παρακολουθούν δείκτη, οφείλει να γνωστοποιεί στο Χ.Α. κάθε στοιχείο ή πληροφορία που υποχρεούται να δημοσιοποιεί σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις, όπως ιδίως σε σχέση με τις αποδόσεις του Δ.Α.Κ. ή τυχόν αποκλίσεις των υποκείμενων στοιχείων του ενεργητικού του.

7. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. αποστέλλει στο Χ.Α. την εξαμηνιαία έκθεση του Δ.Α.Κ. που καταρτίζει με βάση τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις το αργότερο κατά την ημέρα που αυτή δημοσιοποιείται στο ευρύ κοινό.

8. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. αποστέλλει στο Χ.Α. την ετήσια έκθεση του Δ.Α.Κ. για κάθε διαχειριστική χρήση και τη συνοπτική κατάσταση ενεργητικού του Δ.Α.Κ. το αργότερο κατά την ημέρα που αυτή δημοσιοποιείται στο ευρύ κοινό σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις.

9. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. οφείλει να ενημερώνει το Χ.Α. άμεσα για κάθε έκτακτο ή άλλο γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία του Δ.Α.Κ., της Εκδότριας Δ.Α.Κ., του χρηματιστηριακού δείκτη που αναπαράγει ή των υποκείμενων στοιχείων που συνθέτουν το ενεργητικό του Δ.Α.Κ.10) Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. οφείλει να ενημερώνει το Χ.Α. άμεσα για εταιρικές πράξεις επί Μεριδίων Δ.Α.Κ. με τη διαδικασία και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

10. Η Εκδότρια Δ.Α.Κ. πρέπει να δημοσιεύει προνομιακές πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση προς συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014 και τις εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται σε εφαρμογή του.

11. Το Χ.Α. μπορεί να ζητά συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες που κρίνει αναγκαίες, όπως ενδεικτικά για τη σύνθεση του Δ.Α.Κ. για συναλλαγές επί των Μεριδίων Δ.Α.Κ., για κάθε θέμα που μπορεί να επηρεάσει την αποτίμηση των Μεριδίων ή την προστασία των μεριδιούχων ή τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης του Δ.Α.Κ. Τη σχετική πληροφόρηση μπορεί να κοινοποιεί στις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές αρχές.

12. Το Χ.Α. δύναται με απόφασή του να εξειδικεύει τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των προηγούμενων υποπαραγράφων, καθώς και να ορίζει επιπλέον υποχρεώσεις ανάλογα με το είδος Δ.Α.Κ κατά περίπτωση.

4.5 Ενημέρωση για Σ.Χ.Π.

Ο Εκδότης Σ.Χ.Π. δημοσιοποιεί τις ρυθμιζόμενες πληροφορίες σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στον ν. 3556/2007. Με απόφαση του Χ.Α. ορίζονται οι ειδικότερες υποχρεώσεις ενημέρωσης των Εκδοτών Σ.Χ.Π., ανάλογα με το είδος του Σ.Χ.Π.

4.6 Αλλοδαπές εταιρίες και εταιρίες με δευτερογενή εισαγωγή στο Χ.Α.

Στις περιπτώσεις αλλοδαπών Εκδοτών ή Εκδοτών που είναι παράλληλα εισηγμένοι προς διαπραγμάτευση σε άλλο τόπο διαπραγμάτευσης, το Χ.Α. μπορεί με απόφασή του, να προσαρμόζει το είδος, τον τύπο και τη διαδικασία ενημέρωσης σύμφωνα με την παρούσα Ενότητα, με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο που διέπει τον αλλοδαπό Εκδότη ή τη λειτουργία του τόπου πρωτογενούς διαπραγμάτευσης σε περίπτωση παράλληλης εισαγωγής προς διαπραγμάτευσης, εφόσον παρέχεται ουσιωδώς ισοδύναμη πληροφόρηση στους επενδυτές με αυτή που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

4.7 Απαντήσεις σε ερωτήματα του Χ.Α.

1. Ο Εκδότης οφείλει να παρέχει στο Χ.Α. κάθε πληροφορία που το Χ.Α. του ζητεί ως διαχειριστής οργανωμένης αγοράς και στο πλαίσιο του ρόλου του ως μηχανισμού διάχυσης πληροφόρησης, προς το σκοπό της εύρυθμης λειτουργίας των Αγορών του Χ.Α. εντός της προθεσμίας που εκάστοτε ορίζει το Χ.Α.

2. Εφόσον το Χ.Α. θα εντοπίζει δημοσιεύματα σχετικά με επιχειρηματικές, οικονομικές ή νομικές εξελίξεις τα οποία αφορούν συγκεκριμένους εκδότες και περιλαμβάνουν πληροφορίες, των οποίων η δημοσιοποίηση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την τιμή των Αξιογράφων τους και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ή σχολιασθεί από τον εκδότη σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το Χ.Α. αποστέλλει στον εκδότη σχετικό ερώτημα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο εκδότης οφείλει να απαντήσει μέσω του Συστήματος Επικοινωνίας εντός της προθεσμίας που εκάστοτε ορίζει το Χ.Α. από την ημερομηνία κατά την οποία περιέρχεται σε αυτόν το σχετικό αίτημα ώστε η απάντησή του να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α.

3. Η ανωτέρω διαδικασία θα ακολουθείται από το Χ.Α. και στις περιπτώσεις όπου τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε δηλώσεις που αποδίδονται σε ανώτερα στελέχη ή μέλη της διοίκησης του Εκδότη, ή βασικούς μετόχους σχετικές με επιχειρηματικές, οικονομικές ή νομικές εξελίξεις στον Εκδότη, καθώς και σε περίπτωση επέλευσης σημαντικής μεταβολής ή εξέλιξης που θα αφορά δημοσιοποιηθείσες ήδη προνομιακές πληροφορίες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων.

4. Σε περίπτωση αποστολής στο Χ.Α. ανακοίνωσης σχετικά με τα ανωτέρω, από την οποία δεν παρατίθενται με πληρότητα και σαφήνεια οι εν λόγω πληροφορίες ή επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, το Χ.Α. θα ζητά την επαναδιατύπωση της ανακοίνωσης, θέτοντας όπου αυτό είναι απαραίτητο και συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Εκδότη.

5. Σε περίπτωση που ο Εκδότης δεν ανταποκριθεί σε επιστολή του Χ.Α. που αποστέλλεται σύμφωνα με την διαδικασία της παρούσας § 4.7 ή το Χ.Α. κρίνει ότι η σχετική απάντηση του Εκδότη δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη, το Χ.Α. δύναται να αναστέλλει τα Αξιόγραφα του Εκδότη.

6. Γ ια τις περιπτώσεις που το Χ.Α., από τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει όσον αφορά τα σχετικά δημοσιεύματα και την επίσημη θέση του Εκδότη, υποπτευθεί ευλόγως ότι ενδέχεται να υπάρχει κατάχρηση της αγοράς, θα ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

7. Το Χ.Α. μπορεί να επιστρέφει για διόρθωση ενημέρωση του Εκδότη που λαμβάνει σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εφαρμοζόμενης της § 4.8.1 (7).

4.8 Τρόποι Επικοινωνίας και Διαχείρισης της Πληροφορίας

4.8.1 Αποστολή της ενημέρωσης – Συστήματα Επικοινωνίας

1. Η ενημέρωση βάσει των διατάξεων της παρούσας Ενότητας διενεργείται από τα υπόχρεα προς τούτο πρόσωπα προς το Χ.Α αποκλειστικά μέσω του Συστήματος Επικοινωνίας, οι όροι πρόσβασης, χρήσης και η διαδικασία λειτουργίας των οποίων ορίζονται από το Χ.Α. με απόφασή του.

2. Ο Εκδότης δηλώνει εγγράφως στο Χ.Α. τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το περιεχόμενο και την αποστολή στο Χ.Α. ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό και τις Αποφάσεις του Χ.Α. Σε περίπτωση απουσίας του, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί η ύπαρξη αντικαταστάτη και να έχει αποσταλεί σχετική ενημέρωση προς το Χ.Α.

3. Το Χ.Α. δεν αναγνωρίζει άλλα μέσα υποβολής των στοιχείων ενημέρωσης εκτός αυτών που ορίζονται σε σχετική απόφαση του Χ.Α. και αποστολής αυτών, μέσω του Συστήματος Επικοινωνίας, για τα οποία έχει προβλεφθεί τεχνικά η σχετική δυνατότητα. Ενημέρωση με άλλα μέσα δεν αντιτάσσεται στο Χ.Α.

4. Τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρούσα Ενότητα υποβάλλονται με τον τρόπο που ορίζεται σε σχετική απόφαση του Χ.Α.

5. Με την ηλεκτρονική υποβολή από τον Εκδότη των στοιχείων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, το Σύστημα Επικοινωνίας εκδίδει και αποστέλλει αυτόματα στον αποστολέα των στοιχείων πρωτόκολλο παραλαβής τους.

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού προηγηθεί επαρκής αιτιολόγηση, τα υπόχρεα προς ενημέρωση πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν προσωρινώς με συμβατικά μέσα στοιχεία που υποχρεούνται να αποστέλλουν στο Χ.Α. βάσει της παρούσας Ενότητας. Στην περίπτωση αυτή, η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται μέσω του Συστήματος Επικοινωνίας από το ΧΑ για λογαριασμό του Εκδότη.

7. Το Χ.Α. μπορεί να ζητά από τον Εκδότη την διόρθωση ενημέρωσης η οποία δεν κρίνεται ικανοποιητική ως προς το περιεχόμενο, τη μορφή ή τη διάταξη του κειμένου. Για οποιαδήποτε καθυστέρηση της απαιτούμενης διόρθωσης ευθύνεται αποκλειστικά ο Εκδότης.

4.8.2 Δημοσιοποίηση ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του Χ.Α.

1. Η ενημέρωση που αποστέλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα Ενότητα δημοσιεύεται άμεσα στην ιστοσελίδα του Χ.Α. και είναι, ως τρέχουσα πληροφόρηση, προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς χρέωση. Με τη δημοσίευση αυτή δεν αίρονται τυχόν υποχρεώσεις του Χ.Α. ή των Εκδοτών για δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2. Το Χ.Α. μπορεί να μη δημοσιεύει ληφθείσα ενημέρωση, εφόσον κρίνει ότι αυτή:

α) Δεν εμπίπτει στις διατάξεις της παρούσας ή

β) αντίκειται σε διατάξεις της νομοθεσίας ή

γ) είναι αντίθετη προς τους ποιοτικούς κανόνες λειτουργίας του Χ.Α. ή τις αρχές των συναλλακτικών ηθών και της καλής πίστης ή

δ) δεν είναι προσήκουσα κατά τους όρους της παρούσας Ενότητας.

3. Στις παραπάνω περιπτώσεις το Χ.Α. μπορεί να αναπέμψει την ανακοίνωση προς διόρθωση στον Εκδότη. Ο Εκδότης υποχρεούται να απαντήσει άμεσα σε τυχόν αίτημα ορθής επανάληψης του Χ.Α.

4. Το Χ.Α., με γνώμονα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της ομαλής διαπραγμάτευσης του τίτλου, μπορεί:

α) Να επιλέγει τον ακριβή χρόνο διοχέτευσης της πληροφόρησης στην αγορά, όπως άμεσα ή μετά τη λήξη της συνεδρίασης, και

β) να λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της ορθής και ομοιόμορφης διάχυσης της πληροφορίας, όπως ενδεικτικά την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου τίτλου.

5. Το Χ.Α. μπορεί να καθορίζει τη μορφή, τον τρόπο οργάνωσης και παρουσίασης των στοιχείων που καταχωρούνται και διατηρούνται στην ιστοσελίδα του, καθώς και θέματα ιστορικότητας των στοιχείων αυτών.

6. Το Χ.Α. είναι αποκλειστικός δικαιούχος, κύριος, νομέας και κάτοχος των απολύτων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, διαρκούς χρήσεως και διαρκούς εκμεταλλεύσεως της βάσης δεδομένων των πληροφοριών της ιστοσελίδας του.

4.8.3 Λειτουργία του Συστήματος Επικοινωνίας και της ιστοσελίδας

1. Το Χ.Α. ενεργώντας ως διαχειριστής του Συστήματος Επικοινωνίας και της ιστοσελίδας του, δεν υπέχει ευθύνη συμβατική ή εξωσυμβατική, παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια.

2. Το Χ.Α. λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την κατάλληλη συντήρηση και καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ιστοσελίδας, και επιδεικνύει κάθε επιβαλλόμενη επιμέλεια για την αποκατάσταση βλαβών ή δυσλειτουργιών το συντομότερο δυνατό. 3 Το Χ.Α θα είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την συντήρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Συστήματος Επικοινωνίας και της ιστοσελίδας του.»

30. Η Ενότητα 5 του Κανονισμού τροποποιείται και αντικαθίσταται στο σύνολό της ως εξής:

«5 Εταιρικές πράξεις

5.1 Γενικές ρυθμίσεις

1. Στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων συνεπεία των οποίων προκύπτουν νέα Αξιόγραφα προς εισαγωγή, οι εκδότες οφείλουν να υποβάλουν στο Χ.Α. αίτηση για την εισαγωγή των νέων Αξιογράφων. Στις περιπτώσεις λοιπών εταιρικών μεταβολών οι Εκδότες, αποστέλλουν στο Χ.Α. μόνο σχετική ενημέρωση για την επικαιροποίηση των στοιχείων των Εκδοτών στα συστήματά του. Η διαδικασία, τα έντυπα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση της εισαγωγής ή της ενημέρωσης του Χ.Α. ορίζονται με απόφαση του Χ.Α. Το Χ.Α. ελέγχει τα σχετικά δικαιολογητικά μόνο ως προς την πληρότητά τους.

2. Το Χ.Α. μπορεί να εξαρτήσει την εισαγωγή των νέων Αξιογράφων από οποιονδήποτε ειδικό όρο που κατά την κρίση του επιβάλλεται για το συμφέρον των επενδυτών ή την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον οποίο έχει ανακοινώσει στον εκδότη.

3. Στην περίπτωση ταυτόχρονης ή επακόλουθης διενέργειας περισσότερων εταιρικών πράξεων επί Αξιογράφων, το Χ.Α. δύναται να προσαρμόζει τη διαδικασία, τα χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που προβλέπονται στην παρούσα Ενότητα και στην οικεία απόφαση του ΧΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε εταιρικής πράξης, τις εταιρικές αποφάσεις του Εκδότη και την κείμενη νομοθεσία.

4. Στην περίπτωση εταιρικής πράξης που δεν προ-βλέπεται ρητώς στην παρούσα Ενότητα, εφαρμόζονται αναλογικά η διαδικασία και οι χρονικοί περιορισμοί που είναι συμβατοί με το είδος της εταιρικής πράξης όπως αυτοί ορίζονται στον Κανονισμό, σε απόφαση και στην κείμενη νομοθεσία.

5. Στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων που προβλέπεται προσαρμογή της τιμής της μετοχής βάσει σχετικής απόφασης του Χ.Α., η προσαρμογή αυτή γίνεται την πρώτη (1η) ημέρα διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην εκάστοτε εταιρική πράξη (ημερομηνία αποκοπής). Στις λοιπές περιπτώσεις εταιρικών πράξεων όπου δεν υφίσταται στάδιο αποκοπής του δικαιώματος, η προσαρμογή της τιμής της μετοχής πραγματοποιείται (όπου απαιτείται) κατά την ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών.

6. Στις περιπτώσεις που υφίσταται αποκοπή δικαιώματος, η ανακοίνωση θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α. τουλάχιστον δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία αποκοπής εκτός εάν άλλως περιγράφεται στα παρακάτω άρθρα.

7. Για την υλοποίηση των εταιρικών πράξεων και χρηματικών διανομών θα πρέπει να προηγείται ανακοίνωση του Εκδότη που θα έχει συμφωνηθεί με το Χ.Α. εκ των προτέρων ως προς τους χρόνους και τον τρόπο υλοποίησής τους. Το X.A. δύναται να ζητά αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα που κρίνει απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ο Εκδότης οφείλει να τροποποιεί άμεσα τη σχετική ανακοίνωση που τυχόν έχει δημοσιευθεί στην αγορά.

8. Για Εκδότες που οι μετοχές τους συνιστούν υποκείμενη αξία παραγώγου, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Αγορά Παραγώγων, ή συμμετέχουν σε δείκτη που συνιστά υποκείμενη αξία τέτοιου παραγώγου, η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ή άλλου ειδικού τύπου μερίσματος ή χρηματικής διανομής θα πρέπει να είναι πάντα μεταγενέστερη από την ημερομηνία λήξης της πλησιέστερης σειράς ρευστότητας του παραγώγου επί της μετοχής του Εκδότη ή του δείκτη που συμμετέχει αντίστοιχα. Επιπλέον, ειδικά εφόσον πρόκειται για χορήγηση ειδικού τύπου μερισμάτων ή διανομών διαφορετικών από το μέρισμα (special dividends and retributions), ο Εκδότης θα υποχρεούται να γνωστοποιεί στο Χ.Α. την επικείμενη διανομή τουλάχιστον δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την ανακοίνωση στην αγορά, ώστε να συμφωνείται ο χειρισμός της εν λόγω εταιρικής πράξης.

9. Στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων που απαιτείται η έκδοση ενημερωτικού δελτίου ή άλλου εντύπου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία λόγω μεταβολής του μετοχικού κεφαλαίου του Εκδότη (π.χ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, συγχώνευση), για την υλοποίησή τους θα πρέπει να έχει προηγηθεί η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή γνωστοποίησή του όπου απαιτείται, και η δημοσίευσή του στην ιστοσελίδα του Χ.Α.

10. Για την έγκριση εισαγωγής νέων μετοχών δεν θα πρέπει να εκκρεμεί (i) εισαγωγή μετοχών από προηγούμενες εταιρικές πράξεις, (ii) οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στο μετοχικό κεφάλαιο του Εκδότη.

11. Οι πληρωμές χρηματικών διανομών από Εκδότη γίνονται μέσω πιστωτικού ιδρύματος που ορίζεται κατ’ επιλογή του Εκδότη ως πληρώτρια τράπεζα ή μέσω της ΕΛ.Κ.Α.Τ. Ο εκδότης οφείλει να διασφαλίζει ότι η κατάθεση των επιμέρους ποσών μερισμάτων από την πληρώτρια τράπεζα στους Συμμετέχοντες του Σ.Α.Τ. που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους δικαιούχους θα ολοκληρώνεται εντός της ημέρας πληρωμής. Η διαδικασία διανομής μερίσματος/χρηματικών διανομών διενεργείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε απόφαση του Χ.Α. Επί χρηματικών διανομών που δεν περιγράφονται ρητώς στον παρόντα Κανονισμό, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις περί μερίσματος, προμερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου, κατά περίπτωση.

5.2 Ημέρα αποκοπής και Ημερομηνία Καταγραφής

1. Ο εκδότης οφείλει να ανακοινώνει στο Χ.Α. την ημερομηνία αποκοπής και την ημερομηνία Καταγραφής της εταιρικής πράξης. Ως ημέρα αποκοπής νοείται η πρώτη εργάσιμη ημέρα που τα Αξιόγραφα, στα οποία αφορά η εταιρική πράξη, τυγχάνουν διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα. Η ημέρα αποκοπής προσδιορίζεται υποχρεωτικά ως η πρώτη (1η) εργάσιμη ημέρα που προηγείται της Ημερομηνίας Καταγραφής. Δικαιούχοι της εταιρικής πράξης είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. ως δικαιούχοι των σχετικών Αξιογράφων κατά την Ημερομηνία Καταγραφής.

2. Ο εκδότης οφείλει επίσης να ανακοινώνει την ημερομηνία απόδοσης των δικαιωμάτων που προκύπτουν ανάλογα με την εταιρική πράξη.

3. Εάν για τη λήψη εκ μέρους του εκδότη απόφασης για εταιρική πράξη λαμβάνουν χώρα περισσότερες από μία (1) Γενικές Συνελεύσεις, η Ημερομηνία Καταγραφής πρέπει υποχρεωτικά να είναι μεταγενέστερη της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης.

5.3 Διαδικασίες εισαγωγής και έναρξης διαπραγμάτευσης μετά από εταιρικές πράξεις

5.3.1 Εισαγωγή συμπληρωματικής σειράς μετοχών λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών

Για την εισαγωγή συμπληρωματικής σειράς μετοχών λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία κατά τα περιλαμβανόμενα σε αυτή στάδια. 5.3.1.1 Πρώτο Στάδιο

1. Στην περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης, υπέρ των παλαιών μετόχων εν όλω ή εν μέρει, εγκρίνεται η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης, εφόσον έχουν υποβληθεί από τον εκδότη στο Χ.Α. τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση.

2. Στην περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη, με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, ακολουθείται το τρίτο στάδιο και εγκρίνεται η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση της συμπληρωματικής σειράς μετοχών, εφόσον έχουν υποβληθεί από τον εκδότη στο Χ.Α. τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση, χωρίς να έχει εφαρμογή το δεύτερο στάδιο.

5.3.1.2 Δεύτερο Στάδιο

Εφόσον υπάρχουν δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων εν όλω ή εν μέρει, ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:

1. Γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος και η ταυτόχρονη προσαρμογή της τιμής της μετοχής σύμφωνα με την 5.1 παρ. 5, εφόσον έχει δημοσιευθεί το εγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο ή άλλο έντυπο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Χ.Α. σχετική ανακοίνωση του εκδότη σύμφωνα με την 5.1 παρ. 6.

3. Εάν η αύξηση γίνεται εν όλω ή εν μέρει υπέρ των παλαιών μετόχων, η τιμή έκδοσης δεν μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, εκτός εάν παρέχεται σχετική δυνατότητα από το αρμόδιο όργανο που αποφάσισε την αύξηση με ρητή απόφασή του.

4. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αρχίζει ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους και πραγματοποιείται την δεύτερη (2η) ή την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα από την Ημερομηνία Καταγραφής.

5. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων λήγει τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της περιόδου άσκησης. Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται μόνο η κατάρτιση συναλλαγών Μεθόδου 62 με την προϋπόθεση ότι η εκκαθάρισή τους γίνεται το αργότερο την προηγούμενη εργάσιμη της ημέρας λήξης της περιόδου άσκησης.

6. Παράταση της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων επιτρέπεται εφόσον ο εκδότης έχει υποβάλει στο Χ.Α. σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου του και έχει ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της περιόδου άσκησης.

7. Ο εκδότης οφείλει να αποστείλει στο Χ.Α. εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη λήξη της περιόδου άσκησης, ανακοίνωση προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Χ.Α. σχετικά με το ποσοστό κάλυψης της αύξησης από την άσκηση των δικαιωμάτων και την ύπαρξη και τον τρόπο διάθεσης τυχόν αδιάθετων μετοχών.

8. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διάθεσης μέχρι το χρόνο αυτό, ο εκδότης οφείλει με νεότερη ανακοίνωση, που δημοσιεύεται με τον παραπάνω τρόπο, να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τη διάθεσή τους.

5.3.1.3 Τρίτο Στάδιο

1. Εγκρίνεται από το Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, η οποία παρέχεται εφόσον έχουν υποβληθεί από τον Εκδότη τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

2. Τα δικαιολογητικά για την έγκριση εισαγωγής των νέων μετοχών πρέπει να υποβάλλονται από τον Εκδότη στο Χ.Α. εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της τελικής κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση μερικής κάλυψης, η παραπάνω προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία απόφασης του αρμοδίου οργάνου του εκδότη περί της προσαρμογής του σχετικού άρθρου του καταστατικού για το μετοχικό κεφάλαιο.

3. Ο εκδότης οφείλει να εισαγάγει τις νέες μετοχές προς διαπραγμάτευση εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την έγκριση εισαγωγής από το Χ.Α.

4. Γ ια την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών απαιτείται ο εκδότης να έχει αποστείλει σχετική ανακοίνωση με την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Χ.Α. το αργότερο την προηγούμενη εργάσιμη της ημερομηνίας αυτής.

5.3.2 Εισαγωγή ομολογιών

Οι διατάξεις της § 5.3.1 εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση δικαιωμάτων και ομολογιών από έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ή και άλλων κατηγοριών ομολογιακού δανείου διαπραγματεύσιμου στο Χ.Α.

5.3.3 Εισαγωγή δωρεάν μετοχών λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ή μη διανεμηθέντων κερδών

Για την εισαγωγή νέων δωρεάν μετοχών λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ή μη διανεμηθέντων κερδών ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία κατά τα περιλαμβανόμενα σε αυτή στάδια.

5.3.3.1 Πρώτο Στάδιο

Εγκρίνεται από το Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του Εκδότη, εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά, που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

5.3.3.2 Δεύτερο Στάδιο

1. Γίνεται αποκοπή του δικαιώματος και ταυτόχρονη προσαρμογή της τιμής της μετοχής σύμφωνα με την 5.1 παρ. 5, εφόσον έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α. σχετική ανακοίνωση του Εκδότη σύμφωνα με την 5.1 παρ. 6.

2. Ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως Ημερομηνία Καταγραφής την τρίτη (3η) ή τέταρτη (4η) εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία έγκρισης της εισαγωγής του Χ.Α..

5.3.3.3 Τρίτο Στάδιο

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών πραγματοποιείται κατ’ επιλογή του Εκδότη τη δεύτερη (2η) ή την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα από την Ημερομηνία Καταγραφής.

5.3.4 Εισαγωγή δωρεάν μετοχών λόγω μεταβολής της ονομαστικής αξίας της μετοχής με διάσπαση ή συνένωση μετοχών (split/reverse split)

Γ ια την εισαγωγή νέων δωρεάν μετοχών λόγω μεταβολής της ονομαστικής αξίας της μετοχής με διάσπαση (split) ή συνένωση (reverse split) μετοχών ακολουθείται παρακάτω διαδικασία κατά τα περιλαμβανόμενα σε αυτή στάδια.

5.3.4.1 Πρώτο Στάδιο

Εγκρίνεται από το Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά, που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α. 5.3.4.2 Δεύτερο Στάδιο

1. Εάν πρόκειται για περίπτωση διάσπασης μετοχής (split), γίνεται αποκοπή του δικαιώματος και ταυτόχρονη προσαρμογή της τιμής της μετοχής

2. Εάν πρόκειται για περίπτωση συνένωσης μετοχών (reverse split), εκτός από την αποκοπή γίνεται και προσωρινή παύση της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

3. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται να έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α., το αργότερο την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα που προηγείται της ημερομηνίας αποκοπής, σχετική ανακοίνωση του Εκδότη.

4. Ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως Ημερομηνία Καταγραφής την τέταρτη (4η) ή την πέμπτη (5η) εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία έγκρισης της εισαγωγής. Στην περίπτωση reverse split η προσωρινή παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών πραγματοποιείται την τρίτη (3η) ή την τέταρτη (4η) εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία έγκρισης εισαγωγής.

5.3.4.3 Τρίτο Στάδιο

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών διενεργείται κατ’ επιλογή του Εκδότη τη δεύτερη (2η) ή την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα από την Ημερομηνία Καταγραφής.

5.3.5 Μεταβολή της ονομαστικής αξίας της μετοχής χωρίς έκδοση νέων μετοχών – Επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ή σε είδος

Για την μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών του εκδότη, χωρίς έκδοση νέων μετοχών, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής λόγω επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Ο Εκδότης οφείλει να διενεργήσει τη διαδικασία και να υποβάλει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

2. Ο εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών με την νέα ονομαστική αξία μεταξύ της δεύτερης (2ης) και της τέταρτης (4ης) εργάσιμης ημέρας από την ημερομηνία ενημέρωσης του Χ.Α. και, σε περίπτωση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους, ως Ημερομηνία Καταγραφής μεταξύ της τρίτης (3ης) και πέμπτης (5ης) εργάσιμης ημέρας από την ημερομηνία ενημέρωσης του Χ.Α. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου ο εκδότης έχει προβεί σε σχετική δεσμευτική ανακοίνωση για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, μέσω του Οικονομικού Ημερολογίου.

3. Ο Εκδότης οφείλει να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Χ.Α τη σχετική ανακοίνωση δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης, με τη νέα ονομαστική αξία της μετοχής.

4. Για την επιστροφή κεφαλαίου ακολουθείται η διαδικασία για την πληρωμή του μερίσματος, όπως αυτή προσδιορίζεται σύμφωνα με την 5.1. παρ. 11 και με απόφαση του Χ.Α.

5.3.6 Εισαγωγή μετοχών λόγω: i) μετατροπής ομολογιών, ii) άσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) και iii) προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος (dividend reinvestment plan)

Για την εισαγωγή νέων μετοχών λόγω μετατροπής ομολογιών και γενικότερα χρεογράφων ή άσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) ή προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος (dividend reinvestment plan) ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία κατά τα περιλαμβανόμενα σε αυτή στάδια.

5.3.6.1 Πρώτο Στάδιο

Εγκρίνεται από το Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών εφόσον έχουν υποβληθεί από τον Εκδότη στο Χ.Α. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

5.3.6.2 Δεύτερο Στάδιο

1. Ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών το αργότερο την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα έγκρισης της εισαγωγής και να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Χ.Α. σχετική ανακοίνωση το αργότερο την προηγούμενη εργάσιμη της ημέρας έναρξης διαπραγμάτευσης.

2. Ειδικά στην περίπτωση προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος και μετατροπής ομολογιών γίνεται προσαρμογή της τιμής της μετοχής κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τα οριζόμενα σε απόφαση του Χ.Α.

5.3.7 Εισαγωγή μετοχών λόγω μετατροπής εισηγμένων μετοχών άλλης κατηγορίας

Για την εισαγωγή μετοχών λόγω μετατροπής μίας κατηγορίας μετοχών σε άλλη ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Το ΧΑ εγκρίνει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών εφόσον υποβληθούν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

2. Για την έναρξη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προκύπτουν από την μετατροπή απαιτείται να έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α., το αργότερο δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετατρεπόμενων μετοχών, σχετική ανακοίνωση του Εκδότη. Εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να παύσει η διαπραγμάτευση πέραν των μετατρεπόμενων μετοχών και της κατηγορίας των μετοχών στην οποία ανήκουν οι νέες μετοχές.

3. Ο Εκδότης οφείλει να έχει ορίσει ως ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης την τρίτη (3η) ή την τέταρτη (4η) εργάσιμη από την ημέρα έγκρισης της εισαγωγής.

4. Ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών την τρίτη (3η) ή την τέταρτη (4η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα της παύσης της διαπραγμάτευσης.

5.3.8 Εισαγωγή νέων μετοχών λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνεπεία συγχώνευσης με απορρόφηση, αναδοχής κλάδου ή εισφοράς περιουσίας

Για την εισαγωγή μετοχών λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνεπεία συγχώνευσης με απορρόφηση, αναδοχής κλάδου ή εισφοράς περιουσίας ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία κατά τα περιλαμβανόμενα σε αυτή στάδια.

5.3.8.1 Πρώτο Στάδιο

Εγκρίνεται από το Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του εκδότη εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α..

5.3.8.2 Δεύτερο Στάδιο

1. Εφόσον οι μετοχές του απορροφώμενου Εκδότη είναι εισηγμένες, παύουν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. από την επομένη της καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ της εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας αρχής για τη συγχώνευση. Εφόσον λόγω της παύσης διαπραγμάτευσης των μετοχών του απορροφώμενου Εκδότη, δεν εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των μετόχων, μπορεί να παύσει προσωρινά και η διαπραγμάτευση και των μετοχών του απορροφώντος εισηγμένου στο Χ.Α. Εκδότη μέχρι την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης του συνόλου των νέων μετοχών

2. Δημοσιεύεται το Έντυπο που απαιτείται για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την συγχώνευση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τουλάχιστον τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την έγκριση από το Χ.Α. της εισαγωγής των νέων μετοχών,

3. Δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Χ.Α. το αργότερο την προηγούμενη εργάσιμη της ημέρας έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, ή της ημέρας αποκοπής δικαιώματος/παύσης διαπραγμάτευσης (εφόσον υφίσταται) σχετική ανακοίνωση του Εκδότη.

4. Σε περίπτωση συγχώνευσης μεταξύ εισηγμένων Εκδοτών, γίνεται προσαρμογή της τιμής της μετοχής του απορροφώντος Εκδότη κατά την ημέρα αποκοπής του δικαιώματος/παύσης διαπραγμάτευσης.

5. Ο απορροφών Εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών:

α) Το αργότερο την πέμπτη (5η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα έγκρισης της εισαγωγής διαπραγμάτευσης, εφόσον ο εκδότης που απορροφάται δεν έχει τις μετοχές του εισηγμένες στην ρυθμιζόμενη αγορά του Χ.Α.

β) Την τρίτη (3η) ή τέταρτη (4η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα αποκοπής του δικαιώματος/παύσης διαπραγμάτευσης, εφόσον οι Εκδότες που συγχωνεύονται έχουν αμφότεροι τις μετοχές τους εισηγμένες στο Χ.Α.

5.3.9 Αλλαγή επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου

1. Για την αλλαγή της επωνυμίας ή την προσθήκη ή αλλαγή του διακριτικού τίτλου του Εκδότη, περιλαμβανομένης και της Εκδότριας Δ.Α.Κ., στα έντυπα και συστήματα του Χ.Α. απαιτείται να έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα προς τούτο δικαιολογητικά που προβλέπονται σε απόφαση του Χ.Α.

2. Ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία μεταβολής το αργότερο την δεύτερη (2η) εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία ενημέρωσης του Χ.Α. για την αλλαγή. Ο εκδότης οφείλει να δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση το αργότερο την προηγούμενη εργάσιμη από την ημερομηνία μεταβολής.

5.3.10 Ακύρωση μετοχών και συνακόλουθη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου ή ακύρωση ομολογιών

1. Για την ακύρωση μετοχών και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου ή την ακύρωση ομολογιών απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας από τον εκδότη και η υποβολή των δικαιολογητικών που ορίζονται σε απόφαση του Χ.Α.

2. Ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία ακύρωσης των μετοχών ή των ομολογιών ή της προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης εφόσον η ακύρωση συντελείται με αναλογία αντικατάστασης, την τρίτη (3η) ή την τέταρτη (4η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα ενημέρωσης του Χ.Α. περί της επικείμενης ακύρωσης.

3. Σε περίπτωση ακύρωσης μετοχών με αναλογία αντικατάστασης, ο Εκδότης οφείλει να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών την τρίτη (3η) ή την τέταρτη (4η) εργάσιμη ημέρα από την ημέρα προσωρινής παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών.

5.3.11 Διαδικασία εισαγωγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ή τραπεζικών ομολόγων

Απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας και η υποβολή δικαιολογητικών που ορίζεται σε απόφαση του Χ.Α.

5.3.12 Εταιρικές πράξεις για Μερίδια Δ.Α.Κ.

1. Μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των Μεριδίων Δ.Α.Κ., για την εισαγωγή στο Χ.Α. κάθε νέου Μεριδίου Δ.Α.Κ. που δημιουργείται από την Εκδότρια Δ.Α.Κ. μετά τη διαδικασία της πρώτης εισαγωγής απαιτείται:

α) Ο αριθμός των νέων Μεριδίων Δ.Α.Κ. να μην υπερβαίνει το μέγιστο όριο Μεριδίων Δ.Α.Κ. που προβλέπεται στο ενημερωτικό δελτίο και

β) να έχουν πιστωθεί στους Λογαριασμούς στο Σ.Α.Τ. τα νέα Μερίδια Δ.Α.Κ., το αργότερο δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ημέρας έναρξης της διαπραγμάτευσης των νέων Μεριδίων Δ.Α.Κ. με βάση τη σχετική ενημέρωση που παρέχει η ΕΛ.Κ.Α.Τ. προς το Χ.Α.

2. Για την εισαγωγή νέων Μεριδίων Δ.Α.Κ. μετά τη διαδικασία της πρώτης εισαγωγής, δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση απόφασης για την εισαγωγή. Για την ακύρωση Μεριδίου Δ.Α.Κ. λόγω εξαγοράς από την Εκδότρια Δ.Α.Κ. και την άμεση διαγραφή του από το Χ.Α., απαιτείται σχετική γνωστοποίηση από την Εκδότρια Δ.Α.Κ. το αργότερο δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ημέρας παύσης της διαπραγμάτευσης του σχετικού Μεριδίου Δ.Α.Κ. λόγω ακύρωσης.

3. Για τη διαγραφή Μεριδίων Δ.Α.Κ. λόγω λύσης του Δ.Α.Κ. ή για την εισαγωγή Μεριδίων λόγω συγχώνευσης ή διάσπασης του Δ.Α.Κ. απαιτείται να έχουν υποβληθεί από την Εκδότρια Δ.Α.Κ. στο Χ.Α. τα προβλεπόμενα προς τούτο δικαιολογητικά. Σε περίπτωση διαγραφής Δ.Α.Κ. το σχετικό χρονοδιάγραμμα συμφωνείται από κοινού με το Χ.Α. Για την εισαγωγή Μεριδίων Δ.Α.Κ. συνεπεία συγχώνευσης ή διάσπασης απαιτείται έγκριση του Χ.Α.

4. Το Χ.Α. μπορεί να ορίζει, με απόφασή του, τη διαδικασία διενέργειας κάθε είδους εταιρικής πράξης επί Μεριδίων Δ.Α.Κ., τα δικαιολογητικά εισαγωγής ή διαγραφής των Μεριδίων Δ.Α.Κ. ως συνέπεια της εταιρικής πράξης ως και κάθε άλλο τεχνικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.

5.3.13 Εισαγωγή Κινητών Αξιών αλλοδαπών εκδοτών ή εκδοτών με Κινητές Αξίες παράλληλα εισηγμένες και σε άλλες αγορές ή Εκδοτριών Δ.Α.Κ.

1. Σε περίπτωση που εκδότης με έδρα εκτός Ελλάδος ή εκδότης με Κινητές Αξίες παράλληλα εισηγμένες και σε άλλες, εκτός Ελλάδος, ρυθμιζόμενες αγορές της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ κρατών μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών προβαίνει σε εισαγωγή νέων Κινητών Αξιών ή σε διενέργεια εταιρικών πράξεων, οι οποίες δεν ρυθμίζονται ειδικά στον παρόντα Κανονισμό, ή σε επαναδιαπραγμάτευση μετά από αναστολή, οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, κριτήρια, δικαιολογητικά, χρονικά όρια το εν γένει καθεστώς εισαγωγής και διαπραγμάτευσης και οι σχετικές διαδικασίες δύνανται να τροποποιούνται κατά περίπτωση, προκειμένου να προσαρμοστούν στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του Εκδότη ή τους κανόνες λειτουργίας της πρωτογενούς ή κύριας αγοράς στην οποία οι Κινητές Αξίες είναι εισηγμένες, κατά περίπτωση.

2. Αντίστοιχες διατάξεις προς τις αναφερόμενες ανωτέρω εφαρμόζονται και στην περίπτωση Εκδότριας Δ.Α.Κ. με έδρα εκτός Ελλάδος ή με Μερίδια Δ.Α.Κ. παράλληλα εισηγμένα και σε άλλες, εκτός Ελλάδος, ρυθμιζόμενες αγορές της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ.

5. 3.14 Εταιρικές πράξεις επί Σ.Χ.Π.

Στις περιπτώσεις Σ.Χ.Π., οι προϋποθέσεις εισαγωγής νέων Σ.Χ.Π. και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την πραγματοποίηση εταιρικών πράξεων σε συνδεόμενες με αυτές Κινητές Αξίες, μπορεί να ορίζονται με απόφαση του Χ.Α.

5.4 Παράβαση υποχρεώσεων

1. Η υποβολή στο Χ.Α. των δικαιολογητικών για την πραγματοποίηση των εταιρικών πράξεων, που αναφέρονται στις διατάξεις του παρόντος Μέρους, σε χρόνο πέραν των προθεσμιών που ορίζονται στις διατάξεις αυτές συνιστά παράβαση των υποχρεώσεων του Εκδότη ανάλογα με την περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, το Χ.Α. μπορεί να λάβει τα μέτρα που προβλέπονται στην Ενότητα 6.

2. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος Μέρους, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης παρέκκλισης του εκδότη από τους χρονικούς περιορισμούς υλοποίησης εταιρικών πράξεων, καταπίπτει ποινική ρήτρα ύψους 500 έως 150.000 Ευρώ, όπως ειδικότερα προβλέπεται στην § 6.3.1.

3. Οι συνομολογούμενες ποινικές ρήτρες ρητώς συμφωνείται ότι συνιστούν κύρωση που επιβάλλεται και ενόψει της ιδιαιτέρας σημασίας που διαδραματίζει η προσήκουσα και ακριβόχρονη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Αξιών και, κατά συνέπεια, για τη διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των Μελών του Χ.Α., των εκδοτών, του επενδυτικού κοινού, καθώς και των μετόχων του Χ.Α. Α.Ε.»

31. Μετά την § 7.10 του Κανονισμού προστίθεται νέα § 7.11 ως εξής:

«7.11 9η Τροποποίηση

1. Με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, η ισχύς της 9ης Τροποποίησης του Κανονισμού, όπως υιοθετήθηκε κατά την από 15.04.2024 συνεδρίαση της ΔΕΧΑ, αρχίζει από τη λήψη της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία εγκρίνεται η σχετική τροποποίηση.

2. Για τους Εκδότες, οι οποίοι είναι ήδη εισηγμένοι στην Αγορά Αξιών κατά την ημέρα έναρξης ισχύος της 9ης Τροποποίησης, οι διατάξεις της περ. β της παρ. 2 της § 2.6.9.1 (Αναστολή Αξιογράφων), περ. δ της παρ. 3 της § 2.6.12 (Διαγραφή Χρηματοπιστωτικού Μέσου) και της §

3.1.4.4 (Διαρκής Επάρκεια Διασποράς) τίθεται σε εφαρμογή από 1.7.2025. Το Χ.Α., σε ημερομηνία που θα οριστεί με ανακοίνωσή του, θα διενεργήσει έλεγχο με βάση τη μέση κεφαλαιοποίηση και τη μέση διασπορά του πρώτου εξαμήνου του 2025 προκειμένου να προσδιορίσει για πρώτη φορά το ποσοστό κατανομής στο ευρύ κοινό που κάθε Εκδότης (α) έχει και (β) οφείλει να πληροί εφεξής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 3.1.4.4.

3. Για τους Εκδότες, οι οποίοι είναι ήδη εισηγμένοι στην Αγορά Αξιών και βρίσκονται στην Κατηγορία Επιτήρησης κατά την ημέρα έναρξης ισχύος της 9ης Τροποποίησης, οι διατάξεις της περ. α της παρ. 2 της § 2.6.9.1 (Αναστολή Αξιογράφων) και της παρ. 9 της § 3.1.6.1 (Γενικές Αρχές -Κατηγορία Επιτήρησης) εφαρμόζονται από 1.1.2025.

Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος του χρονικού διαστήματος της περ. α της παρ. 2 της § 2.6.9.1 και της παρ. 9 της § 3.1.6.1 θα λάβει χώρα για πρώτη φόρα κατά τον τακτικό έλεγχο της παρ. 1 της § 3.1.6.2. Για τον υπολογισμό του εν λόγω χρονικού διαστήματος θα προσμετρηθεί και το χρονικό διάστημα που οι μετοχές του Εκδοτών ήταν ήδη στην Κατηγορία Επιτήρησης πριν την θέση σε ισχύ της εν λόγω διάταξης.

4. Ο νέες διατάξεις των παρ. 2, 3, 4 και 5 της § 3.1.6.2 (Τακτικός έλεγχος) θα ισχύσουν από 1.1.2025 και μέχρι τότε ισχύουν οι διατάξεις των περ. α έως γ της παρ. 1 και της παρ. 2 της § 3.1.2.4, όπως είχαν πριν την 9η Τροποποίηση.

5. Οι τροποποιήσεις των Ορισμών «Μηχανισμός Δανεισμού Τίτλων», «Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής», «Συγκεντρωτικές Εντολές», «Συμβάσεις δανεισμού τίτλων», «Σύστημα» και των §§ 1.1.2, 1.2.8, 2.1.1, 2.2.1, 2.2.4.1,2.2.6.1, 2.3.1, 2.3.2.3, 2.3.5, 2.3.8.1, 2.3.9.1,2.3.9.2, 2.3.9.3, 2.3.11, 2.3.12.2, 2.3.12.3, οι οποίες αφορούν τον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων, θα ισχύσουν επτά (7) ημερολογιακές ημέρες από τη λήψη της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία εγκρίνεται η 9η Τροποποίηση.

6. Η διάταξη της παρ. 1 (α) της § 4.1.2, όπως είχε πριν την 9η Τροποποίηση, παραμένει σε ισχύ μέχρι τη θέση σε ισχύ σχετικής απόφασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα ρυθμίζει το σχετικό ζήτημα αναφορικά με τις πληροφορίες για τη διάθεση των κεφαλαίων, και το αργότερο έως 31.12.2024.»

Άρθρο 2

Οι παραπάνω τροποποιήσεις, όπως αυτές εγκρίνονται με την παρούσα απόφαση, πρέπει να ενσωματωθούν σε ενιαίο κείμενο στον «Κανονισμό Χρηματιστηρίου Αθηνών» και να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη λήψη της.

Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Πρόεδρος
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ

Πηγή