«Το νερό μπήκε στο αυλάκι» για τα έργα της Θεσσαλονίκης, τόνισε στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ανοίγοντας το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης. Στις δράσεις της ΠΚΜ αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφορικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν, ενώ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, στις μειώσεις των δημοτικών τελών, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

Έξι πρακτικές που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και δύο, οι οποίες αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες σε αυτή την προοπτική, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον χαιρετισμό του το πρωί στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

«Η ανάπτυξη – και μάλιστα με ρυθμούς που θα καλύπτουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία και από την κρίση – είναι το στοίχημα για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη χώρα», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα για άλλη συνταγή, άλλη πολιτική. Αυτή η δεκαετία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης και θα είναι της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Ζερβας διατύπωσε έξι «ναι» για την ανάπτυξη της πόλης. Το πρώτο, αφορά την ανάπτυξη των υποδομών και τη βιωσιμότητά της (μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικοί άξονες, νέα περιφερειακή flyover, σιδηροδρομικά δίκτυα, αστικές συγκοινωνίες κ.α.), με λιγότερες, όπως είπε, εξαγγελίες και ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. «Έχω την εντύπωση πως δεν είναι οι πόροι το βασικότερο πρόβλημα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι γραφειοκρατικές και διοικητικές αβελτηρίες. Με τις παλιές συνταγές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε» είπε ο δήμαρχος.

«Η Ελλάδα διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού υποδειγματικά: με ωριμότητα, συμμαχίες και αυτοπεποίθηση», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «μεγάλη ελπίδα» την έναρξη των εμβολιασμών, ενώ αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και στις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης.

Στην ψήφιση του νέου νόμου για τις συμβάσεις των δημόσιων έργων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών, κ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η η κυβέρνηση έχει ένα πλάνο έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το έργο του μετρό θα ολοκληρωθεί το 2023, με όλους τους σταθμούς σε λειτουργία. Οι διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου Flyover, πάνω από τον περιφερειακό, προχωρούν σε χρόνο ρεκόρ, ενώ είπε ότι ενισχύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Στο πρόβλημα που δημιουργεί στις ελληνικές επιχειρήσεις η διοχέτευση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης, μέσω του  τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Παπάς. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τον τουρισμό, επισήμανε από τη πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη. Στην αναγκαιότητα ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού, εστίασε η τομεάρχης τουρισμού  του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης.

Πηγή