Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Σε 6 πηγές ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων, προκειμένου να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα των 39 δισ. ευρώ και να λειτουργήσουν ως ασπίδα εν μέσω ενός εξαιρετικά ευμετάβλητου περιβάλλοντος, προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Κεντρικός στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ και ειδικά η πτωτική πορεία που καταγράφει το 2021 και το 2022, μετά την έκρηξη του 2020, που ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ. Παρά τις αντιξοότητες, η εκτίμηση για κατακόρυφη αύξηση φέτος του ονομαστικού ΑΕΠ στα επίπεδα των 200 δισ. ευρώ, λόγω πληθωρισμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ να υποχωρήσει κάτω και από το 180%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει αποκλιμάκωση άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μία διετία.

Το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν κοντά στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ομολόγων αλλά και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε δημοσιονομικό επίπεδο, θεωρείται ως ενθαρρυντικό στοιχείο.

Η άντληση κεφαλαίων

Οι εκδόσεις ελληνικού χρέους είναι φέτος σαφώς λιγότερες σε σχέση με πέρυσι καθώς η κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μπλόκαρε τον προγραμματισμό για εμπροσθοβαρή εκτέλεση του φετινού προγράμματος δανεισμού.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται τελικώς η χώρα να μην αντλήσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει προγραμματίσει, αλλά λιγότερα.

Η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων και για το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί με τις εξής παρεμβάσεις:
1. Το γεγονός ότι το β’ εξάμηνο τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων (φόρο εισοδήματος, αυξημένο ΦΠΑ) για πολλούς από τους μήνες του β’ εξαμήνου, δεν θα παράγεται πρωτογενές έλλειμμα.
2. Με την αναστροφή της απόφασης για μείωση των οφειλών σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη, οι εκδόσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της χρονιάς και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Μέσω των εντόκων γραμματίων εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της χρονιάς.
3. Με την άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τις δύο τελευταίες δόσεις με τα ANFAs και τα SMPs.
4. Με την εκταμίευση επιπλέον 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURΕ, πόροι που θα προέλθουν από τα αδιάθετα του προγράμματος.
5. Με την έκδοση του πρώτου πράσινου ελληνικού ομολόγου. Παρά την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων, το σχέδιο για το πρώτο πράσινο ομόλογο δεν έχει «παγώσει» ακόμη. Ούτως ή άλλως, ο προγραμματισμός προέβλεπε την έκδοση μέσα στο β’ εξάμηνο. Βεβαίως, η συγκεκριμένη παρέμβαση θα προχωρήσει μόνο αν κριθεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθεί πράσινο ομόλογο και δεν θα πρέπει να υπάρξουν εμπόδια.
6. Με τη συνέχιση του προγράμματος εκδόσεων ελληνικών ομολόγων. Παρά την αύξηση των αποδόσεων, η Ελλάδα δεν θα απέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αγορές. Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι να προσαρμοστεί το εκδοτικό πρόγραμμα στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Πηγή