Κοινωνικές και εργασιακές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε περιόδους κρίσεων συχνά αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που προβλέπεται να συμβεί και με την πανδημία, σύμφωνα με την Adecco, που εστιάζει σε πέντε τάσεις που ευνοούν την αγορά εργασίας, όπως η υβριδική εργασία, οι σχέσεις εμπιστοσύνης, η στροφή στη βιωσιμότητα και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Adecco, η πανδημία επιτάχυνε αλλαγές που είχαν ήδη αρχίσει. Στο πλαίσιο αυτό η υβριδική εργασία (δηλ. ένα μίγμα εργασίας στο γραφείο και απομακρυσμένης εργασίας) ήρθε για να μείνει, πράγμα που απαιτεί από μόνο του μια αλλαγή νοοτροπίας για τους εργοδότες, μια και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων αντί των ωρών θα γίνει ο νέος κανόνας.

Επίσης, οι σχέσεις εμπιστοσύνης θα επικρατήσουν των σχέσεων εξουσίας, καθώς οι εταιρείες αναγκάζονται να λαμβάνουν ακόμα περισσότερο υπόψη τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών για να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλές χώρες χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία να συμπεριλάβουν περιβαλλοντικές πολιτικές στις στρατηγικές ανάκαμψης.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση της Adecco, η ανθεκτικότητα έρχεται στο επίκεντρο. Σχολιάζοντας το μέλλον τις εργασίας, ο Κ. Μυλωνάς, Cluster Head Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, του ομίλου Adecco, σημειώνει ότι το σίγουρο είναι πως το μέλλον της εργασίας ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό.

Πηγή