Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco κατέγραψε σχεδόν τετραπλάσια αύξηση των καθαρών κερδών της για το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανέφερε σήμερα η εταιρία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου.

Η θεαματική αύξηση των κερδών σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αλλά και στην ανάκαμψη της ζήτησης.

Η Aramco ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, τις εκστρατείες εμβολιασμού, την υλοποίηση μέτρων επανεκκίνησης των οικονομικών, αλλά και της επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε σημαντικές αγορές.

Τα αποτελέσματα της Aramco συμβαδίζουν με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα καθαρά της έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν στα 4,69 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με την απώλεια των 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 26 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.

Η Royal Dutch Shell κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της διετίας, με αναπροσαρμοσμένα κέρδη 5,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με κέρδη των 638 εκατομμυρίων, πριν από ένα χρόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχυμένες από τις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, που συγκροτούν τον ΟΠΕΚ+, έκλεισαν στα 70,70 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 35%, από την αρχή του χρόνου.

«Τα αποτελέσματά μας στο δεύτερο τρίμηνο αντανακλούν την ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και οδεύουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, έχοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αλλά και ευελιξία, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη ενισχύει τη δυναμική της» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ (25,46 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε την 30η Ιουνίου από 24,62 δισεκατομμύρια ρίαλ, πριν από ένα χρόνο.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το μέσο επίπεδο κερδών στις εκτιμήσεις πέντε αναλυτών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή