Ποιοί μπαίνουν στο στόχαστρο των 200.000 προβλεπόμενων ελέγχων – «Ρίχνει» 700 εκατ. ευρώ η ΑΑΔΕ και δεν αφήνει ούτε μία αίτηση επιστροφής φόρου σε καθυστέρηση μέχρι το φθινόπωρο
Να αγγίξει το απόλυτο και να μηδενίσει τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων επιχειρεί η ΑΑΔΕ. «Πατάει γκάζι» για να μην υπάρχει ούτε μια αίτηση επιστροφής που να παραμένει απλήρωτη για πάνω από 90 μέρες.
Στο αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εχθές, αλλάζει η πρόβλεψη που είχε τεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 και πλέον ορίζεται ότι θα γίνει «εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών για όλα τα φορολογικά αντικείμενα (όχι μόνον ΦΠΑ πχ) και τακτοποίηση των εκκρεμών σχετικών τίτλων πληρωμής, σε ποσοστό 100% και ως προς το πλήθος και ως προς το ποσό, ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές (αιτήματα ή/και σχετικοί τίτλοι πληρωμής) άνω των 90 ημερών».
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Η ΑΑΔΕ χρωστούσε έως τέλος Μαρτίου πάνω από 675 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία (και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες). Στις οφειλές αυτές προστίθενται όμως καθημερινά και νέες αιτήσεις ή εντολές πληρωμής, καθώς μέχρι εχθές έχουν εκδοθεί και άλλα 78.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αναμονής για επιστροφή φόρου ξεπερνούσε έωςτο 2017 σε κάποιες εφορίες ακόμα και τα 3 ή 4 χρόνια (ειδικά στις ΔΟΥ των επιχειρήσεων υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν έως και έξι χρόνια)!
Ανάσα ρευστότητας
Όλα αυτά δείχνουν ότι μέσα σε 4-5 μόλις μήνες μέχρι 31 Αυγούστου 2018, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να «σβήσει» οφειλές άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να δημιουργεί νέες. Πλέον πρέπει μέσα σε 90 μέρες το πολύ, κάθε αίτηση επιστροφής φόρου να αποπληρώνεται από την εφορία!
Ανάλογη υποχρέωση όμως, με βάση το Μνημόνιο, έχει και ολόκληρο το δημόσιο (φορείς και υπουργεία) που έως τέλος Μαρτίου είχαν και άλλα 2,734 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις και το νέο δάνειο που έχει λάβει η κυβέρνηση αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να φτάσουν όλα τα λεφτά στους ιδιώτες, χωρίς να δημιουργούνται ξανά πια νέα ληξιπρόθεσμα χρέη σε βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Στο στόχαστρο οι συμβολαιογράφοι
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει περισσότερους από 100.000 ελέγχους της εφορίας και άλλους τόσους από τα Τελωνεία, αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων και περισσότερες από 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους για άμεση συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, προβλέπονται κριτήρια για να τεθούν σε εφαρμογή 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους ή/και υποθηκοφύλακες, μέχρι 31/12/2018, για το αν τηρούν την νομοθεσία και ελέγχουν αν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ πριν από κάθε μεταβίβαση που περνάει από τα γραφεία τους.
Με το επιχειρησιακό σχέδιο Πιτσιλή, προβλέποται κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς άνω του 59% των οφειλετών που είναι «με το ένα πόδι» υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ αναζητείται και τρόπος για άνοιγμα τραπεζικών θυρίων.
Επιπλέον προβλέπονται:
– έλεγχοι σε φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
– πάνω από 1.000 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου
– απενεργοποίηση Α.Φ.Μ. για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη με πλαστά στοιχεία ταυτότητας
– τουλάχιστον 230 ελέγχοι κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
– έλεγχοι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες
– έλεγχοι σε επιχειρήσεις για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές
– διασύνδεση του Taxis με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα
– διασύνδεση με το σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας
– Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο από τα τέλη του 2020.