Έρχεται φοροκαταιγίδα 24 δισ. για να βγουν το πλεόνασμα και ο μποναμάς

ypourgeio-oikonomikon_main01

Τι περιμένει τους πολίτες μετά την ανάπαυλα των διακοπών και ως τον Ιανουάριο για να πιαστούν οι στόχοι της κυβέρνησης – Καθυστερούν τον ΕΝΦΙΑ για να μη χαλάσουν τις «φιέστες»

Σε δρόμο γεμάτο από φορολογικές παγίδες θα μπουν οι πολίτες μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Αυγούστου καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει όχι μόνο τα χρήματα για να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και να “κλειδώσει” το υπερ-πλεόνασμα που θα της επιτρέψει να μοιράσει το επικοινωνιακό “κοινωνικό μέρισμα” για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η λογική είναι “σου παίρνω 10 για να σου δώσω πίσω 1”, με τη μορφή μποναμά, και το λογαριασμό θα τον πληρώνουν και φέτος οι φορολογούμενοι. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα δεν υπερβαίνουν τον στόχο (είναι αυξημένα μόλις κατά 1,3%) και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση, για να καταγράψει υπερπλεόνασμα 1 δις ευρώ πάνω από το στόχο στο επτάμηνο, έκοψε 691 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους (πέραν του στόχου του Προϋπολογισμού) και 757 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπονομεύοντας την ανάπτυξη.

Από εδώ και εμπρός περιμένει από τους συνεπείς φορολογούμενους να συμπληρώσουν τα 24 περίπου δισεκατομμύρια που λείπουν για το πλεόνασμα και τον επικοινωνιακό μποναμά.

Τα χρήματα αυτά θα αναγκαστούν να τα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους κατά το β΄εξάμηνο του 2018.

Εκτός από τον Αύγουστο, ο οποίος προσφέρεται πράγματι για “φιέστες” καθώς φέρνει τις μικρότερες φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στην χρονιά (μόλις 4 δισ. ευρώ) κάθε άλλος μήνας μετά “το τέλος των Μνημονίων” και τις εξαγγελίες για ελαφρύνσεις, θα αποδεικνύεται ιδιαίτερα «καυτός» αφού θα φέρνει όχι μόνον ένα, αλλά δύο ή τρία έως και 5 νέα «κτυπήματα» στους φορολογούμενους.

Έως τέλος της χρονιάς προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει εφέτος από άμεσους και έμμεσους φόρους τουλάχιστον 51,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης και πληρωμές δόσεων, κατασχέσεις αλλά και συμψηφισμοί υποχρεώσεων με επιστροφές φόρων που δικαιούνται -αλλά δεν θα λάβουν στην τσέπη τους ποτέ- εκατομμύρια δικαιούχοι. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα χάσουν όλοι 24 δισ. ευρώ.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Τον Αύγουστο οι απαιτήσεις χαλαρώνουν. Και ενώ πέρυσι τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, φέτος κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, που πέφτουν στα 4,155 δισ. ευρώ.

Το βάρος πέφτει όμως έτσι στους επόμενους αμέσως μήνες:

– τον Σεπτέμβριο θέλει να εισπράξει 5,852 δισ. ευρώ

– τον μήνα Οκτώβριο θέλει 4,741 δισ. ευρώ

– τον μήνα Νοέμβριο θα ζητήσει 4,864 δισ. ευρώ

– τον Δεκέμβριο υπολογίζει να εισπράξει περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Άλλα 400-500 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν σαν ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο, που θα μετρήσουν σαν έσοδα Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας τον λογαριασμό ακόμα περισσότερο.

Το «ημερολόγιο» των φόρων

Ο… γολγοθάς των φορολογουμένων μετά το καλοκαίρι ξεκινά από τον Σεπτέμβριο με την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης των φόρων που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Επιπλέον ως το τέλος Αυγούστου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσουν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Ακολουθούν άλλες 4 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

Υπάρχουν ακόμα οι φόροι για την ακίνητη περιουσία του 2018, αλλά και τα τέλη για τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι το 2019.

‘Ετσι, τον Σεπτέμβριο και –ειδικά- τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένους έως και 4 φόρους συνολικά:

– τον φόρο εισοδήματος, με τον οποίο συνεισπράττονται και άλλοι 4 φόροι (προκαταβολή φόρου 2018, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο διαβίωσης).

– τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

– τα τέλη κυκλοφορίας

– τις δόσεις για παλαιά χρέη στο δημόσιο.

Και όλα τα παραπάνω, ενώ κάθε μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα των φορολογουμένων προς το δημόσιο, ενώ «τρέχουν» και οι εισφορές ΕΦΚΑ, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα χρέη στις τράπεζες.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Τα ραβασάκια από την εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως είναι τυχόν μηνιαίες δόσεις που προέρχονται από την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, εξωδικαστικό συμβιβασμό κά.

Αγωνία για τον ΕΝΦΙΑ

Σειρά θα πάρουν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Λόγω της φιέστας όμως για την «καθαρή έξοδο» στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδια έτσι ώστε τα ραβασάκια του φόρου να σταλούν μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και στην περίπτωση αυτή όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός των 8 δισ. άμεσων φόρων για τα νοικοκυριά και μόνον, έχει ως εξής:

1. Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος: Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη ήταν μέχρι τις 31 Ιουλίου και ακολουθούν η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

2. Εισφορά αλληλεγγύης: Στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος ενσωματώνεται και μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι. Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται να πληρώσουν περίπου 1 δισ. ευρώ.

3. Τέλος επιτηδεύματος: Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επαγγελματίες, μαζί με τις δόσεις φόρου εισοδήματος, φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Άλλα 250 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν επίσης και για τέλος επιτηδεύματος νομικών προσώπων.

4. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: όσοι έκαναν έναρξη δραστηριότητος το 2017 -ακόμα αγρότες που άλλαξαν καθεστώς- καλούνται να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο, προκαταβολικά και για τα εισοδήματα του 2018 που δεν τα έχουν ακόμα εισπράξει.

5. Φόρος Πολυτελούς διαβίωσης: Αφορά όσους κατέχουν ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη. Πληρώνεται μαζί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

6. ΕΝΦΙΑ: Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

7. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2019: Ο χορός με τις μεταμνημονιακές πληρωμές θα κλείσει με τα τέλη κυκλοφορίας που θα σταλούν τέλος Νοεμβρίου στους ιδιόκτητες των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν 1,2-1,3 δισ. ευρώ.