Φορολογικές δηλώσεις 2018: Στο TAXISnet πάνω από 3,5 εκατ. υποβολές, δεδομένη η παράταση

     Την παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει ενώ ακόμη υπολείπονται πάνω από 2,5 εκατ. δηλώσεις να πέσουν στο TAXISnet λίγες ημέρες πριν το τέλος της προθεσμίας

Λίγο πάνω από τις μισές φορολογικές δηλώσεις στο σύνολο 6 εκατ φορολογουμένων έχουν υποβληθεί λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας αλλά ακόμη υπολείπεται πολύ για να προλάβουν 6 και πλέον εκατομμύρια φορολογούμενοι να τις υποβάλλουν εμπρόθεσμα κάτι που δείχνει ότι είναι δεδομένη η παράταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την μέχρι τώρα πορεία της υποβολής των δηλώσεων προκύπτει ότι πάνω από 3,5 εκατ φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει τα έντυπα στο TAXISnet.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2018

Επίσης από το σύνολο των δηλώσεων προκύπτει οτι 1,3 εκατ. δηλώσεις είναι χρεωστικές και ο μέσος φόρος ανέρχεται στα 90 ευρώ, ενώ 470.241 δηλώσεις είναι πιστωτικές και οι φορολογούμενοι αναμένουν επιστροφή φόρου. Τέλος 1,7 εκατ δηλώσεις εβγαλαν μηδενικά εκκαθαριστικά

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΣ 2018

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν θα δοθεί παράταση, όπως λέει κάθε χρόνο, κάνοντας τελικά στην πράξη το αντίθετο , αν και κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ενημέρωσαν τους φοροτεχνικούς ότι θα δοθεί παράταση. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 20 Ιουλίου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται κανονικά στα τέλη Ιουλίου.

Η παράταση θεωρείται δεδομένη από τον κλάδο των φοροτεχνικών εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για ακόμη μια χρονιά κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται και φέτος – κυρίως της ώρες αιχμής, το Taxisnet να είναι απελπιστικά αργό.

Οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του Taxisnet, το αλαλούμ με τις βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ, τα προβλήματα με τους φιλοξενουμένους αλλά και τις δηλώσεις αγροτών και συνταξιούχων.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί οι δηλώσεις φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων.

Επίσης, ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε αρκετά να αναρτήσει τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο. Ακόμη ένα πρόβλημα στις φετινές δηλώσεις είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.