Η παγίδα στις e- αιτήσεις για τα αναδρομικά

Παγίδα ακύρωσης των αναδρομικών που φτάνουν μέχρι και μια 5ετία κρύβει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους συνταξιούχους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος επιχειρεί να τους αποθαρρύνει και τους συνέστησε να κάνουν αιτήσεις αλλά «να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο» ενώ θα γίνουν εφέσεις για όσους δικαιώνονται στα δικαστήρια με αναδρομικά. Στην πραγματικότητα ο κ. Πετρόπουλος φοβάται μαζικές αποφάσεις αναδρομικών με κόστος που όπως είπε «είναι μεγαλύτερο από 9 δια. ευρώ»!

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις αξιώσεις των συνταξιούχων για τη διακοπή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και για να αποφύγει τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων που ήδη υποβάλλονται μαζικά, τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν και ηλεκτρονικά.

Δεν λέει τίποτε όμως για αναδρομικά, ούτε για Δώρα που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι.

Συμπλήρωση

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή, όπως τις διένειμε χθες δωρεάν μόνον ο Ελεύθερος Τύπος για χιλιάδες αναγνώστες. Το κείμενο της αίτησης πρέπει να έχει:

* Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά.

* Το αίτημα για διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 σε κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και τα κομμένα Δώρα.

* Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν του καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά.

Το κόλπο

Το προσυμπληρωμένο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΦΚΑ, όμως, δεν αναφέρει τίποτε για επιστροφές, τίποτε για ανάλυση περικοπών και τίποτε για αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά Δώρων όπως λένε οι δικαστικές αποφάσεις! Το μόνο που λέει είναι «παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο (σημείο Β) της ηλεκτρονικής αίτησης γνωστοποιώντας στον ΕΦΚΑ ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων, επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν, από το 2013 ως σήμερα και ότι επιθυμούν να τους δώσει ο ΕΦΚΑ αναλυτικά όλα όσα κόπηκαν από μειώσεις και από Δώρα.

Τα σημεία που δεν έχει η ηλεκτρονική αίτηση τα έχουν μόνον τα έντυπα των αιτήσεων του ΕΦΚΑ που διένειμε ο «Ε.Τ».

Όσοι κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και δεν αναφέρουν τα αναδρομικά, την ανάλυση των περικοπών και την επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους (σ.σ:: άσκηση προσφυγών – αγωγών κατά του ΕΦΚΑ) τότε είναι πιθανό να παραγραφεί η μελλοντική τους αξίωση για το σύνολο των αναδρομικών.

Δεύτερη αίτηση για το ίδιο θέμα δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, αλλά μπορεί να γίνει χειρόγραφα.

Τα… κλικ

Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr και στη συνέχεια επιλέγεται το πεδίο «συνταξιούχοι» και μετά η επιλογή «ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους». Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093. Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXIS και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

Στην ηλεκτρονική αίτηση την οποία και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Στο αμέσως επόμενο πεδίο οι συνταξιούχοι θα επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ από την οποία συνταξιοδοτούνται. Οσοι έχουν σύνταξη ΙΚΑ θα επιλέξουν το υποκατάστημα Μισθωτών της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη (π.χ.. Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο, ή Ε’ τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ανατολικής Αττικής κ.λπ.).
Το ίδιο θα πράξουν όσοι είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών και του ΝΑΤ.

Οσοι είναι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, του Ταμείου Νομικών και του ΟΓΑ θα επιλέξουν στην ενότητα των «Μη Μισθωτών» το υποκατάστημα της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και παίρνουν τη σύνταξη.
Οσοι παίρνουν και επικουρική, συμπληρώνουν το πεδίο (Α2) που αφορά την αίτηση για το ΕΤΕΑΕΠ, επιλέγοντας το Ταμείο από το οποίο παίρνουν σύνταξη.

Στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, μπορούν να προσθέσουν το δικό τους κείμενο, για ανάλυση των περικοπών από το 2013 ως το 2018, αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρούν κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.