Αυξημένες κατά 15% ήταν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, σημειώνοντας ρεκόρ για ακόμα μία χρονιά, όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης. 

Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν το 1,35 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 5% παρατηρήθηκε και στους όγκους με 1,67 εκατομμύρια τόνους. Κι όλα αυτά σε μία χρονιά ταραγμένη με παγκόσμια προβλήματα.

«Κλείνει ένα έτος κατά το οποίο η παραγωγή και η εξαγωγή οπωροκηπευτικών επέδειξαν την ικανότητά τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, που εντατικοποιήθηκε ο ανταγωνισμός και κατά το οποίο συνήφθη συμφωνία μετά το Brexit που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις με το Ην.Βασίλειο» δήλωσε ο Γ. Πολυχρονάκης, ο οποίος επίσης διευκρίνισε τι ισχύει σχετικά με τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit: «Η ανησυχία για την καθυστέρηση της συμφωνίας μετά το Brexit υπήρξε έντονη το 2020, πλην όμως τελικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε παραμονή των Χριστουγέννων τα φρούτα και λαχανικά μας που εξάγονται από την χώρα μας προς Η.Β. θα αποφύγουν την επιβάρυνση με δασμούς, αλλά δεν θα αποφύγουν τις νέες τελωνειακές διατυπώσεις και ελέγχους από την 1η Ιανουαρίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή