Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του Ν. Χαρδαλιά παραμένει η αποστολή sms μέχρι την άρση των περιορισμών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις την 15η Μαΐου. Από τη Δευτέρα 03/05 για την εστίαση θα ισχύει ο κωδικός 6.

Από αύριο το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Από 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00.

Οι χώροι για την εστίαση θα είναι αποκλειστικά υπαίθριοι, για καθήμενους και χωρίς μουσική.

Αύριο θα ανακοινωθούν διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Δείτε το σχετικό video:

Η ομιλία του Υφυπουργού

Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Διανύουμε μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα για δεύτερη χρονιά. Μια Μεγάλη Εβδομάδα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες στις εκκλησίες μας, με την τήρηση όμως μέτρων που στόχο έχουν να προστατεύσουν εμάς, αλλά ιδιαίτερα τους γύρω μας.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος το Πάσχα υπενθυμίζουμε ότι και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή sms με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, υπενθυμίζουμε ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα μέτρα που θα ισχύσουν τα επόμενα 24ωρα. Η Κυβέρνηση σήμερα αποφάσισε τα εξής.

Παραμένει, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Από αύριο το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τις 3 Μαΐου, επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους.

Προσοχή. Δεν επιτρέπεται, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας της κυκλοφορίας καθορίζεται στις 23:00 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00 ακριβώς.

Επίσης, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους σε αυτά.

Ας προχωρήσουμε τώρα και ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών μας, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Επιτροπή ομόφωνα κατέληξε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», ανεβαίνουν και εντάσσονται ο Δήμος Ξάνθης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 157 από 116 που ήταν στις 17 Απριλίου, άρα έχουμε μία αύξηση της τάξης του 35,34%, καθώς και ο Δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 24 από 3 που ήταν στις 17 Απριλίου, δηλαδή έχουν σχεδόν οκταπλασιαστεί.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο», από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο», κατεβαίνουν και εντάσσονται με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής οι ακόλουθες περιοχές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 112. Έχουμε μείωση 61,61%.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας που έχει 134 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 224. Είχαμε μείωση 40,18%.

Επίπεδο επίσης κατεβαίνει και εντάσσεται στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα Κω, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 51 από 115 που ήταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης, πετυχαίνοντας μείωση 55,65%.

Από το «βαθύ κόκκινο» επίσης κατεβαίνει και ο Δήμος Πύδνας- Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που έχει πλέον 24 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 44, έχοντας μείωση 47,73%.

Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο «κόκκινο» και ο Δήμος Γρεβενών που πλέον έχει 39 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 104, έχουμε μία μείωση της τάξης του 62,5%, καθώς και ο Δήμος Καρδίτσας που έχει 112 ενεργά κρούσματα. Στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης, θυμίζουμε, ότι είχε 276. Έχουμε μείωση 59,42%.

Επίσης, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατεβαίνει και εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο», ο Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο Δήμος Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου, στους οποίους τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικές 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Παράλληλα, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%, ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμη προσοχή.

Είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.

Ειδικά σε αυτές τις περιοχές, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων. Βλέπουμε ότι στο σύνολο της επικράτειας, πάντως, η επιδημιολογική εικόνα, όπως είπαν και οι Επιδημιολόγοι μας, βελτιώνεται σταδιακά.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι, τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε διανύσει μια διαδρομή δύσκολη, μια διαδρομή εξαιρετικά, μοναδικά απαιτητική.

Η πανδημία έχει ταλανίσει και τη χώρα μας όπου μέχρι εχθές είχαμε 337.723 κρούσματα, από τα οποία σήμερα 24.157 είναι ενεργά και από τα υπόλοιπα εξιτήριο από τα Νοσοκομεία έχουν πάρει 31.129 άτομα και 272.258 έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον, ενώ δυστυχώς 10.179 συνάνθρωποί μας έφυγαν από κοντά μας, έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής με το πρόγραμμα εμβολιασμών Επιχείρηση «Ελευθερία» να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας.

Όπως είπε και ο Υπουργός μας, ξεπερνάμε σήμερα τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, με πάνω από 904.000 συμπολιτών μας να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και προχωρούμε σταδιακά, αλλά προχωρούμε προσεκτικά.

Θα θέλαμε για αυτό να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους. Οι αποφάσεις που μόλις ανακοινώσαμε δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Θα πρέπει και πάλι να επιδείξουμε σύνεση, να επιδείξουμε επαγρύπνηση, γιατί τόσο ο ιός όσο και οι μεταλλάξεις του παραμένουν, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι πάντα πιθανές.

Για αυτό είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων. Γιατί τι έχουμε παρατηρήσει έως τώρα; Ότι ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν κολλάνε όταν φοράμε τη μάσκα μας, όταν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, όταν τηρούμε αποστάσεις.

Αυτή είναι η θωράκισή μας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Τηρούμε τα μέτρα. Όλοι, εμβολιασμένοι και μη, φοράμε μάσκες, αποφεύγουμε συγχρωτισμούς, πλένουμε τα χέρια. Όλοι, αδιαπραγμάτευτα και υπεύθυνα.

Το σίγουρο είναι ότι δυστυχώς και φέτος δεν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε παρέα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως θα θέλαμε. Με τη συμβολή, υπομονή, επιμονή και συνεργασία όμως όλων μας, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σύντομα, πολύ σύντομα, όλα θα είναι διαφορετικά.

Ο εμβολιασμός, λοιπόν, προχωρά και μέρα με τη μέρα χτίζεται το τείχος ανοσίας που θα κάνει δυνατή την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα, τα self-tests ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να μην θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει.

Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Για αυτό και φέτος το μήνυμα της Ανάστασης είναι πιο δυνατό από ποτέ. Αυτή τη φορά ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας θα είναι το μήνυμα της μεγάλης μας νίκης.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία, με αισιοδοξία, αλλά πάνω και πέρα από ότι οτιδήποτε άλλο, με δύναμη για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή