Να επιμείνει στον διάλογο με την Τουρκία, θέλει η πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 64,7%, με μόνο το 28,8% να τάσσονται υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος της Κυριακής», έρχονται στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά από την ΝΔ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός καταφερόταν κατά της ήπιας στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ερωτώμενων, με ποσοστά που ωστόσο προσομοιάζουν περισσότερο με ευρωεκλογές και λιγότερο με εθνικές εκλογές – 31% στην εκτίμηση ψήφου- αν και η έντονη δυσφορία για την ακρίβεια παραμένει.
Στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση από την κορυφή με ποσοστό 18,7% έρχεται το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που υποδεικνύει έναν αδύναμο δικομματισμό. Η διαφορά της νέας αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζει τις 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Πάντως, όπως σημειώνεται, η διάχυτη ρευστότητα, η οποία καταγράφεται στα στοιχεία της μέτρησης για την πρόθεση ψήφου, ενισχύεται περαιτέρω από τη μεγάλη διασπορά της ψήφου στα δεξιά της Ν.Δ, όπου Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και Νίκη διεκδικούν συνολικά ποσοστό 15,2% αλλά και στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, όπου… συνωστίζονται άλλοι τέσσερις κομματικοί σχηματισμοί (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Δημοκρατίας και Πλεύση Ελευθερίας)) με αθροιστικά ποσοστά στο 26,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην προσεχή Βουλή το πιθανότερο είναι ότι θα καταλάβουν έδρανα εννέα κόμματα, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν και δέκα.
Πρόκληση για το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το γεγονός πώς παρά την πρωτιά, με ποσοστό 31%, εξασφαλίζει μόλις 123 έδρες.
Πεποίθηση των επιτελών το Μαξίμου, άλλωστε, ωστόσο είναι ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί στην οικονομία και η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα έχει να παρουσιάσει στους πολίτες ένα ισχυρό αποτύπωμα της πολιτικής της με τα μέτρα που έλαβε και θα λάβει για μείωση των φόρων και αύξηση των εισοδημάτων.
You must be logged in to post a comment.