Πόσα βγάζουν οι ιδιοκτήτες Airbnb ακινήτων – Έως και διπλάσια τα έσοδα

«Φλέβα χρυσού» φαίνεται πως χτύπησαν πολλοί ιδιοκτήτες, που επέλεξαν να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω AirBnb, εγκαταλείποντας τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της AirDNA, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που αναλύει τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, τα έσοδα, που φέρεται να αποκομίζουν σήμερα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – έχοντας, βέβαια, ασχοληθεί ενεργά με το αντικείμενο – είναι πολλαπλάσια εκείνων των συμβατικών, με τη διαφορά να είναι εμφανής ακόμη και στην… τσέπη εκείνων, που κατέχουν ακίνητα σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές.

Πιο αναλυτικά, στην πλατφόρμα της AirBnb είναι ενεργές περισσότερες από 9.000 αγγελίες στην Αθήνα και 1.800 στην Θεσσαλονίκη. Το μέσο ημερήσιο μίσθωμα στην πρώτη υπολογίζεται σε 51 ευρώ, με τα μηνιαία έσοδα (πλην φόρων ή εξόδων υπηρεσιών) να κυμαίνονται στα 900 ευρώ. Το επίμαχο ποσό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αφορά στον Αύγουστο, όπου η πληρότητα στην Αθήνα «άγγιξε» το 70%. «Ακόμη, όμως, και τους χειμερινούς μήνες, όπου παραδοσιακά η επισκεψιμότητα πέφτει, τα χρήματα, που μπορεί κάποιος να κερδίσει, είναι περισσότερα από αυτά μιας συμβατικής μίσθωσης», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση, τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια για ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. – 70 τ.μ. στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, δεδομένου ότι, με βάση και πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάδας, οι τιμές ενοικίασης εντός Λεκανοπεδίου κινούνται πέριξ των 6 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι έχοντες ακίνητα, που διατίθενται μέσω AirBnb, εξασφαλίζουν ένα εισόδημα της τάξεως των 646 ευρώ/μήνα κατά την υψηλή περίοδο, όταν το παραδοσιακό ενοίκιο υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε, επίσης, 6 ευρώ/τ.μ.

Τα οφέλη, που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μάλιστα, «ακουμπούν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς, αλλά και μη, συνοικίες της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την AirDNA, η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον Αύγουστο σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως Εμπορικό Τρίγωνο, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο, Κεραμικό, Ζάππειο και Γκάζι, διαμορφώθηκε σε 75 ευρώ, 60 ευρώ, 77 ευρώ, 64 ευρώ, 57 ευρώ, 71 ευρώ και 55 ευρώ αντίστοιχα, εκτοξεύοντας το μηνιαίο εισόδημα των ιδιοκτητών σε πάνω από 1.000.

Την ίδια στιγμή, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης μέσω AirBnb στα Πατήσια ήταν 32 ευρώ/ημέρα, ήτοι 344 ευρώ/μήνα, όταν οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται περί τα 3,8 ευρώ/τ.μ, ενώ τα μηνιαία έσοδα για ένα διαμέρισμα σε Κολωνό ή Σεπόλια υπολογίζονταν σε 600 ευρώ και 280 ευρώ αντίστοιχα.