Αφορά τις συναλλαγές που έγιναν με POS και e-banking τον Οκτώβριο – Ποιες συναλλαγές εξαιρούνται
Μοιράζοντας χίλια ευρώ σε χίλιους τυχερούς φορολογουμένους ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα κληρώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, για τις πληρωμές που έγιναν τον Οκτώβριο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η λοταρία αποδείξεων θα καταφέρει να επισκιάσει τις αδικίες και τις αντιδράσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος (φιλοξενούμενοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι που αποκλείστηκαν κλπ) με τον φόβο όμως να μην προκληθούν και νέα λάθη από την πρώτη εφαρμογή του νέου θεσμού.
Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά από δυόμισι χρόνια αμφιταλαντεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι στις 30 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή πλέον το νέο πρόγραμμα επιβράβευσης των φορολογουμένων που κάνουν χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (καθώς και πληρωμών μέσω ebanking) στις αγορές τους. Αν όλα πάνε καλά σήμερα, τον Δεκέμβριο θα επαναληφθεί δύο τουλάχιστον φορές, μία ημέρα για τις αγορές που έγιναν μέσα στον Νοέμβριο, και μία ακόμη με απανωτές διαδοχικές κληρώσεις για 9.000 τυχερούς, για τις αγορές που έκαναν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην κλήρωση δεν συμμετέχουν οι πληρωμές για αγορές που έγιναν από ανηλίκους κάτω των 18 ετών, ακόμα και αν αυτά έχουν δικό τους ΑΦΜ, είναι ορφανά, εργάζονται και έχουν δικό τους εισόδημα.
Πώς θα γίνει η κλήρωση
Πριν από τη διενέργεια της κλήρωσης, η ακριβής ώρα διεξαγωγής της οποίας θα ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα (ενδεχομένως το μεσημέρι) θα ανέβει μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr) όπου θα φανεί με πόσους και με ποιους ακριβώς λαχνούς θα συμμετέχει στην κλήρωση κάθε φορολογούμενος.
Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. θα μπαίνουν στην εφαρμογή που θα ανοίξει λίγες ώρες πριν την κλήρωση και θα βλέπουν τους λαχνούς που μάζεψαν με βάση τις αγορές που έκαναν τον Οκτώβριο, εφόσον η πληρωμή έγινε μέσω τραπέζης. Γνωρίζοντας ποιους αριθμούς λαχνών έχει ο καθένας, οι οποίοι θα είναι διαδοχικοί, θα μπορεί να ελέγξει αμέσως κάποιος αν του αποδόθηκαν όσοι λαχνούς δικαιούται και αν τελικώς κέρδισε ή όχι τα 1.000 ευρώ.
Μέχρι τελευταία στιγμή χθες στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσαν να ελέγξουν αν τα στοιχεία που διαθέτουν από τις τράπεζες είναι επαρκή και ακριβή για να γίνει χωρίς προβλήματα η κλήρωση.
Όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών:
– Στην πρώτη αυτή κλήρωση συμπεριλαμβάνονται μόνον οι συναλλαγές του μηνός Οκτωβρίου που έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες πληρωμών, καθώς και οι συναλλαγές του ιδίου μηνός (μεταφορές πίστωσης/άμεσες χρεώσεις) προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.
-Σε περίπτωση που συναλλαγές του μηνός Οκτωβρίου δεν έχουν ληφθεί υπόψη για οποιοδήποτε λόγο (π.χ επαγγελματικοί λογαριασμοί μη δηλωμένοι στο μητρώο της Α.Α.Δ.Ε., μη αποστολή στοιχείων συναλλαγών στην Α.Α.Δ.Ε. κτλ.) οι λαχνοί που αντιστοιχούν σε αυτές «δεν χάνονται σε καμία περίπτωση, καθώς διασφαλίζεται, με κάθε εύκαιρο μέσο και τρόπο, ότι θα συμπεριληφθούν στις προσεχείς κληρώσεις».
Με άλλα λόγια στο υπουργείο Οικονομικών προϊδεάζουν τους πολίτες ότι η κλήρωση μπορεί να είναι «κουτσή» και να λείψουν κάποιοι λαχνοί δικαιούχων, παρότι οι ίδιοι έκαναν τις αγορές τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από 11 μήνες ακριβώς.
Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) νικητές, που κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα χρηματικά αυτά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου».
Πώς υπολογίζονται οι λαχνοί
Ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του και ειδικότερα:
– Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
– Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
– Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
– Από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.
Έτσι, για παράδειγμα, για πληρωμές 2.000 ευρώ αντιστοιχούν συνολικά 717 λαχνοί, που υπολογίζονται ως εξής:
– 100 λαχνοί για τα πρώτα 100 ευρώ δαπάνης
– 200 λαχνοί για τα επόμενα 400 ευρώ δαπάνης (ως τα 500 ευρώ)
– 167 λαχνοί για τα επόμενα 500 ευρώ δαπάνης (ως τα 1.000 ευρώ)
– 250 λαχνοί για τα επόμενα 1.000 ευρώ δαπάνης (ως τα 2.000 ευρώ)