Στην προκήρυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καλώντας τους φορείς που ενδιαφέρονται να το δηλώσουν μέχρι 06/09/2024, (Α’ Φάση του Διαγωνισμού) μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ, (χωρίς ΦΠΑ).

Ειδικότερα η αναθέτουσα Αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα καταβάλει στην ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου, περίπου το προαναφερόμενο ποσό των 421 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου θα καθοριστεί στο Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και αντίστοιχα ο ακριβής προϋπολογισμός της Σύμβασης Σύμπραξης θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Τη διαγωνιστική διαδικασία έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δημοσιοποιώντας την συνοπτική προκήρυξη του στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αργά το απόγευμα χθες και στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Η διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται κατά μέγιστο σε 30 έτη και θα οριστικοποιηθεί κατά τη Β’ Φάση ώστε να συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Όπως εκτιμάται το έργο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον φορέων περί το real estate. Αυτό όμως που δεν μπορεί να εκτιμηθεί είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ανάδειξη του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ). Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής.

Χώροι πρασίνου

Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.

Εννέα υπουργεία

Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Για το εν λόγω έργο διατυπώνονται όμως και αρκετοί προβληματισμοί. Μεταξύ άλλων αφορούν την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού στην περιοχή ανάπτυξής του αλλά και τις επιπτώσεις στην πόλη από την αποχώρηση εννέα υπουργείων από το κέντρο και την εγκατάλειψη 127 κτιρίων. Ως προς το τελευταίο θεωρείται αναγκαίο να γίνει κάποια μελέτη για τη τύχη τους, ειδικά για αυτά που ανήκουν στο δημόσιο.

Σύμφωνα στο μεταξύ με κυκλοφοριακή μελέτη που περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η μετακίνηση περίπου 14.000 ανθρώπων στην κατεξοχήν οικιστική περιοχή Δήμου Δάφνης – Υμηττού, επιβάλει τη λήψη μέτρων, όπως απαγόρευση της ελεύθερης στάθμευσης και άλλα, ώστε το μεγαλύτερο μέρος τους να υποχρεωθεί να μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή