Οι εξελίξεις δίνουν κάποια μηνύματα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν το θετικό κλίμα προς το παρόν. Στην Αθήνα, απουσία ειδήσεων, οι επενδυτές απέχουν και κατά συνέπεια οι τιμές διολισθαίνουν. Αυτό παρατηρήσαμε χθες, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,05%. Αναζητά σταθερό έδαφος πάνω από τις 800 μονάδες.

Εντωμεταξύ, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,217 εκατ. ευρώ (ο λόγος κάλυψης διαμορφώθηκε σε 1,95 φορές έναντι 2,10 φορές σε αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου) με επιτόκιο -0,32% δηλαδή 12 μ.β. κάτω από την προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχθεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το συνολικό ποσό της έκδοσης σε 1 δισ. ευρώ.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων που υπόκεινται σε προσωρινή αναστολή αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αυξήθηκε κατά 80 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε σε 20,8 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά δάνεια σημειώθηκε αύξηση στα 8,5 δισ. ευρώ, στα επιχειρηματικά μείωση στα 9 δισ. ευρώ ενώ τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις επίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 0,027 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 158,7 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης συνέχισαν σε πτωτική τροχιά με αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος να σημειώσουν αύξηση κατά 2,595 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και να διαμορφωθούν σε 168,7 δισ. ευρώ.

Προς αναβολή φαίνεται να βαίνει η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ αν και μέχρι χθες δεν είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των πρωταγωνιστών της εισηγμένης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με τους εφοπλιστές Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο να ελέγχουν το 5% μέσω της Invesco Finance και να προτίθενται να αποκτήσουν επιπλέον 18,2% από τους βασικούς μετόχους Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτάντση, την ώρα που η ολλανδική Reggeborgh δυνητικά μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο του 26,72% αν ασκήσει call option για το 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων ετοιμάζει τα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της η Cisco στη Θεσσαλονίκη. Αναμένονται ανακοινώσεις και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

Η Vodafone ενεργοποίησε το Vodafone Giga Network 5G, το νέο υπερσύγχρονο δίκτυο που απελευθερώνει νέες δυνατότητες για καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας και να δώσουν άλλη διάσταση στην εκπαίδευση, όπως άλλωστε εξήγησε στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπουμίδης.

Σε περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της στοχεύει η P&G, η δραστηριότητα της οποίας ενισχύεται εν μέσω πανδημίας, χάρης στο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά ενώ στην τελευταία οικονομική χρήση (που περιλαμβάνει το πρώτο lockdown) διπλασίασε και την κερδοφορία της. Στην οικονομική χρήση που έκλεισε στις 30.6.2020 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 238,9 εκατ. ευρώ έναντι 223,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 6,7%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 9,079 εκατ. ευρώ από 3,785 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ η εταιρεία προτείνει μέρισμα 8,3 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές απαιτήσεις μειώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ η εταιρεία προέβη σε απομείωση του οικοπέδου της στα Γλυκά Νερά Αττικής εκτιμώμενης αξίας 1,42 εκατ. ευρώ, το οποίο προτίθεται να πουλήσει άμεσα. 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, το προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2022-2031, συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ. ευρώ. 

Τη νέα σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου γνωστοποίησε η Praktiker Hellas σε συνέχεια της απόφασης του Ιωάννη Σελαλμαζίδη, τον περασμένο Δεκέμβριο να προετοιμάσει το διάδοχο σχήμα στην εταιρεία. O κ. Σελαλμαζίδης αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από 25 χρόνια από την Praktiker Hellas και τη θέση του CEO της εταιρείας ανέλαβε ο Δημήτρης Γαλάνης από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ο Νίκος Κουτσιανάς, βασικός μέτοχος και συνιδρυτής της Apivita, μεταβίβασε τη συμμετοχή που διατηρούσε στην εταιρεία καλλυντικών, περίπου 33%, στην Exea, στο νέο σχήμα που απέκτησε τον έλεγχό της προ τριετίας. Την είδηση έκανε γνωστή ο Herve Lesieur, CEO της Apivita, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για το μέλλον της εταιρείας, τα οποία εγκαινιάστηκαν το 2017 με την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από την επιχειρηματική οικογένεια Κουτσιανά στον όμιλο Puig. 

naftemporiki.gr

Πηγή