Τυχαίοι έλεγχοι στην ατζέντα της ΑΑΔΕ για το 2019

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντάσσονται οι τυχαίοι έλεγχοι από το 2019. Έτσι, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες στοχευμένους ελέγχους, τα αρμόδια κλιμάκια θα μπουν και στη διαδικασία απρογραμμάτιστων ελέγχων. Με αυτόν τον τρόπο η φορολογική αρχή θέλει να περάσει το μήνυμα, ότι κανένας φορολογούμενος δεν εξαιρείται των ελέγχων που πραγματοποιούνται.

Tη νέα τακτική στο πεδίο των ελέγχων προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του 20ου Invest in Greece Forum, το οποίο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μία τακτική ελέγχων, την οποία έχουν ήδη εφαρμόσει φορολογικές αρχές του εξωτερικού και επιδιώκει να εντάξει στο σύστημα λειτουργία της και η ελληνική φορολογική αρχή κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

 

Ανάλυση φορολογικών στοιχείων ανά τομέα

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή, στο επιχειρησιακό σχέδιό του 2019, μέρος των ελέγχων θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ανάλυση ανά τομέα, του χάσματος ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς και των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της φορολογικής νομοθεσίας κλπ.

 

Στόχος οι μηδενικές οφειλές άνω των 90 ημερών προς τους πολίτες

Αναφορικά με τις επιστροφές φόρων, ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών του κράτους προς τους πολίτες, από 3.285 δισ. ευρώ το 2015 σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ φέτος. Ο ίδιος σημείωσε ότι από το σύνολο των εκκρεμοτήτων, μόνο το 20% τελεί υπό καθυστέρηση.

Βασική στόχευση της φορολογικής αρχής είναι η πλήρης εξάλειψη των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρων, οι οποίες χρονολογούνται για περισσότερες των 90 ημερών. Ο κύριος Πιτσιλής τόνισε ότι ιδίως η επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα χρονιά.