Με πτώση έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, για ένατη διαδοχική συνεδρίαση, στην πιο παρατεταμένη περίοδο απωλειών από το 1978.

Ο δείκτης των 30 κορυφαίων blue chip υποχώρησε 267,58 μονάδες ή 0,61% για να κλείσει στις 43.449,90 μονάδες. Ο S&P 500 απώλεσε 0,39% στις 6.050,61 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,32% στις 20.109,06 μονάδες.

Η καθοδική πορεία του Dow ξεκίνησε αφότου έκλεισε πάνω από τις 45.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του στις αρχές του μηνός.

Αυτή η διόρθωση του Dow λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η υπόλοιπη αγορά τα πηγαίνει καλά. Ο S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 6 Δεκεμβρίου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση μικρότερη από 1% από αυτό το επίπεδο. Ο Nasdaq άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα.

Οι απώλειες του Dow καθοδηγήθηκαν από τη στροφή των επενδυτών σε μετοχές τεχνολογίας και την απομάκρυνσή τους από ορισμένες από τις μετοχές της «παλαιάς οικονομίας» που κέρδισαν έδαφος το Νοέμβριο μετά την επανεκλογή Τραμπ. Οι μετοχές αυτές κυριαρχούν στον Dow περισσότερο από τις τεχνολογικές.

Εξαίρεση από τα πρόσφατα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας αποτελεί και η Nvidia – που εισήχθη στον Dow το Νοέμβριο – η οποία διολίσθησε σε έδαφος διόρθωσης τη Δευτέρα. Η Broadcom απώλεσε στη σημερινή συνεδρίαση 3,9% της αξίας της, ενώ αντίθετα η Tesla ενισχύθηκε ξανά.

«Η Wall Street ενδεχομένως να διαπιστώνει ότι η προεδρία Τραμπ ενδεχομένως να μην είναι τόσο υπέροχη για τις μετοχές όσο ευελπιστούσαν οι επενδυτές. Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και βαριάς βιομηχανίας ενισχύθηκε μετά την εκλογή του Τραμπ, όμως τώρα ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει υψηλότερα επιτόκια και αβεβαιότητα ως προς το εμπόριο», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ράσελ, επικεφαλής στρατηγικής της TradeStation.

Μέρος των ανησυχιών που έχουν προκαλέσει την πτώση στις μετοχές εκτός τεχνολογίας έχουν να κάνουν με την επικείμενη απόφαση της Federal Reserve αύριο Τετάρτη. Traders δίδουν μία πιθανότητα 95% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως η ανησυχία επενδυτών και οικονομολόγων είναι μήπως η κεντρική τράπεζα κάνει λάθος στη νομισματική πολιτική της διακινδυνεύοντας να προκαλέσει έκρηξη φούσκας ή περισσότερο πληθωρισμό.

Πηγή