Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσίασαν νέα παρατεταμένη πτώση καθώς ο ζεστός καιρός περιορίζει τη ζήτηση και μειώνει την πίεση στους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,8% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ήπιες συνθήκες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, με μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο να καταγράφουν ένα ζεστό ξεκίνημα της χρονιάς. Ενώ αναμένεται ψυχρότερος καιρός σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα, η κεντρική και νότια Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν ασυνήθιστα ζεστές, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο ζεστός καιρός έχει μειώσει την ανάγκη για θέρμανση και έχει μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων αερίου. Είναι ευλογία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές που αγωνίστηκαν με τις αυξανόμενες τιμές τον περασμένο χρόνο, καθώς και για τις κεντρικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να καταπνίξουν τον πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία τον πρώτο μήνα ήταν 6% χαμηλότερα στα 68 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ, το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου 2022. Υποχώρησαν 6,1% την Τρίτη.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να προτρέπουν τους ανθρώπους να ενισχύσουν την εξοικονόμηση ενέργειας. Μεγάλο μέρος του χειμώνα είναι ακόμη μπροστά και η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας ούτως ή άλλως.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Πότε θα περάσει στους καταναλωτές η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Πηγή