Τα νέα του ΕΣΠΑ

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία 2014/89/ΕΕ

17/6/2022

Στις 3 Μαΐου 2022, δημοσιεύτηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο για την περιγραφή της προόδου ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ). Ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη έκθεση που αφορά στην οδηγία και καλύπτει την περίοδο από την έκδοσή της το 2014 έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022, με σκοπό την παρουσίαση της προόδου, την αξιολόγηση της μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των 22 παράκτιων κρατών μελών και τη συμμόρφωση με αυτήν.

Καθώς αφορά μια περίοδο οκτώ ετών, στη διάρκεια των οποίων έχει αναδειχθεί όσο ποτέ άλλοτε η σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην έκθεση εξετάζονται και αναφέρονται όλες εκείνες οι εξελίξεις που επηρέασαν την εφαρμογή της οδηγίας παρότι μεταγενέστερές της, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Άλλωστε, η ΕΕ είχε ακολουθήσει οικοσυστημική προσέγγιση για την οδηγία για το ΘΧΣ και επισημαίνει την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΚ) και τη διασφάλιση της Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης στις θάλασσες της ΕΕ. Η οδηγία εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ (ΟΘΠ). Η βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσών είναι το ζητούμενο και ο ρόλος του ΘΧΣ θα την επιταχύνει με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η ανάγκη προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης των θαλασσών της Ευρώπης αν μη τι άλλο απαιτεί διακρατική συνεργασία. Καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη γειτνιάζουν με τρίτες χώρες, η συνεργασία τους με αυτές καθίσταται επιτακτική, ορίζοντάς την ως μία από τις απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια. Ξεχωρίζει η αναφορά στις μακροπεριφερειακές στρατηγικές της ΕΕ και την EUSAIR ως δίαυλος συνεργασίας, της οποίας σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η θάλασσα κι ως εκ τούτου περιλαμβάνει τον Πυλώνα Ι «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Στο άμεσο μέλλον η συνεργασία αναμένεται να ενταθεί με το μετασχηματισμό της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ και τη νέα προσέγγιση για «Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία», όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή ένα χρόνο πριν, στις 17 Μαΐου 2021. Επιπλέον, τα 22 κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να εναρμονίζουν τα σχέδιά τους με τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ωστόσο, παρότι τα παράκτια κράτη μέλη έχουν προοδεύσει στη μεταφορά της οδηγίας για τον ΘΧΣ στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της, ορισμένα εξ αυτών υστερούν λόγω μη εκπόνησης ή/και κοινοποίησης των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων στην Επιτροπή. Η επόμενη έκθεση προόδου αναμένεται το 2026.

Δείτε την έκθεση εδώ.

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21/6/2022

Πηγή