Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές: Πωλήσεις  αποκόμισης κερδών και αποθέρμανσης των αγορών

Οι ξένες αγορές, είχαν πολλούς λόγους να υποχωρήσουν. Κινούνται σε Αμερική και Ευρώπη σε ιστορικά υψηλά, και επιθυμούν την ‘αποθέρμανση’ και οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και οι Κεντρικές Τράπεζες που θεωρούν ότι η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος είναι δημιουργός πληθωριστικών τάσεων. Επίσης και οι ρυθμοί ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές ή αποτέλεσαν άλλοθι ρευστοποιήσεων.

Οι πτωτικές κινήσεις έγιναν εντονότερες μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Ο Dow Jones υποχωρούσε, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, κατά -1,38%, ο S&P 500 κατά -1,45% και ο Nasdaq κατά-2,1%.

Στην Ευρώπη οι πτωτικές τάσεις επιδεινώθηκαν μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά -1,2%, ο γαλλικός CAC κατά -1,4%, ο ιταλικός MIB -1,26% , Εurostoxx 50 -1,5%

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Επιδεινώθηκε η εικόνα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου και η πρόθεση του ομίλου «Μυτιληναίος» για dual listing (Aθήνα-Λονδίνο) θα ήταν ένα εξαιρετικό ‘πρόγευμα’ για το ελληνικό χρηματιστήριο, εάν οι συνθήκες στο εξωτερικό ήταν καλές.

Όμως χθες στις ξένες αγορές κυριάρχησαν οι πωλητές και η πτώση τους παρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικό Δείκτη) σε χαμηλότερα επίπεδα. Ήταν δε, τόση επίδρασή των ξένων πωλητών, ώστε και η μετοχή της ‘Μυτιληναίος’ υποχώρησε (-0,94%) παρά τις θετικές ανακοινώσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις θετικές ανακοινώσεις της «Μυτιληναίος», οι οποίες δεν επηρέασαν τη μετοχή που κινήθηκε πτωτικά με εντολές κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών και αρκετών άλλων δεικτοβαρών μετοχών συντήρησαν τις καθοδικές τάσεις τόσο στο σύνολο της αγοράς όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Μέχρι το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειχνε ότι κρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τις πιέσεις του Γ.Δ πέριξ των 1.440 μονάδων. Όμως, μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδος, οι εντολές πωλήσεων αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι πιέσεις σε μετοχές και δείκτες.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ βρέθηκε στις 1435,19 μονάδες με υποχώρηση -0,93%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 143 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 82  πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,95% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,98%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τράπεζες υποχώρησαν -1,16% και μεγαλύτερες πτώσεις είχαν οι πρώτες ύλες -2,33%, τα τρόφιμα-ποτά (-1,42%), το πετρέλαιο (-1,19%).  

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, ΕΤΕ, Mυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΠΑΠ. Να επισημάνουμε ότι σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης βρέθηκε η μετοχή της Epsilon Net μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με ξένο επενδυτή.

Όπως αναφέραμε, το γεγονός της ημέρας ήταν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 του ομίλου ‘Μυτιληναίος’ τα οποία ήταν καλύτερα απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Μαζί με τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου, ανακοινώθηκε επίσημα (γιατί όλοι έγραφαν ότι ενδέχεται το dual listing) ότι ο όμιλος κινείται για να εισέλθει και στο λονδρέζικο χρηματιστήριο. Ωστόσο οι θετικές ανακοινώσεις δεν επέτρεψαν την άνοδο της μετοχής, γιατί απλούστατα ήταν πολύ κακή η χρηματιστηριακή συγκυρία στο εξωτερικό.

Πηγή