Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί θα αποτελέσει το τελευταίο 4μηνο του 2021 για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο συγγράφει αυτή την περίοδο τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, έχοντας στραμμένη την προσοχή αφ’ ενός στην ανάπτυξη που καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο, τις εισπράξεις, τη δυνατότητα πληρωμών φόρων αλλά και τις έκτακτες δαπάνες που θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό κράτος για την κάλυψη των προβλημάτων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Οι αποζημιώσεις και η επιδοματική πολιτική που θα πληρωθεί για τις φωτιές θα αγγίξει σε πρώτη φάση το 1 δις ευρώ και θα καταβληθεί σταδιακά. Οπότε το ελληνικό κράτος θα εγγράψει τις περισσότερες πληρωμές στον προϋπολογισμό του 2022. Από εκεί και πέρα υπάρξει υστέρηση και καθυστέρηση στην πληρωμή φόρων (4 δις ευρώ) αλλά η επιτάχυνση πληρωμής φόρων από το τέλος Αυγούστου αναμένεται να κλείσει την ψαλίδα. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις εισπράξεις, ο εγχώριος και ξένος τουρισμός κυμάνθηκε στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι περίμεναν στο οικονομικό επιτελείο και ίσως δούμε ακόμη και υπέρβαση του στόχου του 70% των εισπράξεων του 2019.
 
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα ήταν αυξημένος τον Ιούλιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 αλλά και σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 λόγω σημαντικής αύξησης σε εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμό. Το ζητούμενο είναι εάν και οι εισπράξεις του Κράτους θα διαμορφωθούν σε εξίσου υψηλά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο φτάσει στο 4-4,42%, τα δημοσιονομικά έσοδα θα καταφέρουν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες. Αν η ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο είναι χαμηλότερη του 4% ή και του 3,5% τότε ίσως το οικονομικό επιτελείο στραφεί σε νέα έκδοση ομολόγου για 2-2,5 δις. ευρώ.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσουν έμφαση κυρίως στις φοροελαφρύνσεις, στην αναπτυξιακή προσπάθεια εν μέσω πανδημίας και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τρεις -εκτιμάται- ότι θα είναι οι φοροελαφρύνσεις που φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” για την επόμενη χρονιά:
– Η συνέχιση του “παγώματος” της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
– Η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.
– Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%, από 24%.

Σε ότι αφορά την αναπτυξιακή προσπάθεια, θα τονιστούν τα άλματα που κάνει η ψηφιακή οικονομία σε επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στο Κράτος. Επίσης η παρουσία του κράτους στην ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και η ανάγκη ανασυγκρότησης της οικονομίας εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και των μεταλλάξεων του ιού.

Πηγή