Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αύξηση του κόστους κατασκευής λόγω πληθωριστικών πιέσεων δημιουργεί μεγάλη άνοδο στις τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων που ξεφεύγουν από τις αντικειμενικές αξίες

Η αύξηση του κόστους ανοικοδόμησης στο δ’ τρίμηνο του 2021 μπορεί να φρενάρει την οικοδομική δραστηριότητα η οποία το 2021 έχει λάβει έντονα ανοδικές διαστάσεις. Το κόστος αυτό είναι έντονο κυρίως στις τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 29,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 57,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 50,1% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2020. Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 29,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 56,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά  47,6% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020.

Αυξήθηκε το κόστος κατασκευών τουλάχιστον 10% από τον Αύγουστο 2021 μέχρι σήμερα

Το κόστος ανοικοδόμησης από τον Αύγουστο και μετά, όταν ξεκίνησαν οι αλυσιδωτές πληθωριστικές πιέσεις έχει αυξηθεί κατά 10% κατ’ εκτίμηση ενώ για αύξηση του συνολικού κόστους των ιδιωτικών έργων – οικοδομών, που φθάνει έως και 40% τον τελευταίο έναν χρόνο, μιλούν ανώτατα στελέχη της αγοράς του real estate.

Η πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής προβληματίζει έντονα τον κλάδο, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να παρουσιάζεται σημαντική ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας, αν και ορισμένα στελέχη κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στους προϋπολογισμούς και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές – μισθωτές.

Η εκτίμηση είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων (μεταξύ άλλων, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2021 στους σωλήνες χαλκού 16,4%, στον σίδηρο οπλισμού 16,3% και 20,6% στο πετρέλαιο κίνησης) θα περάσει στις τιμές πώλησης των ακινήτων και στα μισθώματα -αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα ακίνητα- και παράλληλα περιορίζεται το κέρδος των κατασκευαστών.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, συνέπεια της αυξημένης ζήτησης και των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο για καινούργια διαμερίσματα όσο και για σύγχρονους γραφειακούς χώρους, μετά την πολυετή οικονομική κρίση.

Πηγή