Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο 2022 που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενομένων και ανεβάζουν την ελληνική οικονομία υψηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021.

Το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%.

Τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Το πλέον σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη 7,7% (σε σχέση με το περυσινό β’ τρίμηνο) επιτεύχθηκε σε μία συγκυρία που είχαμε έντονες επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.  

Ετήσιες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχε η ελληνική οικονομία, τόνισε: «Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε
συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής.
»

Ανάπτυξη αλλά με εμπορικά ελλείμματα και υψηλό χρέος

Η αύξηση της ανάπτυξης καταγράφεται παράλληλα με τη μεγάλη άνοδο των ελλειμμάτων λόγω της συγκυρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία Εμπορικού Ισοζυγίου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 ανήλθε σε 20,6668 δις ευρώ έναντι 12,498 δις ευρώ  κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση σε ευρώ, 65,4%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 4,6785 δις ευρώ, δηλαδή 45,6% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 4.622,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 45,2%

Πηγή