Το Βερολίνο δεν βλέπει «τεχνικό λόγο» για τη νέα μείωση της παράδοσης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού στο περίπου 20% της χωρητικότητάς του από τις 7 π.μ. την Τετάρτη, ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας).  Όπως είπε η εταιρεία, η λειτουργία μιας άλλης τουρμπίνας σταματά  λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα». 

Σχολιάζοντας μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας είπε ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά» μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πληρούνταν οι απαιτήσεις έγκρισης για την παράδοση της τουρμπίνας που είχε μεταφερθεί για συντήρηση. Ο Καναδάς είχε χορηγήσει την εξαίρεση που απαιτείται σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία και δεν απαιτείται εξαίρεση σύμφωνα με τους κανονισμούς κυρώσεων της ΕΕ, πρόσθεσε. 

Το νέο πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό έρχεται καθώς αξιωματούχοι στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, έχει κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο». «Η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις σιτηρών και ενέργειας ως όπλο. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα.

naftemporiki.gr

Πηγή