Μετά την ανατροπή στο θρίλερ εξαγοράς του Twitter, οι ακτιβιστές των κοινωνικών δικτύων εμφανίζονται διχασμένοι για την απόφαση του δισεκατομμυριούχου  Έλον Μασκ να μην εξαγοράσει την υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων.«Το Twitter με επικεφαλής τον Μασκ θα είχε οδηγήσει σε πλημμύρα μίσους και αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε η οργάνωση UltraViolet.

Η ματαίωση της συμφωνίας έγινε δεκτή πάντως διαφορετικά από τους αριστερούς και τους δεξιούς ακτιβιστές των social media στις ΗΠΑ.

Η Μπρίτζετ Τοντ από την οργάνωση UltraViolet μίλησε για καλά νέα για «γυναίκες, έγχρωμους και μέλη της κοινότητας LGBTQ+». Το Twitter υπό τον Μασκ θα είχε «κάνει την πλατφόρμα και τη χώρα μας πιο επικίνδυνο μέρος» ειπε. Η Νικόλ Τζιλ του Accountable Tech πρόσθεσε: «Το οικοσύστημα πληροφοριών, η ασφάλειά μας και η δημοκρατία μας δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος των αχαλίνωτων δισεκατομμυριούχων».

Οι εκπρόσωποι των ακτιβιστών της δεξιάς ήλπιζαν αντίθετα, ότι υπό τον Μασκ θα σταματήσει στο Twitter αυτό που θεωρούν ως λογοκρισία με πολιτικά κίνητρα. «Το πάρτι τελείωσε πραγματικά εδώ», θρηνεί ο δεξιός συγγραφέας και παρουσιαστής Ντέιβ Ρούμπιν. Η «λογοκρισία» στο Twitter θα «δεκαπλασιαστεί», προέβλεψε ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Ο πατέρας του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποκλειστεί από την πλατφόρμα λόγω πολλαπλών αμφιλεγόμενων δηλώσεων στο Twitter.

Ο ίδιος ο Τραμπ είδε την αποτυχημένη εξαγορά του Μασκ στο Twitter ως επιβεβαίωση της μελλοντικής επιτυχίας της δικής του διαδικτυακής πλατφόρμας, της Truth Social. «Η συμφωνία στο Twitter είναι νεκρή, ζήτω η αλήθεια», έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο Τραμπ στο δικό του δίκτυο.

Η ακύρωση της σύμβασης αγοράς ανακοινώθηκε σε επιστολή που δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Σε αυτή, οι δικηγόροι του Μασκ κατηγόρησαν το Twitter ότι παραβίασε τη συμφωνία εξαγοράς που υπογράφηκε τον Απρίλιο και έκαναν λόγο για «ψευδείς και παραπλανητικές» δηλώσεις.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα δεν έδωσε στον ιδρυτή της κατασκευάστριας εταιρείας  ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν για spam ή ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter, υποστήριξαν οι δικηγόροι. Ως εκ τούτου, ο Μασκ ασκεί το δικαίωμά του να «τερματίσει» τη συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε τον Απρίλιο και να «εγκαταλείψει» το σχέδιο αγοράς.

Η ηγεσία του Twitter ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια και θα χρησιμοποιήσει νομικά μέσα για να αναγκάσει τον Μασκ να ολοκληρώσει την αγορά. Ο πρόεδρος του Twitter,Μπρετ Τέιλορ είπε ότι η εταιρεία «προτίθεται να ολοκληρώσει τη συναλλαγή στην τιμή και με τους όρους που συμφωνήθηκαν με τον κ. Μασκ».

Επίκειται μακρά διαμάχη

Οι νομικές διαφορές που διαφαίνονται τώρα μπορεί να είναι μακροχρόνιες και πολύ δαπανηρές. Η συμφωνία αγοράς που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει συμβατική ποινή έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε περίπτωση αποχώρησης ενός μέρους. Τώρα θα ακολουθήσει μια δικαστική μάχη ανάλογη με το «Game of Thrones» , προέβλεψε ο αναλυτής Νταν Άιβς.

Και οι δύο πλευρές διαφωνούσαν για τον αριθμό των ανεπιθύμητων ή ψεύτικων λογαριασμών στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων. Το Twitter έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο αριθμός τέτοιων λογαριασμών είναι μικρότερος από 5% . Ο Μασκ θεωρεί ότι αυτές οι πληροφορίες είναι λανθασμένες.

Οι παρατηρητές αρχικά υποψιάστηκαν ότι ο Μασκ ήθελε απλώς -μέσω της διαμάχης- να μειώσει την τιμή εξαγοράς. Από τον Απρίλιο, οι μετοχές του Twitter έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους. Αλλά και οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, που ίδρυσε και διαχειρίζεται ο Μασκ, έχουν χάσει στο μεταξύ σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Πηγή