Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Ελληνοκουρδικό Κέντρο Ανοικοδόμησης και Επενδύσεων στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που διεξήχθησαν σε αίθουσα του Ε.Β.Ε.Π., υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, ενώ παρουσιάστηκαν τα πεδία ανάπτυξης διμερών εμπορικών σχέσεων στο πρόσφορο επιχειρηματικό έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν. με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικής και επιχειρησιακής παρουσίας σε αυτή τη γεωγραφική ζώνη με το ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων σημείωσε πως το Ε.Β.Ε.Π., όπως άλλωστε και όλα τα Επιμελητήρια, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ χωρών και λαών για να τονίσει τη σημασία της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν υπενθυμίζοντας τα επιτυχή παραδείγματα δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην εγγύς, και όχι μόνο Ανατολή. Το Ε.Β.Ε.Π. ακολουθεί μια εξωστρεφή πολιτική για την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων όλων των τομέων σημειώνοντας πως στην παρούσα χρονική συγκυρία για να αντιληφθούμε τη γεωπολιτική αξία του Κουρδιστάν, άρα και όσα συμβαίνουν στη διεθνή πολιτική-γεωπολιτική “σκακιέρα”, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στους φυσικούς πόρους, καθώς στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα στρέφει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ευρύτερη περιοχή είναι εξ ίσου “προικισμένη” με τους υδάτινους πόρους που διαθέτει με ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον τόσο της Μέσης Ανατολής, όσο και της υπόλοιπης υδρογείου. Και οι υδάτινοι πόροι δεν είναι άλλοι από τους μεγάλους ποταμούς Tίγρη και Eυφράτη, που πηγάζουν από εδάφη του τουρκικού Κουρδιστάν. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο μέσα στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κινηθούν και να τοποθετηθούν εγκαίρως σε μία περιοχή πολλά υποσχόμενη. Μέσα από τις επιχειρηματικές δράσεις και τις επενδύσεις έρχεται η ανάπτυξη και διασφαλίζεται η ευημερία των ντόπιων πληθυσμών» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείο Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, και ο εκπρόσωπος του ομόσπονδου κράτους του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Sarcast, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιά Ι. Μελάς, Ν. Δούνια, Ν. Μανωλάκος και Τ. Αλεξιάδης.

Πηγή