Κατά 25 μονάδες θα αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο τον Ιούλιο, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στα τέλη Ιουνίου. Επί του παρόντος, αυτά εξακολουθούν να ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, αλλά από τον Ιούλιο θα πρέπει να πέσουν στο μηδέν. Η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει επίσης την πρώτη αύξηση επιτοκίων σε σχεδόν έντεκα χρόνια για τον Ιούλιο. 

Αιτία για την αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ είναι ο υψηλός πληθωρισμόςστη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ αναβάθμισε αισθητά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 6,8% από 5,1% τον Μάρτιο. Για το 2023 αναμένει πληθωρισμό 3,5%  αντί για 2,1% και για το 2024 , εκτιμά ότι θα κινηθεί  στο 2,1% αντί για 1,9%. 

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της μάλιστα επισημαίνει πως «αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν ή επιδεινωθούν, μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων θα είναι κατάλληλη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου». Όπως επισημαίνει η Capital Economics εμμέσως πλην σαφώς η ΕΚΤ δίνει σήμα για πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Η αγορά επίσης προβλέπει συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

«Το πιο σημαντικό στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας όμως είναι αυτό που δεν λέει» υπογραμμίζει η CE και εξηγεί: «Δεν υπάρχει καμία νέα πληροφορία σχετικά με το ποιο θα είναι το δίχτυ ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει τα κράτη – μέλη της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης σε περίπτωση υπερβολικής διεύρυνσης των spreads». 

Μένει να φανεί εάν θα πει περισσότερα για αυτό στη συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί, η Κριστίν Λαγκάρντ. 

naftemporiki.gr 

Πηγή