Πύργος, 12/06/2022

 
Προς
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
 
Κοιν
Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος
 
Αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 12 του κώδικα δεοντολογίας λογιστών – φοροτεχνικών

 
Η άμεση επίθεση του κ. Τσακίρη και του κ. Σκάλκου, ήταν επιεικώς απαράδεκτη για έναν κλάδο που εδώ και δέκα χρόνια προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βοηθήσει, όσο περνάει από το χέρι του, την Ελληνική επιχειρηματικότητα. Για άλλη μία φορά βρισκόμαστε απέναντι από εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης, που όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν το έργο μας, όχι μόνο δεν προσπαθούν να το κάνουν, όχι μόνο μας έχουν φορτώσει τη δουλειά και της δημόσιας διοίκησης, αλλά μας επιτίθενται ευθέως και μάλιστα για  ανυπόστατους λόγους.
Όσον αφορά τον κύριο Τσακίρη και τον κύριο Σκάλκο, το μόνο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, επέλεξαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με οδηγούς που δίνουν έμφαση στον τύπο και όχι στην ουσία των προτάσεων. Κόπηκαν, όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι,  και όπως είδαμε, πληθώρα προτάσεων για ένα τυπικό ανθρώπινο λάθος και όχι γιατί δεν πληρούσαν τα ουσιαστικά κριτήρια. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια και κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να αναλογίζονται τις ευθύνες τους και όχι να πετάνε το μπαλάκι στον εύκολο στόχο, που δυστυχώς για άλλη μία φορά είναι ο κλάδος των λογιστών.

Αξιότιμοι κύριοι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δεν μας ενδιαφέρει καν αν ζητήσει συγνώμη ή όχι, ούτε ο κύριος Τσακίρης, ούτε ο κύριος Σκάλκος. Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα τα λάθη να πληρώνονται από όλους και όχι μόνο από τους λογιστές.

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή του άρθρου 12 του κώδικα δεοντολογίας των λογιστών το οποίο αναφέρει:
Οι ασκούντες το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού έχουν υποχρέωση να σέβονται τους υπαλλήλους των υπηρεσιών και των υπουργείων με τους οποίους συναλλάσσονται και τους Δημόσιους Λειτουργούς, ανεξαρτήτως βαθμίδος. Την ίδια υποχρέωση έχουν προς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς και οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία που τους διέπει. Κάθε παράβαση της αρχής αυτής από οποιοδήποτε μέρος, ελέγχεται και από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Αν η παράβαση έγινε από Λογιστή Φοροτεχνικό, η Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας του Οικονομικού Επιμελητήριου αποφασίζει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Αν έγινε από δημόσιο υπάλληλο ή δημόσιο λειτουργό, η Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας αναφέρει το γεγονός τούτο εγγράφως στην Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε, προκειμένου να επιληφθεί και να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Τέλος θα κλείσουμε την συγκεκριμένη επιστολή με ένα εύλογο ερώτημα. Πλέον μπαίνουμε σε μία περίοδο που αρχίζει και εφαρμόζεται το ταμείο ανάκαμψης. Αλήθεια πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με δύο ανθρώπους οι οποίοι είναι σε σημαντικές θέσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων, αφού δεν έχουν σε καμία υπόληψη έναν ολόκληρο κλάδο;
Με εκτίμηση,
Το ΔΣ της ΕΛΦΕΕ ν.ΗΛΕΙΑΣ

Πηγή