Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Για την Ελλάδα, η αξιολόγηση της S&P (το βράδυ της Παρασκευής) έχει ιδιαίτερη σημασία. Ουσιαστικά θα δείξει εάν θα διευκολυνθεί η κίνηση προς την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο α’ εξάμηνο 2023 ή θα καθυστερήσει.

Στα επίπεδα των 854,99 μονάδων ο Γεν. Δείκτης. Εβδομαδιαία μεταβολή 2,72%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειές του και λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κινούνταν σταθεροποιητικά στις 854 μονάδες με ισοσκελισμένο το ισοζύγιο ανοδικών και πτωτικών μετοχών. Τελικά, στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854,99 μονάδες με 0,02%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 48 πτωτικά.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,07%, ο δείκτης MID Cap κατά 0,09%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών προϊόντων (1,17%), Πρώτων Υλών (0,59%), Εμπορίου (0,48%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,97%), ταξιδιών-αναψυχής (-0,88%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,82%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank.

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν 2,72% και απόδοσή του από την αρχή του χρόνου είναι μόλις -4,29%. Η τεχνική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε δείχνει ότι υπάρχει μία ανθεκτικότητα για πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ κατά καιρούς ενισχύονται και οι κλαδικοί leaders της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι άσχημη διεθνώς και δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί και άκρατη.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Στο γνώριμο μοτίβο της αυξημένης μεταβλητότητας κινήθηκαν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας οι χρηματιστηριακές αγορές. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά αλλά γύρισαν σε θετικοί οι δείκτες λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος μετά από υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η μεταστροφή αυτή βοήθησε και τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να μειώσουν τις πρωινές απώλειές τους και κάποιες εξ’ αυτών να γυρίσουν και θετικές.

Το ‘γύρισμα’ των αγορών ξεκίνησε από την Αμερική

Ανάμεσα σ’ αυτές που γύρισαν θετικά ήταν και ο βρετανικός FTSE 100 ο οποίος δεινοπάθησε από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας εντούτοις οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι αυτές που συγκρατούν το εγγλέζικο χρηματιστήριο.

Στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC κατά (-1,2%), ο ιταλικός MIB (-0,77% από -1,2%) ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είχε ήδη περάσει σε θετικό έδαφος (0,3%).

Πηγή