Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτης του Taxheaven

Νέα άνοδος του Γεν. Δείκτη στις παρυφές των 840 μονάδων σε μία ήπια και χαμηλών τόνων συνεδρίαση. Το διεθνές κλίμα εστιάζει αφ’ ενός στα εταιρικά αποτελέσματα και αφ’ ετέρου στην οικονομία των ΗΠΑ που βρίσκεται στη φάση της τεχνικής ύφεσης (για το δεύτερο τρίμηνο). Οι αντίρροπες δυνάμεις ουσιαστικά προκαλούν και διαφοροποιημένες χρηματιστηριακές αντιδράσεις.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη και ήπια πτώση στην Αμερική

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται οριακά θετικά ή μεικτά ενώ ήπια πτωτικά κινούνταν οι αμερικανικοί δείκτες που παραμένουν, ωστόσο, σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 32.000 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από τις 4.000 μονάδες και ο Nasdaq περιόριζε τις απώλειές του και κινούνταν κοντά στις 11.960 μονάδες.

Καθοριστικά τα εταιρικά αποτελέσματα (α’ εξαμήνου) στην διαμόρφωση μετοχικών αποτιμήσεων

Σε περιβάλλον ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα. Η έναρξη έγινε με Τιτάνα και Μυτιληναίο, ακολούθησαν και άλλες εισηγμένες και προφανέστατα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και προς το απόγευμα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έκανε στην αρχή της συνεδρίασης υψηλό ημέρας στις 841 μονάδες αλλά σταδιακά υποχώρησε προς τις 835 μονάδες. Στο τελευταίο ημίωρο, οι αγοραστές κυριάρχησαν σε συγκεκριμένα blue chps με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 839,52 μονάδες με άνοδο 0,56%. Η αξία συναλλαγών και πάλι χαμηλή στα 42,3 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 36 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,61% ενώ ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 0,18%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, κυριάρχησε και πάλι η άνοδος των τραπεζών που σήκωσαν δείκτες και μετοχές προς υψηλότερα επίπεδα. Ο δείκτης υγείας είχε άνοδο 1,64%, ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,17%, ο δείκτης βιομηχανικών προϊόντων είχε άνοδο 0,84%, ο δείκτης κατασκευών αυξήθηκε 0,74%, ενώ θετική εικόνα είχαν οι τεχνολογικές (0,47%) τα ταξίδια-αναψυχή (0,37%), τα τρόφιμα-ποτά (0,22%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ. Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι είναι εφικτή η προσέγγιση των 850 μονάδων μέχρι το τέλος του μήνα. Αρκεί βέβαια να παραμείνουν σε θετικό momentum οι διεθνείς αγορές.

Πηγή