Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Εκτίναξη πάνω τις 980 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και με μεγάλο όγκο

Μία πολύ δυνατή συνεδρίαση είχε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καλύπτει μέσα σε λίγες ώρες μία απόσταση 10 μονάδων (από τις 968 να φτάνει στις 981 μονάδες) με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για την πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την δυναμική ανόδου έδωσαν κυρίως οι τράπεζες, η ΔΕΗ και η μετοχή της Μυτιληναίος ενώ θετική κρίνεται και η αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ μετά από παρατεταμένη συσσώρευση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 981,26 μονάδες με άνοδο 1,33%. Η αξία συναλλαγών ήταν 90,4 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,62%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,31%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (3,16%), των Τραπεζών (2,48%), των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,81%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος των πετρελαϊκών (Διυλιστήρια) με -0,16%. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Πειραιώς (λόγω MSCI), ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, Alpha Bank, Μotor Oil.

Με την σημερινή του άνοδο ο Γενικός Δείκτης δημιουργεί νέα υψηλά πολλών ετών και μένει ανοικτός ο δρόμος για την υπέρβαση των 1.000 μονάδων μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου.

Διεθνείς αγορές

Οι ελπίδες ότι η Ε.Ε θα αποφύγει την ύφεση αναθερμαίνονται μετά και τις δηλώσεις Τζεντιλόνι, και έτσι οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν ανοδικά κατά την σημερινή συνεδρίαση. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινούνται προς νέα υψηλότερα επίπεδα και καλύπτουν τις απώλειες που είχαν το 2022. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX κινείτο λίγο μετά τις 17.00 πάνω από τις 15.100 μονάδες, ο γαλλικός CAC πάνω από τις 7.000 μονάδες, ο ιταλικός MIB προσέγγιζε τις 26.000 μονάδες και o Eurostoxx 50 πάνω από τις 4.150 μονάδες. Σήμερα οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της αργίας στη μνήμη Martin Luther King.

Πηγή