Για τα ισραηλινά αντίποινα στο έδαφός του ή σε αντιπροσώπους του, προετοιμάζεται το Ιράν, εν μέσω διεθνών προτροπών προς το Ισραήλ για «συνετή» απάντηση, και των δηλώσεων Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα πάρει τις αποφάσεις.

Η ιρανική πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, ενώ το ναυτικό της χώρας θα αρχίσει να συνοδεύει εμπορικά ιρανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Απομακρύνσεις

Πώς και πού θα χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν: Οι 4 πιθανοί στόχοι

Η Τεχεράνη έχει επίσης αρχίσει να εκκενώνει το προσωπικό από θέσεις της στη Συρία, όπου το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχει μεγάλη παρουσία.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης και η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν μειώσει την παρουσία των ανώτερων στελεχών τους στη Συρία, ενώ οι κατώτεροι αξιωματούχοι αξιωματικοί μετακινούνται από τις θέσεις τους, δήλωσαν Σύροι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Δυνητικός στόχος οι εγκαταστάσεις στην Συρία

Οι εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, και στις οποίες έμειναν μετά τις μετακινήσεις μόνο λίγοι στρατιώτες για να τις υπερασπιστούν,  θεωρούνται από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως ένας δυνητικός στόχος του Ισραήλ, καθώς έτσι θα απέφευγε ένα σπιράλ ανταλλαγής αντιδράσεων που θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη ανάφλεξη.

Χεζμπολαχ: Δεν ανησυχεί για Λίβανο, αλλά για Συρία

Από τη μεριά της η Χεζμπολάχ, που βρισκόταν σε αυξημένη ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης, αναμένοντας ταυτόχρονη ισραηλινή ανταπόδοση σε θέσεις της, μείωσε το επίπεδο απειλής μέσα στον Λίβανο, καθώς θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν θα την χτυπήσει εκεί.

Αντιθέτως, έχει  ακούσει τις ιρανικές προτροπές να λάβει προληπτικά μέτρα στη Συρία, καθώς το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τις εκεί θέσεις της.

Η Τεχεράνη, πάντως, δήλωσε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή δράση, σηματοδοτώντας ότι δεν θέλει πλέον να συνεχίσει τον σκιώδη πόλεμο δεκαετιών με το Ισραήλ -που διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό με τους πληρεξουσίους του- και θα εμπλακεί άμεσα.

«Η παραμικρή ενέργεια εναντίον των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μια εκτεταμένη και επώδυνη απάντηση εναντίον όλων των δραστών», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι.

Νετανιάχου: «Πόρτα» στις προτροπές Κάμερον-Μπέρμποκ για «συνετές αποφάσεις» – «Εμείς θα αποφασίσουμε»

Πηγή