Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πάνω από τις 940 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Δυναμική αντίδραση ΔΕΗ- ΟΠΑΠ και διυλιστηρίων

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν πιο ζωηρή σε σχέση με τη χθεσινή. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε μετά την έναρξη της συνεδρίασης τις 940 μονάδες και σταθεροποιήθηκε μέχρι και το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης πάνω από τις 943 μονάδες. Επίσης αισθητά αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές σε σχέση με την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στις 943,82 μονάδες με άνοδο 0,82%. Η αξία συναλλαγών ήταν 51 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap 0,18%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαϊακών (διυλιστήρια) με 2,65%, Ταξίδια-Αναψυχή (2,09%), Εμπόριο (1,8%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,89%), οι Τράπεζες (0,7%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,49%), Πρώτων Υλών (-0,29%) και Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,1%).  Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Motor Oil, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και ΟΤΕ.  

Η αντίσταση πλέον έχει μετατοπιστεί προς τις 950 μονάδες Γενικού Δείκτη και είναι εύκολο να σπάσει μέχρι την Πέμπτη. Ωστόσο ας μην είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις είτε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είτε σε επίπεδο δεικτοβαρών τίτλων.

Ξένες αγορές

Το θετικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών στη δική τους πρώτη συνεδρίαση του 2023 συντήρησε και το καλό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μέσα στο 2023. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως ο γερμανικός  DAX , ο γαλλικός CAC, ο ιταλικός MIB, ο AEX (Oλλανδικός) αλλά και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο μέχρι και πάνω από 1% στις 17.00 ώρα Ελλάδος. Η ανοδική κίνηση αποδίδεται και στις προσδοκίες που υπάρχουν ότι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερος απ’ αυτόν του Νοεμβρίου (μεσοσταθμικά) αλλά και ότι η εκτιμώμενη ύφεση ίσως είναι ένα soft landing αντί για βίαια πτώση. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είναι ικανοποιητικές για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Πάντως λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν αρνητικοί και αυτό οδήγησε σε υποχώρηση (της ανόδου) και των ευρωπαϊκών δεικτών.

Πηγή